0

К азват, че по време на избори всички средства и ходове са позволени. Същото важи и за търгове, обществени поръчки и изобщо неща, при които могат да се развъртят далавери.

Палитрата от тривиални услуги включва заплахи, отвличания, побоища, куршуми, удари под кръста с цел дискредитиране и какво ли не още. При по-развито въображение може да се предприемат и по-нестандартни ходове. Като например черна магия. Но, внимание, да не стане като в Нигерия. Преди време там е арестуван шефът на федералната агенция, която отговаря за разработването на нефтените находища на юг в страната. Обвинението срещу него е, че е похарчил няколко милиона долара за черни магии. Сам Идъм платил около 4 млн. долара на маг, който му гарантирал да съсипе финансово друг държавен служител и да го изхвърли от играта, така че изгодните сделки да се прехвърлят при Идъм. Той платил 2 млн. долара авансово. Другата половина щял да даде, след като задачата бъде изпълнена. Магическите ритуали обаче не проработили. След като видял, че няма ефект от тях, високопоставеният държавен служител си поискал обратно двата милиона. Тогава магът отишъл в полицията и подал жалба, че Идъм му дължи 2 млн. долара.

Традиции

Както показва практиката в тази държава, чиновници на всички нива доста често прибягват до услугите на магьосници, за да изменят в своя полза едно или друго начинание, проект, или за да отстранят свой съперник. Една година преди задържането на Идъм нигерийската полиция задържала магьосник, нает да окаже въздействие върху комисия, която разследвала случаи на мошеничество при провеждането на изборите за парламент на страната. Полицията арестувала мага в сградата на съда в югозападния щат Ондо и открила у него голямо количество амулети. Непосредствено до мястото на задържането органите на реда намерили гърне, в което имало заек, седем яйца, кора от дървото каури и палмово масло. Магът признал, че е бил ангажиран от един депутат да извърши няколко магически ритуала в сградата на съда. Полицията стигнала до извода, че намесата на опитния магьосник е била насочена към това да се неутрализира влиянието на съдебни дела върху окончателните резултати от изборите.

Не по-малко сензационно признание направил президентът на Уганда Йовери Кагута Мусевени. Пред делегати на конгреса на Националното движение за съпротива (NRM) той разказал, че веднъж е прибягнал до магьосничество, за да си гарантира идването на власт. „Заклахме пиле и скочих над него”, заявил Мусевени. Той споделил още, че е бил посъветван да използва тази магия от селяни, които били на страната на оглавяваната в края на 80-те години от него Национална армия за съпротива, която се борела с правителството на Милтън Оботе. Селяните му казали, че с тази елементарна процедура ще може да вземе властта даже само с пистолет в ръка. „Казах им да помолят своите духове да ме благословят, а аз ще направя останалото”, разказал Йовери Мусевени пред делегатите на конгреса.

Пратеник

Няколко години преди това новата министърка на образованието и културата в правителството на една от провинциите на ЮАР отказала да влезе в кабинета си, тъй като била убедена, че там върлува зъл дух, който ще я нападне. Фейт Хааз била убедена, че духът е пратен там от предшественичката й, която била изгонена за шуробаджанащина. Премиерът се съгласил с претенциите на министърката, като признал, че в кабинета действително има нещо лошо. Фейт се нанесла там чак след като бил организиран ритуал за изгонването на нечестивия.

Не се колебаят да използват услугите на черни магове даже президенти, както сегашни, така и бивши. Президентът на Зимбабве Роберт Мугабе дълго време смятал, че го преследва духът на Джошия Тонгогара - бивш лидер на съпротивата и кандидат за президентския пост през 1980 г. Джошия загинал непосредствено преди изборите в автомобилна катастрофа. По това време Тонгогара и Мугабе се борили заедно за свободата на страната. Призракът обвинявал Мугабе, че пренебрегва ценностите, за които са воювали рамо до рамо.

За да омилостиви духа на Тонгогара, Мугабе се разпоредил на масата да бъдат поставяни допълнителни прибори и най-хубавите порции да се отделят за него. След като и това не помогнало, президентът потърсил квалифицирана помощ от най-добрите пророчици и магьосници в страната. Той се обърнал към тях с молба да го избавят от посещенията на Тонгогара.

Екстрасенси

Широкоизвестно е увлечението към магиите и екстрасензориката на експрезидента на Перу Алберто Фухимори, който беше осъден заради злоупотреба с власт и нарушение на неприкосновеността на чуждо жилище (задето наредил незаконно и с помощта на мним прокурор да бъде претърсено жилището на съпругата на бивш съветник на президентството). Според слуховете по време на 10-годишното му управление Фухимори разчитал на сътрудничеството на цяла група екстрасенси. Това не помага да се избегне вътрешнополитическата криза и корупционният скандал, така че през 2000 г. той е принуден да избяга в Япония, откъдето са неговите предци.

Няколко години по-късно в Перу е излъчен видеозапис от 2000 г., на който Алберто Фухимори води задушевен разговор с една ясновидка. Тя го предупреждава за опасност, която би могъл да избегне. Даже назовава приблизителна дата, когато ще се сбъдне нейното предсказание – след 15 септември. Фухимори я пита дали се налага да бяга в Япония. „Няма да е зле”, отговаря му ясновидката. През ноември същата година той отива на държавна визита в Токио и си остава там, като слага край на президентските си пълномощия.

Две години по-късно гръмва нов скандал - правителството на Фухимори е обвинено, че е извършило насилствена стерилизация на стотици перуански селянки в периода 1990-2000 г., в рамките на кампания за намаляване на раждаемостта. През 2005 г. Фухимори отива в Чили, където е арестуван и екстрадиран по искане на перуанските власти. Отначало той се опитва да се справи с повдигнатите срещу него обвинения в съда с помощта на армия от адвокати. Разочарован от тях, впоследствие се обръща към добре познатите му магьосници. Перуанските средства за информация отбелязват присъствието на 87-годишна екстрасенска и ясновидка, която не пропуска нито едно съдебно заседание. Тя заема почетно място на първия ред до роднините на обвиняемия експрезидент. Тръгват слухове, че тя е била наета да урочаса представителите на обвинението. Това не звучи невероятно. Подобни ритуали у нас разигра Халиме Али - сестрата на Ерджан Рашид – Роко. През 2006 г. по време на съдебен процес срещу нейния брат тя наръси със захар пулта на държавния обвинител и се опита да прави магии. На пръв поглед това изглежда несериозно, но прокурорката Дарина Славова не пожела да влезе в „урочасаната зала” и процесът се премести в съседна.

Нагръдници

Естествено, ръководителите на страните, които безрезервно вярват в магиите, се отнасят благосклонно към такива инициативи. Жителите на един от районите на южноафриканския Кейптаун, който се слави с високо ниво на престъпност, започват да използват в борбата с правонарушителите... „лоши очи“. Всяка вечер група от около 30 човека, облечени с яркожълти нагръдници, излиза по улиците на града и си избира няколко потенциални нарушители на реда като наркотърговци или проститутки, след което в продължение на петнайсетина минути се взират в тях. Инициативата за тази необичайна превенция принадлежи на Джей Пи Смит. Той твърди, че за първите четири месеца от експеримента патрулите постигнали много добри резултати в районите, за които отговаряли. Около 50 магазина, които били закрити заради ширещата се престъпност, били открити отново, след като уличните банди решили да се пренесат на друго място. Смит се надява, че с времето групите ще набъбнат още. За безопасността на хората с „лоши очи” полицията е отделила специална охрана.