0

Б есен, рязан, обезглавяван, ръган с нож, разчленяван – той е сред актьорите, които са убивани толкова пъти в кариерата си, че на зрителя в даден момент му домилява. Това роди девиза „Не убивайте Шон Бийн“ преди няколко години. Самият той приема съдбата си на шега и признава, че му е писнало да играе във филми, в които някъде по средата сценаристи и режисьори приключват с него.

На 17 април чаровникът Шон Бийн направи 65. Женил се и се е развеждал 4 пъти, той е мъж, който още кара дамите да въздишат по него. Кой не си пада по Боромир от „Властелинът на пръстените“ и Нед Старк от „Игра на тронове“? Хайде, признайте си!

Всъщност мъжественото излъчване в кралски одежди и броня бе предшествано от ролите му в „Караваджо“ и „Лейди Чатърли“, които затвърдиха образа му на секссимвол. Но брилянтното му изпълнение на английския стрелец Ричард Шарп по време на Наполеоновите войни в тв поредицата „Шарп“ по мотиви от романите на Бърнард Корнуел е доказателство за голям потенциал. Самият Корнуел е категоричен: Шон и Шарп са едно. А можеше изобщо да не стигне до него, защото за ролята всъщност първоначално е харесан Пол Макган, но контузия налага смяната. И въпреки факта, че Шон никога не е служил в армията, образът на смелия войник се оказа изненадващо убедителен. Даже има рецензии, че в този си образ той е „Джеймс Бонд от 19-и век“ и коментари: „Кой има нужда от Шон Конъри, когато имаме Шон Бийн?“.

Самият актьор винаги говори с голяма топлина за героя си, признавайки, че му е трудно да се раздели с него между епизодите. Вкъщи пази нещата от снимачната площадка. „Това беше включено в договора - казва актьорът. - Взех униформата и сабята. Истински е, от 19-и век.“

Но най-важното е, че от снимачната площадка прибира и бъдещата си съпруга (трета поред) Абигейл Крутенден. Е, не за дълго – след три години те се разделят.

Футбол

Първоначално Шон не планира да се снима във филми - той мечтае да стане известен футболист. Но животът решава друго: Бийн получава травма на крака в детството и трябва да напусне спорта. След като влиза в колежа, младият актьор се пробва в театрални постановки на драматичния клуб, а след това влиза в Лондонската академия за драматично изкуство.

До края на 90-те години Шон работи в телевизията, участва в сериали и играе в пиеси. Още тогава той успя да се влюби в публиката. През 1999 г. Бийн получава ролята на Боромир в трилогията "Властелинът на пръстените" и от този момент нататък славата му започва да расте още по-бързо.

Бонд

Истинският филм за Бонд не подминава актьора. В един от епизодите той играе главния злодей Алек Тревалян. Неговият герой е бивш служител на английската разузнавателна служба MI6 (агент 006), за когото се твърди, че е починал по време на една от операциите. Години по-късно се оказва, че той е инсценирал смъртта си и се е присъединил към руската мафия. Според оригиналния сценарий агент 006 е много по-възрастен и ролята първо е предложена на Антъни Хопкинс и Алън Рикман, но те отказват. Когато Бийн, който преди това се е явявал на прослушване за ролята на самия Бонд, е избран, репликите му са пренаписани, за да отразят по-младата му възраст.

През 1997 г. той става Вронски във филма „Ана Каренина“. Заснемането на филмовата адаптация на романа на Толстой е в Санкт Петербург. Бийн си спомня за филма: „Интересно ми беше да науча за друга култура: героите говорят по различен начин, държат гърба си изправен и ходят така. Бих искал отново да участвам във филмова адаптация на руска класика, например „Война и мир“. За да потвърди любовта си към Русия, Бийн започва афера с рускиня през 2012 г. „Събра ни любовта към водката!“, шегува се той. Е, не за дълго. За щастие, както биха казали хилядите му почитателки.

Във филмовата адаптация на легендарната книга на Толкин актьорът изигра военачалник на една от държавите на Средната земя, който умира в първата част на трилогията. „Прочетох книгата, когато бях на 25, и винаги се надявах, че ако бъде направена на филм, ще мога да участвам в него. Когато ме одобриха, бях на седмото небе!“. Снимките са в Нова Зеландия и актьорът пристига там предварително, за да се подготви правилно, да научи как да използва оръжия и да развие свой собствен боен стил за Боромир.

По време на снимките актьорът се сблъсква с неочаквани трудности. Например последователността, в която героите пресичат заснежени планини, е заснета на голяма надморска височина. А Шон, който изпитва ужас от летенето, прекарва два часа на ден в катерене и по това време е в пълната екипировка на Боромир. За спомен от снимките актьорите, изиграли членовете на т.нар. Задруга на пръстена (с изключение на Джон Рис-Дейвис – джуджето Гимли), си правят татуировка на елфическото число 9. Бийн го поставя на дясното си рамо.

За филма „Съкровището“ пък боядисва косата си по-светъл цвят и фенките му отново примират – колко му отива! Но въпреки славата му на секссимвол, в реалния живот актьорът е по-скоро самотник. Не говори много, обича да се занимава с градинарство, а понякога даже се изчервява, за да може журналистите да отбележат в публикациите за него, че е голям срамежливец. Факт е, че е достъпен и земен и никога не се възгордява от славата.

В блокбъстъра „Троя“, базиран на древногръцкия епос, Бийн играе ролята на хитрия Одисей. Снимките са в Мексико. Актьори издават, че по време на почивките Шон Бийн постоянно разцъквал телефона, за да разбере резултатите от футболни мачове. Шон е страстен фен на клуба „Шефилд Юнайтед“. И дори става член на борда на директорите.

Желание

Друга интересна история е свързана с филма „Сайлънт Хил“. В мистичната история, базирана на едноименната компютърна игра (както и нейното продължение от 2012 г.), актьорът играе баща на момиче, което изчезва в странен град, населен с необичайни същества. Интересното е, че в оригиналната версия на сценария няма нито един мъжки герой. И сценаристите добавят героя Бийн по настояване на продуцентите. Между другото, преди да бъде поканен във филма, Шон никога не е чувал за едноименната видеоигра.

И сега за образа на Нед Старк в „Игра на тронове“. „Той е твърд и силен, но също така благороден и лоялен. Това са добродетели, но в случая на Нед те водят до неговото падение - казва актьорът. – Имам склонност към такива роли. Обичам да яздя коне и да въртя меч, да се бия, да нося перука и да пускам брада, въпреки че не мисля така сутрин, когато трябва да ставам 3 часа по-рано, за да се подготвя за снимки".

Веднъж крал, завинаги крал – въпреки че играе много други образи, той има впечатляващо излъчване като крал. И го затвърждава във филма "Снежанка: Отмъщението на джуджетата", 2012 г. В приказката, в която Джулия Робъртс играе злата кралица мащеха, Бийн има малка, но запомняща се роля на нейния съпруг, мъдрия и справедлив крал и баща на Снежанка. След смъртта на майка й той се грижи за нея по всякакъв начин – ситуация, позната и на самия актьор. Той има три дъщери: Лорна (родена 1987), Моли (родена 1991) и Иви Наташа (родена 1998). Шон обожава момичетата си и въпреки факта, че се е разделил с майките им, активно общува с тях (например ги води на футбол) и им помага финансово. Що се отнася до хонорарите, той директно казва на продуцентите: „Знаеш ли, имам три дъщери. Те трябва да бъдат отгледани, облечени, научени. Не искам да имат нужда от нищо“.