0

А рхангел Михаил е защитник на всички православни християни от видимите и невидимите врагове и зли духове. Към него се обръщат хората при всякакви беди, скърби и нужди. Молят му се за изцеление, при влизане в нов дом и при освещаване на жилища, а също и при природни и стихийни бедствия. В православието той също се счита за покровител на военните, строителите и строителството.

Има два дни в годината, в които се почита предводителят на небесното войнство и днес е един от тях. Монаси разказват, че на този ден хората могат да се молят за душите на покойните си близки да бъдат спасени от адските мъки. Вярва се, че преди полунощ на 6 септември (19 по стар стил ) и на 8 ноември (21) архангелът застава на ръба на бездната в пъкъла и пуска дясното си крило. В този миг огнената геена гасне, а душите на грешниците изпълзяват на брега. Това е видял и разказал светият евангелист Йоан Богослов на своя любим ученик свети Прохор.

Небесни тайни

„Веднъж вървях заедно с Ангел Божий, който ми откриваше Небесните тайни за хората. И изведнъж чух шум, подобен на шума на вода, падаща от голяма височина. Когато с Ангела дойдохме по-близо то видях огромно езеро и ужасна екзекуция на неразкаяли се грешници. Попитах Ангела и той ми обясни какво е това. Видяхме огромен пламък, излизащ от тази преизподня - с облак огромен дим над нея. Пламъкът съскаше и с шум се издигаше на 300 метра височина. Мерзки червеи, големи колкото змии, пълзяха по телата на грешниците в това езеро бездна. О, Йоане, друже Божий, мъчението, което видяхме сега, е по-страшно от всички екзекуции. Това огнено езеро може да побере целия свят. Дълбочината му е безкрайна, червеите-змии, които гризат телата на грешниците, ги карат да изплуват на повърхността. Йоан заплакал за гибелта на човешките души.

В това време аз видях в чудна красота самия Архистратег Михаил, който в прекрасна ладия от Херувими и Серафими в съпровод на множество Ангелои, светии, пророци и мъченици, се приближаваше към огненото езеро. Всички бяха облечени неописуемо красиво. Скоро Ангелите се приближиха към грешниците, готови за екзекуция. Огънят изгасна, бездна престана да дими, мерзките животни изчезнаха. Когато всичко утихна, Архангел Михаил натопи своето белоснежно крило в езерото и изведе множество човешки души и ги пренесе на брега. Потопи отново дясното си крило и изведе още повече души, отколкото първия път. Тогава Херувимите и Серафимите започнаха да го молят да потопи крилото си трети път.

Спасение

Архистратегът Михаил устреми своя благ молещ взор към Господа, произнесе горещи сърдечни молитви за спасение на страдащите за своите грехове. Отново потопи белоснежното си крило и изведе безчислено множество нови души. Тогава Ангелите и светиите, с велика радост приеха тези души, умиха ги с Благодатна вода, помазаха ги с благоухания и ги поставиха пред лицето Божие. В този час зад завесата Господня се чу глас:
„Под ръководството на Архангел Михаил и Майка Ми, Пресветата Дева, и всички Мои Ангели и избраници, изпълняващи на земята волята на Моя Отец - въведи тези души в Рая на блаженството, Вечността и покоя. Амин“. При това страшно и свято деяние свети Йоан бил поразен от състраданието на Архангел Михаил. Архангелът обяснил на св. Йоан Богослов, че това се повтаря ежегодно два пъти в чест на

победата, която той извоювал над силите на сатаната след разпъването и възкресението на Божия син.

За това духовници съветва много усилено да се молим за нашите починали близки и роднини, за да измолим опрощаване на греховете им и облекчаване на мъките им, защото самите те вече не могат да се покаят и разчитат и са зависими само от нашите молитви за тях.

Като Силоам

А в основата на празника на днешния 6 септември стои чудото, което Св. Архангел Михаил е сторил във фригийския град Колоса. Той се намирал близо до Хиераполис (Иерапол), чийто останки могат да се видят в наши дни в днешна Турция - до Памуккале.

Според древните летописи там е имало извор с чудотворна вода, над който се намирал храм, посветен на свети архистратег (главнокомандващ) Михаил. От водите на този извор болните получавали изобилно изцеления повече, отколкото в Силоамската къпалня.

Когато цялата веселена била помрачена от езическото многобожие и човеците се покланяли на тварите, а не на Твореца, езичниците в Иерапол почитали грамадната и страшна Ехидна (огромна отровна змия, достигаща до 3,5 м).

Хората в онези дни построили храм там, където живеела ехидната, и й принасяли много и различни жертви.

За да просвети света със светлината на своето познание и да настави на истинския път заблудените, Единният истински Бог изпратил по цялата земя Своите свети ученици и апостоли, за да проповядват Евангелието на всички хора.

След разрушаването на идола на Артемида в Ефес, чрез което целият град бил обърнат в светата вяра, св. Йоан Богослов отишъл от Ефес в Иерапол, за да помогне на своя сътрудник св. ап. Филип. В това време там се намирали св. ап. Вартоломей и сестрата на Филип - Мариам. Заедно с тях св. Йоан Богослов се потрудил в делото за спасението на човеците. Според преданията чрез своите молитви те убили ехидната, а тези, които й се покланяли, обърнали към Христа. Един ден апостолите, като застанали на едно място, наричано Херотоп, започнали да пророчестват, че на него ще възсияе Божията благодат, че това място ще бъде посещавано от Воеводата на небесните сили - св. архистратиг Михаил, и че тук ще се извършват чудеса. Всичко това скоро се сбъднало и на това място наистина се появила чудотворна вода.

Пророчество

Така изпълнили писанието: „Води ще бликнат в пустинята и потоци - в степите. И пустошта ще се превърне в езеро, и жадната земя - във водни извори; в жилището на чакалите, дето те почиват, ще стане място за тръст и рогоз. И там ще бъде друм , и пътят по него ще се нарече свет път /Ис.35:6 -8/.

По това време в Лаодикия живял един грък, чиято единствена дъщеря била няма по рождение и той употребил много средства за нейното изцеление, но напразно. Една нощ му се явил насън ангел Божий, сияещ като слънце, и му посочил извора до Иерапол, като му заръчал да заведе там дъщеря си. Като се събудил, елинът начаса взел детето си и отишли до святото място. Там заварили много хора, които черпили от водата, кръщавали се в нея и получавали изцеление от своите болести. На въпроса му кого призовават при умиването си с тази вода, хората му отговаряли: „Ние призоваваме името на Отца и Сина и Светия Дух; призоваваме на помощ и светия архистратиг Михаил“.

Тогава човекът повдигнал очите си към небето и на свой ред започнал да се моли: „Отче и Сине и Дух Светий, Който си Бог на християните, помилуй ни! Свети Михаиле, Божи служителю, помогни и изцели моята дъщеря!”. След това излял вода от извора в устата й. Начаса свързаният от немотата език се развързал, за да славослови Бога, и тя ясно произнесла: "Боже християнски, помилуй ме! Свети Михаиле, помогни ми!" Зарадваният баща незабавно се кръстил в едно с нея и с всички домашни, които били с него. В знак на благодарност построил над чудотворния извор прекрасна църква, посветена на името на свети архистратиг Михаил.

Праведник

В 90-ата година от построяването на храма тук дошло едно 10-годишно момче на име Архип. От малък бил възпитан в благочестие, от младини до самата си старост той пребъдвал в пост и въздържание с цялата си душа, приобщавайки се към Бога и уподобявайки се в своето житие на безплътните. И не само за своето спасение се грижил светият, но и за спасението на другите, тъй като обърнал към Христа и кръстил много езичници. Нечестивите елини, като виждали всичко това, завиждали на блажения Архип и като не можели да търпят преславните чудеса край светия извор, възненавидели живеещия там праведен мъж. Нееднократно те се опитвали с пръст да засипят извора и да убият св. Архип, но Господа, Който се грижи за участта на праведниците и не ги предава в ръцете на грешниците, запазил Своя раб от убийците.

При последния си опит сатанистите се опитали да отклонят водите на две минаващи наблизо реки и да ги насочат към храма, където блаженият Архип не спирал да се моли на Бога и на свети архистратиг Михаил. Архангелът му се явил и му казал:

„Не бой се, стани! Приближи се тук до мен и ще видиш как ще се яви силата Божия в тези води!“

Огнен стълб

Св. Архип видял огнен стълб, който се издига от земята до небето, а когато водата била вече съвсем близо, архангелът вдигнал дясната си ръка и като изобразил кръстния знак над повърхността на водата, казал: „Спри там!” И веднага водите се върнали назад. Така се изпълнили пророческите слова:

„Видяха те, Боже, водите... и се уплашиха” /Пс.76:17/.

Св. архангел Михаил произнесъл следните думи:

- Да бъде унищожена тук всяка противна сила и да получават избавление от всяко зло всички, които идват тук с вяра!

След като запазил своя храм и преподобния Архип от водите, св. Михаил възлязъл на небето, а блаженият благодарял на Бога за това чудо и прославял великия закрилник архистратиг Михаил заради неговото непобедимо застъпничество. От това време било поставено да се празнува този ден, в който ангелът извършил чудото. Преподобният Архип преживял много години на това място, усърдно служейки на Бога, и починал в мир в седемдесетата година от рождението си.