0

Рататуй

Необходими продукти:

  • 2 тиквички
  • 2 патладжана
  • 2 чушки (червена и жълта)
  • 1 глава лук
  • 50 мл зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • черен пипер, сол
  • 400 г домати от консерва
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 печена червена чушка
  • 50 мл зехтин
  • 1 щипка захар
  • мащерка
  • босилек
  • 2 дафинови листа
  • сол

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно едната глава лук и двете скилидки чесън. Запържете в сгорещен зехтин (първите 50 мл) и след като се запържат, добавете печената чушка, нарязана на ситно, и доматите от консерва, също ситно нарязани. Добавете щипката захар и след това мащерката, босилека, дафиновите листа и сол. Оставете да покъкри на слаб огън около 15 минути. Нарежете тиквичките, патладжаните, чушките и лука на еднакви шайби. Останалите две скилидки чесън нарежете на тънки ивици (почти прозиращи). Подгответе една тава с диаметър около 25-30 см и я намажете с 25 мл зехтин. В тавата изсипете доматения сос и го разстелете равномерно. Започнете да редите изправени едно след друго равните резенчета тиквички, патладжан, лук и чушки. Обикновено се получават два кръга в зависимост от големината на зеленчуците и тавата. След като подредите зеленчуците, добавете резенчетата чесън, като ги поставите между шайбите. Посолете със сол и черен пипер и залейте с останалите 25 мл зехтин отгоре. Отрежете парче хартия за печене колкото до покрие тавата и го навлажнете с ръце. Печете на 180 градуса ястието, покрито с хартия, около 15-20 минути. След това махнете хартията и печете още 20 минути на 180 градуса. Не е нужно фурната да е предварително загрята.

По славянски

Необходими продукти:

  • 1 глава лук
  • 2 чушки
  • 2-3 моркова
  • 2-3 картофа
  • 200 г ориз
  • 2 домата
  • магданоз
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 4-5 с.л. олио. Прибавят се нарязаните на кубчета моркови, чушки и картофи. Когато зеленчуците омекнат, се слага добре измитият ориз и се задушава, докато оризът набъбне. Добавят се обелените и нарязани на ситно домати и магданоз и всички зеленчуци се изсипват в тава. Налива се 600 мл вода, подправя се със сол и черен пипер и се пече в умерена фурна, докато остане на мазнина.

Пълнени чушки с кус-кус

Необходими продукти:

  • 12 червени чушки
  • 2 моркова
  • 1 картоф
  • 1 тиквичка
  • 100 г гъби манатарки или печурки
  • 150 г кускус
  • 150 мл доматен сок
  • 2 глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 люта чушка
  • олио и сол
  • кимион, черен пипер, риган
  • магданоз и чубрица

Начин на приготвяне:

За плънката нарежете на малки кубчета зеленчуците (моркови, тиквичка, картоф, гъбите, лютата чушка, лука и чесъна). В загрят тиган с олио запържете лука и чесъна. Прибавете останалата част от зеленчуците. Задушете ги. Добавете кускуса и доматеното пюре. Овкусете със сол, черен пипер, кимион, риган и чубрица. Долейте 250 мл вода и оставете да покъкри малко. След като сместа е останала на мазнина, дръпнете от котлона и добавете ситно нарязания магданоз. Почистете чушките от дръжките и семките. Посолете ги от вътрешната част. Напълнете чушките с плънката. Наредете в предварително намазана тава с олио. Намажете напълнените чушки с олио и посолете отгоре. Печете на 180 градуса, докато чушките покафенеят.

Шарен гювеч

Необходими продукти:

  • 7-8 чушки
  • 10 домати
  • 5-6 картофи
  • 3 глави лук
  • 200 г зелен фасул
  • 200 г грах
  • 2 тиквички
  • 1 патладжан
  • 100 г бамя
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • магданоз
  • сол

Начин на приготвяне:

Зеленчуците се измиват добре. Патладжанът и доматите се обелват, тиквичките се остъргват, зеленият фасул и бамята се почистват от дръжките, а чушките от семенната част. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в половината от олиото. Слагат се на дъното на пръстен гювеч или в по-дълбока тава. Отгоре се разстила смес от нарязаните зеленчуци (без картофите), подправена със сол и червен пипер. Върху тях се нареждат обелените и нарязани картофи, които се поръсват със сол и се заливат с останалото олио. Гювечът се покрива и се пече в умерена фурна около 90 минути, като по време на печенето може да се долее малко гореща вода (но не повече от 1/2 ч.ч.).

Идеи какво да хапнем без месо намираме на receptite.com.