0

Б олни от близо и далеч се стичат на гроба на стареца Назарий (1933-2011) в деня на неговата кончина 9 юни (а и не само). Вярва се, че бившият игумен на Кокалянския манастир се застъпва от Небето за българите пред Твореца, както го е правил приживе. Миряни споделиха, че монахът е помогнал на много хора с житейски проблеми, като им е давал пророчески напътствия. Отделно много грешници бил вкарал в правия път. Архимандритът обаче е излекувал и доста болни, като се е молел през сълзи за тях пред Бога. В резултат са се случвали необясними изцеления. Сред случаите има на хора със стомашни болести, белодробни и др. Свидетели разказват, че игуменът е чел молитви и за болни деца, след което те оздравявали. Има случаи, в които Назарий е давал и различни манастирски билки на болните при колит или други диагнози.

През месец юни, в който игуменът предава Богу дух, неговите духовни чеда, които е напътствал и изповядвал, се събират на гроба му в обителта „Свети Архангел Михаил“ , сгушена в Плана планина. Славата на отеца вече се носи от уста на уста и на гроба му изцеление търсят и много болни, които нямат пари да се лекуват или направо са отписани от официалната медицина. Така родители на дете с болки от апендицит, което трябвало да бъде оперирано на следващата сутрин, се молили на стареца. На заранта докторът казал, че изследванията учудващо вече са в норма. Може би това само потвърждава думите на един монах, който след кончината на стареца казал: "Той беше силен в молитвата досега, а отсега ще е още по-силен!"

Все повече гласове се чуват, че архимандритът е един от непризнатите светци на България...

Цялата статия може да прочетете в броя на 31 май (сряда) на в. „Телеграф“ и неговото сп. „Чудеса и Вяра“. Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което излиза всяка сряда с вестник „Телеграф“.