0

Б ързолетите са уникални птици не само поради уникалния начин на живот и адаптации. Смята се също, че са един от най-старите видове птици, част от древна група, наречена Apodidae.

Адаптация

Най-удивителното е адаптирането на вида към полет. Тялото е идеална аеродинамична форма за летене. Бързолетът прави всичко във въздуха с изключение на размножаването. Летейки намира плячката си, понякога се чифтосва летейки и събира материал за гнездото във въздуха

. Бързолетите даже често спят летейки! Как пият вода, като не кацат? Тези удивителни птици имат изобретателни техники за оцеляване. Те пият, като се плъзгат над водата и отпиват глътки или като улавят дъждовни капки. Крилата са тесни, но дълги, което ги прави бърз и точен ловец на своите цели като летящи насекоми и паяци. 

Миграции

Бързолетите имат една от най-дългите миграции от всички птици. Те изминават всяка година пътя до Екваториална и Южна Африка, преминавайки през въздушното пространство на около 25 различни държави по пътя си.

Летят бързо, пътувайки със скорости от почти 100 километра в час – достигайки дестинацията си за няколко седмици. Тези уникални създания са наши съседи, прекарвайки лятото в Европа, гнездейки в дупки по сградите.

Често в летните дни можем да чуем крясъците им и да наблюдаваме как се гонят и летят между блоковете. За малкия си размер този вид птици имат дълга продължителност на живот, който може да продължи около 20 години. 

Защита

Как да ги защитим? Избягвайте ремонтни дейности, саниране на стари сгради в периода на гнездене през пролетта и лятото. Ако намерите бързолет на земята, потърсете специализирана помощ.

За да се озове на земята, в повечето случаи птицата е претърпяла някаква травма, бебе е, обезводнена е, или има друг проблем. Те са строго насекомоядни! Никога не давайте храна, различна от насекоми, а потърсете съвет от специалист.

В интернет пространството циркулират подвеждащи статии, че бързолетите не могат да излитат от земята и трябва да бъдат хвърляни във въздуха. Това би било пагубно за една изтощена птица.

Те имат малки, къси крачета и много дълги крила, което действително прави излитането от равна повърхност трудно, но с достатъчно пространство пред тях повечето здрави птици могат да излетят. 

*Автор: Д-р Йоан Славчев