0

О сми ноември е празник в чест на съборното единство на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили (Архангеловден).

Според евангелист Mатей всеки човек, член на Църквата, има ангел пазител (Мат.18:10). Хората се обръщат с молитва към ангелите да ги закрилят и пазят от изкушенията на злите духове. А когато злото е прекалено голямо за ангела ни пазител, се отзовава архангел Михаил - един от седемте първенствуващи ангели, наречени архангели, които стоят край Бога. Има доста свидетелства за неговата помощ и в наши дни за най-различни проблеми, в това число и здравословни. А един български монах дори е виждал с очите се предводителя на небесното войнство. Това е покойният игумен на Кокалянския манастир Назарий. Приживе е вършил доста чудеса с молитва, свидетелстват миряни. Дори говорил на ангелски език с растенията и животните, като твърдял, че ги разбира. Предполага се, че небесен помощник на архимандрита е бил самият архангел Михаил. Случайно или не, духовникът бил въведен в архимандритско достойнство точно на Архангеловден - 8 ноември през 1984 г., а след това става игумен на обителта „Свети Архангел Михаил“ , сгушена в Плана планина. Веднъж по време на молитва на стареца Назарий му се удало да види патрона на манастира. Гледката била неописуема.

„Както св. Евтимий Търновски е видял духовния си отец в исихастка, безмълвна молитва, обгърнат в нетворна светлина, така и аз при молитва видях патрона на манастира - архангел Михаил“, споделил пред свои духовни чада веднъж игуменът.

Но свидетелства за невидимото присъствие и осезаемата помощ на архангела откриваме по всички краища на света. Което само доказва, че зад опаковката на този материален свят всичко е една илюзия и онова, което изповядва православието, е самата истина.

Тасос

Безчет свидетелства за чудеса има записани в манастира „Св. Архангел Михаил“ на остров Тасос и близката до него пещера с аязмо. За там се твърди, че архангелът слизал да помага на хората.

Преди повече от две десетилетия Евангелия Йоану отива с мъжа си. Двамата са женени от 13 години, но така и нямат деца. „Беше 30 януари 2000 г., когато пристигнахме с много вяра и любов за първи път в манастира въпреки лошото зимно време. Поклонихме се на архангела, горещо се помолихме, изповядахме се и в неделя заранта бяхме на службата...

Когато стигнахме пещерата, вмъкнахме се вътре и поискахме да запалим кандилото, но нямахме запалка. Намерихме само някакви клечки, намокрени от водата, които логично не биха се запалили. Взехме една мокра клечка, опитахме и тя отведнъж пламна и запали кандилото. Това беше първото нещо, което ни учуди и което стана предвестник на радостта, която щеше да ни даде Архангелът. Второто нещо, което ме учуди, беше следното. Аз от много дълго време страдам от болки в тила и се бях измъчила от този проблем... Връщайки се, въпреки умората от изкачването на скалите болките спряха като прерязани с нож и до днес не са се появявали.

Голямото чудо за нас беше, че през онази година без лекарска помощ Архангелът ни дари с едно щастливо момченце, което сега е на четири години”.

Възкреси моторист

Йоанис Николау от Лименария пък разказва, че преди време карал мотор, но стадо овце излязло на пътя му. Той излетял и ударил главата си тежко. Оттогава изпаднал в кома за дни. С черепно-мозъчната травма е приет в болницата, където животът му висял на косъм.

„В отделението за интензивно лечение останах пет дни в безсъзнание. Докато бях в интензивното, получих видение, че съм в една тъмна пещера със скали наоколо и усетих страх и мъка, че съм се оказал там. Изведнъж застанах озадачен и неподвижен, гледам - вътре един малък казан и страшен дявол пред мен с тризъбец в ръка. Осмелих се да му кажа:

– Как се оказах тук?

Казва ми:

– Сега ще те убия.

– Как ще ме убиеш?!

– Ще те сваря в този казан.

Тогава му отговорих:

– Не се побирам вътре, не ме ли виждаш какъв съм?

Казва ми:

– Ще се събереш – и веднага вдигна тризъбеца, за да ме убие.

В този момент се появи св. Архангел Михаил и му вика: „Няма да посягаш на детето!“. И тогава Архангелът уби дявола със сабята си и в същото време изчезнаха и дяволът, и казанът, и пещерата. Обърнах се да видя Архангел Михаил, за да му благодаря, че ме спаси, но и той се беше изгубил”.

Веднага след това видение човекът се събудил.

„От онзи момент състоянието ми започна да се подобрява, започнах да контактувам с околните и днес съм напълно добре“, не може да се нарадва мотористът.

Чудото в Аризона

Че Архангел Михаил стои близо до Бога, изправя се срещу мировото зло и може да се озове на всяко място в света, показва и историята на един друг съвременен праведник Ефрем Аризонски. Той е основал православен манастир в адската Аризонска пустиня. Инокът разкрива, че там е имал видение, с което Свише му се показала неговата земна мисия.

Св. Ефрем се разболял тежко и ходил на Запад да се оперира. Така попаднал първо в Канада, а после в САЩ. Ала имал колебания дали да остане да служи в Страната на материалните неограничени възможности, пълна с безчет изкушения, съблазни, секти, култове и тайни братства и всички робуващи на Мамона и Дявола. Така докато се молил един ден, Бог му показал, че трябва да остане в САЩ, за да се грижи за християните в последните дни преди идването на Антихриста. През 70-те години на миналия век Той го пренесъл на едно страшно място уж чрез видение, ала за Еферм било наистина.

Джунгла

Ефрем се озовал сякаш наистина в една джунгла, а зад него зверове. Хукнал да бяга, за да спаси живота си. В един момент Аризонският отшелник осъзнал, че в ръцете си държи бебе, което зверовете искат да разкъсат. Бягайки, достигнал до една пътека с много тесни ръбове. Тръгнал напред и точно тогава пред монаха се изправила една змия, която придобила формата на дракон. Като видял, че скоро ще бъде затрит, старецът възкликнал: „Майко Божия!“. В този миг чул гласа на Богородица да казва „Михаиле!“ Тогава се появил Архангел Михаил. Той започнал да се бори с дракона, победил го и скоро всичко наоколо се умиротворило.

Когато Ефрем Аризонски се опомнил, започнал горещо да се моли на Господ да му открие смисъла на това видение. Духовникът споделя, че скоро Бог наистина му разкрил смисъла. Казано му било Свише, че видението ще бъде неговият живот, който занапред ще бъде пълен с опасности - телесни и духовни. „А бебето?“ - попитал атонският монах.

„Бебето е твоята душа. Трябва да я спасиш, независимо колкото и каквито препятствия те сполетят тука“ - чул отговора.

Спаси самолет

Изумителен е и случаят от 1973 г. с пилот християнин, изпълняващ пътнически полет от Судан. Самолетът попаднал в ужасна буря с градушка. По спомените на пилота той се опитал да излезе от бурята, слизайки на по-ниска височина, а после изкачвайки се над облаците, но безрезултатно. Уредите отказали, а и вече горивото свършвало. Той започнал да се моли на архангел Михаил. В този миг черните облаци, раздиряни от адски мълнии, се отдръпнали като завеса в театър, а зад тях се показало синьото небе с летището отдолу. В самолета имало гориво за не повече от 5 минути полет.

Празнуват полицаи, месари и урбанисти

8 ноември е професионален празник на полицаи, месари, колбасари и урбанисти.

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия - душовадник, вадидушник. В някои части на Балканите е наричан Черния човек.

Трапезата в чест на Архангел Михаил е празнична – коли се курбан и се пекат така наречените рангеловски хлябове, които са два вида: боговица и рангелово блюдо. Освен това в задължителните ястия на софрата се включват и овнешко или шилешко, варено жито, фасул и червено вино. Сред фолклорните вярвания са, че ако светецът бъде почетен с традиционна трапеза, човек ще си осигури по-лека смърт, тъй като Архангел Михаил е сочен като покровител на мъртвите.

Имен ден празнуват: Ангел/ина/инка, Архангел, Гавраил/а, Гаврил/а, Емил/ия, Емилиян, Миладин, Милан/а, Милен/а, Мильо, Мила, Михаела, Михаил/а, Михо, Огнян/а, Пламен/а, Радко, Рада, Радослав/а, Радостин/а, Райко, Райна, Райчо, Рая, Рангел, Рафаил/а, Руси, Руска, Руслан, Серафим, Ада, Адина, Лина.