0

Н а 16 януари Православната църква почита честните вериги и страдалческия подвиг на светия първовърховен апостол Петър. Те се намират днес в Рим в храм, чийто строеж започва през 442 г. на мястото, където четири века преди това Нерон осъжда Свети Петър на смърт.

Според легендата учениците на апостола предавали светите вериги от поколение на поколение, а силата им била толкова голяма, че изцелявала всякакви болести.

Катедралата

В Рим и днес има катедрала, посветена на библейското събитие. Наименованието на базиликата „Сан Пиетро ин Винколи“ („Св. Петър в окови“ - от итал. „in vincoli“ – „окови“) е свързано с легендата за Евдоксия - съпругата на бургундския крал Теодорих II (596-613). По време на поклонничество в Йерусалим тя намерила веригите, с които бил окован апостол Петър. Те останали в Константинопол, но няколко брънки от тях били отнесени в Рим от Евдоксия, която на свой ред ги подарила на папа Григорий Първи (590 - 604).

И тогава се случило чудото. Когато папата държал брънките от веригата в ръцете си, те изведнъж се съединили с други метални халки, които вече били в Рим и били почитани като светини. За тях също се смятало, че принадлежат именно на веригите, с които е бил окован апостол Петър.

Мисия

Предисторията на тази християнска светиня започва някъде след Петдесетницата, когато апостолите се разпръснали по света, за да свидетелстват за Христос. На Свети Петър първо се паднала Самария. След като самаряните приели Христа (около 45 г.), първоапостолът се отправил към Юдея, Галилея и Лида, бил в Иопия (Яфа), където възкресил Тавита (Деян. 9:39-40), а след това отишъл в Кесария Палестинска. Тук апостолът, след като получил Божествено видение, пръв отворил вратата на вярата за езичниците, като кръстил римския стотник Корнилий и домашните му (Деяния, 10:7; 11:1-18).

От Кесария Петър дошъл за Пасха в Йерусалим. Там, по повели на Ирод, който започнал гонение против Църквата Христова, апостолът бил затворен в тъмница от Ирод Агрипа, който възнамерявал след Пасха да го изведе пред народа.

Според библеисти всъщност, Свети Петър е бил оковаван поне два пъти. Той проповядвал в Иерусалим до 41 г. сл. Хр., когато бил заловен и хвърлен в тъмница. Апостолът бил спасен от ангел, който счупил веригите и го извел от затвора. От Палестина апостолът се отправил във Вечния град, където проповядвал повече от 20 години. През 64 г. той повторно е бил заловен в Рим и окован отново във вериги. Счита се, че именно те се пазят сега в църквата „Свети Петър във вериги“.

Цялата статия четете на 11 януари (сряда) във в. Телеграф - „Чудеса и Вяра“ . Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което идва всяка сряда с вестник „Телеграф“.