К азват, че през есента гъбите са най-вкусни, но и най-опасни. Прочут пример за това е смъртта на римския император Клавдий на 13 октомври 54 г. от Христа. Според историци и писатели, императорът на Рим след драмите с развратната Месалина, се оженва за коварната Агрипина, чиято цел била да постави сина си Луций Домиций Ахенобарб за владетел на света. След като накарва Клеавдий да го признае за наследник и да му даде фамилията Нерон, Агрипина използва точно гъбите, за да разчисти пътя на сина си към трона.
Така един хубав есенен ден по нейна заповед на императора е поднесена гозба с гъби булка, наричани у нас още булчница, яйченик или ченушка, а римляните й викали cesarea – цезарова, императорска. Това са любимите гъби на Клавдий и той често ги похапвал. Проблемът е, че имат силно отровен двойник – червената мухоморка, като дори опитни гъбари могат да ги сбъркат. Затова и в днешните дни съветът е да се консумират само гъби, за които на 100% е сигурно, че не са опасни. Ако не си ги берете сами в гората, вземете ги от проверени източници или направо консервирани от магазина. Ето няколко рецепти за гъби от gotvach.bg и recepti.ezine.bg.
Крилца в гювеч
Необходими продукти:
- 1 кг пилешки крилца
- 400 г ориз
- 250 г печурки или други гъби по желание
- 1 чушка
- 1 домат, настърган
- 1 глава лук
- 1 ч.л. червен пипер
- чубрица
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете крилцата. Запържете ги за кратко в малко олио. Добавят се нарязаните лук и чушка. След няколко минути добавете гъбите, подправките, настъргания домат и налейте вода. След като заври, добавете ориза, разбъркайте и изсипете сместа в гювеча. Затворете капака и гответе ястието на 180-200 градуса до готовност. Периодично разбърквайте, докато оризът се свари и поеме водата - оставете да има малко от водата, след като се охлади, ще я поеме.
Кладница с ориз
Необходими продукти:
- 1 кг гъби кладница
- 1 връзка зелен лук
- 1 глава кромид лук
- 1 връзка магданоз
- 8 с.л. млени домати, от консерва
- 3 с.л. олио
- 300 г ориз
- сол на вкус
- 2 с.л. червен пипер
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Гъбите се измиват много хубаво и се нарязват на парченца около 2 см. Кромидът се режете на ситно, а зеленият лук - на кръгчета. Гъбите се задушават под капак. Когато се изпари водата, се прибавя кромидът, а след около 3 минути - и зеленият лук. След като се поизпържат, се прибавя сол, черен пипер на вкус и червения пипер. Бърка се непрекъснато, да не загори. Изсипва се измитият вече ориз, разбърква се добре, да се смесят, и се налива гореща вода 1:4 според обема на ориза (1:4, защото към ориза има и гъби). Затваря се с капака и трябва да къкри на тих огън, докато поеме водата и омекне напълно оризът. Добавят се доматите и още сол, ако е необходимо. След 5-10 минути се прибавя нарязаният на ситно магданоз, разбърква се добре и се отстранява от огъня.
Запеканка с манатарки
Необходими продукти:
- 300 г извара
- 200 г кашкавал
- 3 с.л. гъбен бульон
- 4 яйца
- 50 г масло
- 1 глава лук
- 500 г манатарки
- 2 с.л. олио
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Изварата се смесва с яйцата, настъргания кашкавал и бульона. В маслото се запържва нарязаният на ситно лук за 8 минути на бавен огън. Добавят се нарязаните на тънки филийки гъби. Сместа се охлажда и се добавя към изварената смес. Разбърква се и се добавя сол. Фурната се загрява до 170 градуса. В намазана с олио тава се изсипва сместа, заглажда се отгоре и се пече 50 минути.
Спагети с наденица
Необходими продукти:
- 380 г спагети
- 200 г наденица
- 3 зрели домата, средни
- 250 г гъби
- 1/2 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 2 стръка магданоз
- лют червен пипер на вкус
- 3 с.л. настърганпармезан
- 3 с.л. зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Бланширайте доматите за няколко минути, така че да може да се отдели люспата им, а след това отстранете семената им и ги пасирайте. Почистете и измийте гъбите, нарежете ги на тънки филийки. Обелените лук и чесън се нарязват на ситно и се запържват заедно с гъбите, поръсва се със ситно нарязан магданоз. После добавете по желание нарязания колбас, разбъркайте и оставете за 5 минути. Добавете доматите с нарязан лют червен пипер и оставете да се вари за около 15 минути на умерена топлина. Сварете спагетите и отстранете водата. Прехвърлете ги в дълбока купа, разбъркайте заедно с приготвеният сос поръсете с нарязан магданоз. Завършете с настърган пармезан.