0

Н а 8 април (събота) християните по цял свят честват извършването на най-голямото чудо от Иисус Христос - възкресяването на покойника Лазар. Богомолци и учени днес поддържат различни версии - възможно ли е това. Малцина обаче подозират, че мощи от библейския герой има в България. Те са вградени в чудотворната икона „Богородица Осеновица“, намираща се в храмовата черква на Рилския манастир.

Реликва

Реликвата има обков с мощи на 32-ма светии. Техни костици са разположени около Девата с младенеца, а имената им са гравирани върху древния обков. Именно там се чете и името на Св. Лазар. Неговите останки се намират в горния ляв ъгъл на иконата в килийка №2 (на най-горния ред от ляво на дясно). На същия ред в сребърния обков е свети Андрей Първозвани, който пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа.

Иконата пази още св. Мария Магдалена, която Иисус излекувал, изтръгвайки седем бяса от тялото й. Тук е и евангелист Матей, който изпърво бил събирач на данъци, но повярвал в единния Бог и неговия син и решил да го последва. Осем години след Възкресението Христово именно Матей пръв пише Евангелие.

Витания

Там се казва, че Лазар живеел във Витания заедно с двете си сестри Марта и Мария. Това семейство много обичало Господ Иисус Христос и винаги Го посрещало с радост. Светото писание реди още, че Лазар се споминал, а Иисус, който се славел и като ненадминат чудотворец и лечител, закъснял да го излекува. Каква е била причината, теолозите още спорят. Според едни така се стекли обстоятелствата. Втората трактовка гласи, че Божият син знаел много добре какво ще се случи с неговия приятел от Витания, но нарочно се забавил, за да докаже на апостолите силата Господня над Смъртта.

Цялата статия може да прочетете в броя на 5 април (сряда) на в. „Телеграф“ и неговото сп. „Чудеса и Вяра“. Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което излиза всяка сряда с вестник „Телеграф“.