0

С благословението на Българския патриарх Неофит Софийската митрополия организира в България посрещането на св. мощи - части от десницата на св. великомъченик Георги, които се пазят в храма, построен в негова чест в гр. Нигрита, Гърция.

Поклонението ще се извърши в някои от храмовете (виж повече в карето) в близост до София от 26 април до 7 май 2023 г. Тази сряда и четвъртък чудната реликва ще бъде изложена в столичния храм „Св. София“ заедно с копието на чудотворната Фануилова икона от Германския манастир, който е метох на Зографския манастир в Атон.

Знамение

Дни преди мощите да поемат към България, се случило поредното чудо. „Преди няколко дни занесохме мощите за поклонение в Северна Гърция. Хиляди хора дойдоха да се поклонят. Там имаше едно дете с парализа. Свещеникът на храма предложи на майката да доведе детето и да се помолят на св. Георги. Дойде детето в количката и се повтори познатата за нас история - майката ни се обади, за да ни каже, че детето й най-накрая се е излекувало!“, свидетелства Георгиос Келембекис, свещеник в храма на малкото селище до град Серес в Северна Гърция. Българка от софийското село Горни Лозен също се изцелила. Тя имала туморно образувание от 7 см. След молитви в гръцкия храм то се стопило до 0,4 см, а това позволило и да се направи успешна операция.

Чудеса

Още много чудеса, случили се подир молитва пред сребърната мощехранителница, са записани в черквата „Св. Георги“. „Храмът ни има около 500-годишна история. Издигнат е в края на XV век и в него има стенописи от средата на XVII век с много красива изработка, както и стенописи от XIX век. Най-ценното наследство, което съхраняваме в храма, освен иконите от XIV век са светите мощи (част от десницата) на свети великомъченик Георги Победоносец. Присъствието на светите мощи е като присъствие на самия свети Георги и това го усещаме, защото свети Георги много пъти ни е явявал лечебната си сила“, разкрива свещеникът. Eдин документиран случай на изцеление датира от 2010 г. и е свързан с младо момиче, диагностицирано с рак.

„Когато преди доста години дойде тук, плачейки, едно младо момиче на 20 години, което беше болно от рак на яйчниците, аз си спомних тропара на светията, в който се пее: „На пленниците защитник, а на немощните - лекар“. Казах й, че закрилникът ни св. Георги е лечител на болестите. Тя тръгна за последния ядрено-магнитен резонанс. На другия ден вторият свещеник идва да отвори храма и усеща, че вътре всичко ухае. И ме попита: „Пръскал ли си с одеколон?“„Не съм“ „Не е възможно, целият храм благоухае“. Търсейки откъде е ароматът, стигнал до мястото, на което бяха мощите на св. Георги. Отворили шкафа и ароматът се разнесъл наоколо, сякаш се излъчвал от самите мощи. Малко по-късно се обади момичето, което беше тук предишната вечер, и ми каза развълнувано:

- Отче, връщам се.

- Няма ли да се оперираш?

- Не, отче! Направихме днес изследването и то показа, че на мястото, на което беше ракът, вече няма нищо!

Тогава разбрахме, че благодарение на св. Георги момичето е излекувано“, разказва духовникът.

Така изцелената девойка се оженила за момчето, с което дотогава живеела на семейни начала, но се сбъднала и най-голямата й мечта - забременяла. Ала чудесата продължили. По време на бременността едно изследване с туморни маркери показало, че гъркинята има левкемия.

Отчаяние

„Дойде при мене с думите: „Отче, отче, точно сега, когато ще ставам майка, остава и да умра“, разказва свещеникът. Той я успокоил с думите, че все пак вече са установили, че Св. Георги й е небесен закрилник, да му се поклони пак, той няма да я изостави. Тя изпълнила заръката му, а на следващия ден отишла в болницата „Св. Николай“ в Солун, за да се определи какъв коктейл да включва химиотерапията й. Новите изследвания там отново шокирали всички, тъй като показали, че пациентката е напълно здрава. „Сега тя си има десетгодишно дете. Едно прекрасно семейство са и всички тези изпитания ги доближиха повече до Христос“, разказва свещеникът Георгиос Келембекис.

Но Св. Георги показал , че невъзможното за човека е възможно за Бога и по време на Ковид пандемията.

Ковид

„Беше миналата година по време на ковид пандемията. Една жена, която дойде да се поклони пред мощите, взе едно памуче с елей от кандилото на светеца и отиде в болницата, за да помаже мъжа си, който беше в много тежко състояние. На другия ден й казали, че мъжът й вече диша сам, без кислороден апарат, което много изумило лекарите. И двамата смятаха, че намесата на светеца е помогнала за излекуването на човека“, разказва гръцкият свещеникът. Много от чудесата стават достояние на българските богомолци със съдействието на игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор. С негово съдействие много хора вече са ходили и в гръцкия храм за поклонение. Така се стигна до момента, в който реликвата ще гостува у нас в навечерието на Гергьовден (6 май).

Поклонения ще се извършват последователно в:

Храм „Св. София“ - на 26 и 27 април;
Храм „Св. Атанасий“, с. Горни Лозен - на 28 и 29 април;
Църногорски манастир, с. Гигинци - от 1 до 4 май;
Храм „Св. Петка“, гр. Брезник - от 4 до 5 май;
Храм „Св. Георги“, гр. Перник - от 5 до 7 май.