Ш околадът ще е по-скъп за Свети Валентин, след като производителите прехвърлиха по-високите цени на какаото в крайния си продукт.
Стойността на фючърсите на какаото се удвои, показват анализите, съобщи griculturedive.com. Това е най-големият скок на тази стока през последния половин век.
Очаква се спадът в доставките на какао да продължи.
Тенденция
„Компаниите ще бъдат принудени да вдигнат цените на шоколада заради покачването на цените на съставките му, част от които е и какаото“, посочва в анализ шефът на криптоборсата ChicksX. „Малкият бизнес, който използва шоколад, ще бъде принуден да купува съставките в по-малки количества“, добавя той.
Проблемите с доставките бяха подхранени от лошото време и недостига на работна ръка в Западна Африка, където се отглеждат основните количества от тази култура. Обилните валежи миналото лято бяха последвани от суша през есента, което доведе до спад на продукцията. В Кот д'Ивоар производството на какао през 2024 г. е надолу с 22,4% спрямо 2023-та, съобщи Wells Fargo.
Алтернатива
Миналия Хелоуин производители на сладки изделия като Hershey увеличиха продукцията на сладкиши, които не съдържат какао, заради високите цени на суровината. Гигантът наблегна на по-малките разфасовки на млечния шоколад, както и на изделия без шоколад като Kit-Kat с вкус на канела.
Дейвид Бранч от земеделския и хранителен институт на Wells Fargo прогнозира, че проблемът с какаото е вече толкова сериозен, че производителите на луксозен шоколад ще продължават да вдигат цените на своите изделия. А компаниите, чиято продукция е насочена към масовия потребител, ще се борят да поддържат търсенето.
Продажбите на шоколадови изделия през миналата година възлизат на 21,4 милиарда долара.
Зараза
Какаото бе най-силно представилата се суровина през 2024 г., задминавайки дори биткойна, но това не спира фермерите да се отказват от отглеждането му, пише Wall Street Journal.
Земеделците в най-големия регион за производство на какао в света презасяват земите си заради комбинация от лошо време, провалили се държавни политики – много от които целяха да помогнат на фермерите – и бързо разпространяващ се вирус, който опустошава растенията им.
Резултатът от това са по-високи цени за любителите на шоколада и стръмен спад в производството на Кот д'Ивоар и Гана – традиционните какаови гиганти на Западна Африка.
Но макар че цените се вдигнаха до рекордни нива, земеделците изкореняват какаовите дървета, които през последните две години са унищожени от вируса на какаовите издънки – болест, която причинява некроза на корените и е смъртоносна за какаовите дървета.
София Симеонова