0

Н еправилната подстрижка на кучето ни може да доведе до загуба на големи участъци от космената му покривка. Кожата е най-големият орган, с основна функция да предпазва тялото от механични въздействия и патогени. Тя често страда от различни дерматологични заболявания като ексудативен и атопичен дерматит, алопеция, екзема, еритема, импетиго.

iSTOCK/Авторът

Грижа

Част от профилактиката на дерматологичните заболявания се състои в правилна грижа и поддръжка на козината. Животните трябва да се хранят с пълноценна и балансирана диета, а в периода на смяна на космената покривка да се дават добавки, съдържащи есенциални мастни киселини, витамини и минерали. Все още витае митът, че кучетата трябва да се къпят рядко. Стандартно едно домашно куче трябва да бъде изкъпвано поне веднъж месечно, а някои индивиди и породи всяка седмица. Съществуват породни предразположености към различни дерматологични патологии, като едни от най-засегнати са френски и английски булдог, бостън териер, мопс, шар-пей.

Френски булдог с дерматологичен проблем

 Френски булдог с дерматологичен проблем
Авторът

Често се наблюдават алопеции, свързани с неправилен груминг. Едно от тези състояния е алопеция Х при помераните.

Алопеция при померан

 Алопеция при померан
Авторът

Порода

Алопеция Х е кожен проблем, характерен за кучета с двоен тип козина. Такива са повечето примитивни породи (сибирско хъски, самоед, аляски маламут, чау-чау) към които спада и померанът. Помераните са разновидност на шпицовете и характерно за тях е двойната козина - дълъг, прав и стърчащ покривен косъм и къс, гъст подобен на памучна вата подкосъм.

Правилен тип козина Развъдник Orchide in Blossom

 Правилен тип козина Развъдник Orchide in Blossom
Авторът

Алопеция Х има генетичен произход и води до загуба на козината и тъмна пигментация на кожата. Този тип алопеция е козметичен проблем и не е съпроводен със страдание и органни изменения. Статистически по-често засяга мъжките, некастрирани кучета. Наблюдава се основно при индивиди с неправилен тип, памучна козина. Причина за възникването на състоянието е и късото подстригване на кучето, бръснене и подстрижка тип “плюшено мече” “Бо”. Померанът никога не се бръсне и подстригва късо. Това уврежда сериозно козината и е предпоставка за пълната загуба на космената покривка. Хубаво е да се изключват и ендокринните заболявания, водещи до загуба на козината като хипотиреоидизъм, който е типичен за тази порода, и хиперадренокортицизъм, познат като синдром на Къшинг.

Лечение

Лечението на алопеция Х е многокомпонентно и се състои в подобряване на бариерната функция на кожата чрез прилагане на различни растителни масла и екстракти под формата на пипети и специализирани сапуни. Част от съставките са етерични масла от лавандула, чаено дърво, камфорово дърво, кедър. Диетата на кучето следва да бъде променена към БАРФ метод (суровоядство) или с храни от специализирана серия за кучета, страдащи от кожни проблеми. Добавките са неизменна част от лечението и поддържането на кучета с алопеция Х. Те се предлагат в различни, лесни за приложение форми - желатинови капсули, сашета и масла. Основните им съставки са омега 3 и 6, биотин, цинк, витамини от групата Б.

Правилният груминг е изключително важен, съчетаващ лечебно къпане, прилагане на балсами, а понякога и хидромасажна озонотерапия.

Автор: Йоан Славчев