0

К азват, че през есента гъбите са най-вкусни, но и най-опасни. Прочут пример за това е смъртта на римския император Клавдий на 13 октомври 54 г. от Христа. Според историци и писатели, императорът на Рим след драмите с развратната Месалина, се оженва за коварната Агрипина, чиято цел била да постави сина си Луций Домиций Ахенобарб за владетел на света. След като накарва Клеавдий да го признае за наследник и да му даде фамилията Нерон, Агрипина използва точно гъбите, за да разчисти пътя на сина си към трона.

Така един хубав есенен ден по нейна заповед на императора е поднесена гозба с гъби булка, наричани у нас още булчница, яйченик или ченушка, а римляните й викали cesarea – цезарова, императорска. Това са любимите гъби на Клавдий и той често ги похапвал. Проблемът е, че имат силно отровен двойник – червената мухоморка, като дори опитни гъбари могат да ги сбъркат. Затова и в днешните дни съветът е да се консумират само гъби, за които на 100% е сигурно, че не са опасни. Ако не си ги берете сами в гората, вземете ги от проверени източници или направо консервирани от магазина. Ето няколко рецепти за гъби от gotvach.bg и recepti.ezine.bg.

Крилца в гювеч

Необходими продукти:

  • 1 кг пилешки крилца
  • 400 г ориз
  • 250 г печурки или други гъби по желание
  • 1 чушка
  • 1 домат, настърган
  • 1 глава лук
  • 1 ч.л. червен пипер
  • чубрица
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете крилцата. Запържете ги за кратко в малко олио. Добавят се нарязаните лук и чушка. След няколко минути добавете гъбите, подправките, настъргания домат и налейте вода. След като заври, добавете ориза, разбъркайте и изсипете сместа в гювеча. Затворете капака и гответе ястието на 180-200 градуса до готовност. Периодично разбърквайте, докато оризът се свари и поеме водата - оставете да има малко от водата, след като се охлади, ще я поеме.

Кладница с ориз

Необходими продукти:

  • 1 кг гъби кладница
  • 1 връзка зелен лук
  • 1 глава кромид лук
  • 1 връзка магданоз
  • 8 с.л. млени домати, от консерва
  • 3 с.л. олио
  • 300 г ориз
  • сол на вкус
  • 2 с.л. червен пипер
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Гъбите се измиват много хубаво и се нарязват на парченца около 2 см. Кромидът се режете на ситно, а зеленият лук - на кръгчета. Гъбите се задушават под капак. Когато се изпари водата, се прибавя кромидът, а след около 3 минути - и зеленият лук. След като се поизпържат, се прибавя сол, черен пипер на вкус и червения пипер. Бърка се непрекъснато, да не загори. Изсипва се измитият вече ориз, разбърква се добре, да се смесят, и се налива гореща вода 1:4 според обема на ориза (1:4, защото към ориза има и гъби). Затваря се с капака и трябва да къкри на тих огън, докато поеме водата и омекне напълно оризът. Добавят се доматите и още сол, ако е необходимо. След 5-10 минути се прибавя нарязаният на ситно магданоз, разбърква се добре и се отстранява от огъня.

Запеканка с манатарки

Необходими продукти:

  • 300 г извара
  • 200 г кашкавал
  • 3 с.л. гъбен бульон
  • 4 яйца
  • 50 г масло
  • 1 глава лук
  • 500 г манатарки
  • 2 с.л. олио
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Изварата се смесва с яйцата, настъргания кашкавал и бульона. В маслото се запържва нарязаният на ситно лук за 8 минути на бавен огън. Добавят се нарязаните на тънки филийки гъби. Сместа се охлажда и се добавя към изварената смес. Разбърква се и се добавя сол. Фурната се загрява до 170 градуса. В намазана с олио тава се изсипва сместа, заглажда се отгоре и се пече 50 минути.

Спагети с наденица

Необходими продукти:

  • 380 г спагети
  • 200 г наденица
  • 3 зрели домата, средни
  • 250 г гъби
  • 1/2 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 стръка магданоз
  • лют червен пипер на вкус
  • 3 с.л. настърганпармезан
  • 3 с.л. зехтин
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Бланширайте доматите за няколко минути, така че да може да се отдели люспата им, а след това отстранете семената им и ги пасирайте. Почистете и измийте гъбите, нарежете ги на тънки филийки. Обелените лук и чесън се нарязват на ситно и се запържват заедно с гъбите, поръсва се със ситно нарязан магданоз. После добавете по желание нарязания колбас, разбъркайте и оставете за 5 минути. Добавете доматите с нарязан лют червен пипер и оставете да се вари за около 15 минути на умерена топлина. Сварете спагетите и отстранете водата. Прехвърлете ги в дълбока купа, разбъркайте заедно с приготвеният сос поръсете с нарязан магданоз. Завършете с настърган пармезан.