0

Л егендата на сръбската музика Цеца Величкович е получила първия си хонорар, когато е била едва на 10 години. Това издаде самата изпълнителка в свое интервю за NOVA.

В събота вечер звездата ще се изяви отново у нас. Грандиозният морски концерт, който подготвя кралицата на балканската музика, ще се проведе в горещата точка на лято 2023 - Морска гара, Бургас.

„Емоцията, с която ще се кача, е уникална, защото имам много силна връзка с публиката. За мен е огромно удоволствие, защото българите ме приеха от самото начало на моята кариера. И вие сте изключително музикален народ. Затова за мен ще бъде чест да дойда в Бургас”, заяви Величкович. 

Българската публика я обожава. На сцената в Арената.

 Българската публика я обожава. На сцената в Арената.
signal.bg/БУЛФОТО

Кукавица 

Светлана Величкович, както е истинското й име, е родена на 14 юни 1973 г. в Житораджа. Още от 9-годишна възраст Светлана пее пред публиката, като първите й изяви са още от 5-годишна възраст. На 10 получава и първия си хонорар. Споделя, че на тази възраст родителите й са разполагали с хонорарите й, но нищо не й е липсвало. На 13-годишна възраст, когато е на почивка с родителите си на Черногорското крайбрежие, изпълнението й се наблюдава от Мирко Кодич, тогава известен акордеонист, който й помага да запише първия си албум.

През 1990 г. албумите на Цеца са продадени в над 350 000 бройки. През 1991 г. пълнолетието си отбелязва с албума „Бабарога“. През 1991 г. взима участие във филма „Нечиста кръв“ в ролята на Костанца. През 1993 г. Цеца започва да работи с композитора Александър Радулович-Фута и текстописката Марина Туцакович. Записва албума Шта је то у твојим венама, познат също и като „Кукавица“. Едноименната песен се превръща в тотален хит на Балканите и до днес.

На сватбата с Аркан.

 На сватбата с Аркан.

План Б

Цеца разказва, че е имала и план „Б” за живота си. „Щях да завърша университет. Щях да завърша психология, защото това е нещо, което много обичах”, споделя тя. „Всяка една амбиция, всяка една мечта, води до много лишения. В моя случай ми се наложи да се откажа от детството си, от всички онези неща, които правеха моите връстници - да ходят на екскурзии, да си играят, да излизат. Но аз реших, че мога да се откажа от тези неща за моята кариера.

Тя ми беше приоритет. Целият живот е някакъв компромис. Компромис правите със собствените си деца, с родителите си. Има приятели, които забравяте. Просто животът е един компромис. Не може да имаш всичко на този свят. Някои неща просто преминават през ръцете ви и това е. Важното е да хванете това, което ви прави щастливи!”, посочва тя.

Маски

Певицата смята, че човек се учи, докато е жив, и се учи от грешките си. „Аз и до ден днешен се уча от грешките си и вървя напред. Не слагам маски. Аз съм това, което съм. Но искам да кажа следното - дори актьорите, които слагат маски, докато са на сцената, ги свалят след време. Защото това не сте вие. Не може цял живот да се носят маски. Това не е привично на нашата природа. Знаете ли, публиката не можеш толкова лесно да я излъжеш.

Публиката усеща, когато се опитваш да я излъжеш. Може да си най-добрият певец, да направиш най-страхотното шоу, но ако не си искрен и не си това, което си ти - емоцията между изпълнителя и хората се губи”, обясни звездата. Цеца разкрива, че равносметка за живота си е направила още на 30 г. „Това няма нищо общо с годините. Да, когато натрупаш повече години, придобиваш повече опит. Но ако го нямаш този опит, животът няма да има смисъл дори и на 70 години, защото нищо няма да си научил”, смята тя. 

На сватбата с Аркан.

 На сватбата с Аркан.

Атентат 

На 19 февруари 1995 г. се омъжва за Желко Ражнатович-Аркан. От брака й с него се раждат синът им Велко (през 1996 г.) и дъщеря им Анастасия (през 1998 г.).  Желко Ражнатович е застрелян от четирима въоръжени мъже на 15 януари 2000 г. в хотел „Интерконтинентал“. Въпреки куршумите остава жив известно време, но по-късно умира в ръцете на съпругата си на задната седалка на автомобила, с който е откаран към болницата. След петнадесет месеца на траур Цеца прави първата си публична поява през април 2001 г. в телевизионно интервю, казвайки за съпруга си: „Част от мен умря в онзи ден... Винаги ще го обичам и само него, сигурна съм в това...“.
Певицата е баба на две прекрасни внучета, които обожава.

БГ бенд я подгрява

Сръбската легенда избра кой да я подгрява на големия концерт на Морската гара в Бургас в събота. 

Вместо да заложи на някое от нашумелите имена на фолка у нас, Цеца настоя пред организаторите на концерта преди нея на сцената да се изяви голям бенд с натрупан опит, какъвто е THEATROBAND. Музикантите са формация на известното столично заведение, но определено имат богат репертоар и радват столичани всяка вечер с набор от хитове и на сръбски. Още миналата година на големия юбилеен концерт на Цеца в „Арена София“ стана ясно, че тя предпочита оркестри вместо българските си колеги. Тогава обаче тя заложи на сръбска банда. Тя отбеляза своята 35-годишнина на голяма сцена заедно с бандата Мega band.

Ето че този път вече се е доверила на роден бенд, който по всяка вероятност е проучила перфектно, преди да покани музикантите да делят една сцена с нея. Припомняме ви, че през 2015 г. Ражнатович избра именитите си колежки от българската сцена  Преслава и Галена да погряват концерта й в Несебър. А през 2021-ва с Преслава изнесоха общ концерт на стадиона в Сливница.

* По темата работи: Тина Славчева