0

К огато идва красив духовен празник като Рождество Христово, сякаш цялата вселена ликува и празнува, а навред струи Божията любов и светлина, радост и надежда. Светът става по-добър, хората са по-склонни да правят добрини, а дори и най-коравото сърце се отваря за милосърдие, съпричастност и любов към близките. Но в тези светли дни празнуват не само хората по земята, празнуват и небесните селения. Божествената милост озарява с любов видимото и невидимото съзидание, което се отразява с ръст в ангелските проявления.

Пратеник

Самата дума ангел означава пратеник. Те са безплътни помощници на Бога. Изглеждат като хора с крила и ореол от светлина около главите, облечени в бели дрехи. Тези създания се споменават в еврейски, християнски и мюсюлмански религиозни текстове като безполови и безсмъртни. Според Стария завет (Битие 1:20) ангелите са сътворени още в първия ден от Сътворението. Пророк Даниил съобщава в Библията: „Хиляди и хиляди Му служеха и десетки хиляди хиляди стояха пред Него (Дан 7:10). И витлеемските овчари и влъхви в святата нощ видяха след Витлеемската звезда многобройна небесна армия, която пееше „Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение“.

Велик, необятен е ангелският свят. Ред, чудна хармония и мир царят в него. От момента на кръщението Господ назначава на всеки един човек специален личен ангел пазител. Той ни обича много повече от всеки друг. Той е тих събеседник, утешител, който иска спасението на душата ни и към това насочва грижата си. Ако се грижим за спасението, той се радва, ако не водим праведен живот, той тъжи. Ангелът се моли заедно с нас, но не може да се появи по видим начин.

Видения

Въпреки това има свидетелства за ангели, които се явяват на хората като крилати светли създания. Когато човек има силна вяра и се моли искрено, то ангелът пазител му идва на помощ. Случвало се е да пренесат дори човек, застрашен от гибел от връхлитаща опасност-автомобил или нещо друго.

Много често ангелите ни дават знаци как да постъпим в определени житейски ситуации. Понякога те изпращат своите послания и предупреждения чрез сънища, предчувствия, чудновати знаци и усещания и дори моментна визуализация. Безтелесният небесен покровител предпазва човека от необмислени действия, грешни стъпки, лоши мисли и трудни ситуации, опасности, които го заплашват. Присъствието и влиянието му се изразява по различен начин. Може да бъде чрез помощ от близък или непознат в труден момент. Или дори от животно - има удивителни случки на животни и домашни любимци, които спасяват от пожари, земетресения и битови инциденти. Ангелът се намесва и в моменти, когато човек е на прага на смъртта. Тогава безплътният хранител препятства фатален полет, трагично пътуване, автомобилна катастрофа. Известната българска гимнастичка и треньорка Мария Гигова разказва, че е трябвало да пътува с групата на Жулиета Шишманова за Полша във фаталния самолет, който се разбива през 1978 г. Въпреки ентусиазма й все нещо не й вървяло - с документи, загубен паспорт и т.н. Накрая ден преди полета се разболяла и се наложило друга грация да я смени. Така избегнала жестоката съдба, за което тя твърди, че я спасил нейният ангел пазител, който видяла като отражение в огледалото. На 16 март самолетът „Ту-134“ излита от летище София и започва да набира височина. След 10 минути обаче, преминавайки височина 4900 метра, неочаквано обръща на 135° и преминава в остро снижение, след което се врязва в скала край село Габаре, община Бяла Слатина, област Враца, на 130 километра от София, и напълно се разрушава. Всички на борда загиват, в това число и Шишманова.

Невидимият защитник

Невидимият защитник влияе на живота ни при отчаяние, болка, самота и дори при тежка болест. Дава надежда и сили за изцеление, особено ако болният или негов близък се молят със силна вяра. Лекарят реаниматор от „Пирогов“ д-р Григоров е разказвал за много случаи на чудно изцеление, на които е бил свидетел. В реанимация лежал човек в кома, очаквали края му след уремия (отравяне на кръвта). 2 дни и 2 нощи сестра му седяла на колене до леглото му и се молела на Бог и ангела му. И изведнъж всички видели как на прозореца се появил гълъб, който изпратил лъч светлина, осветил болния. След минути лицето му порозовяло и той отворил очи. След което живял още дълго. Понякога на избрани от съдбата личности се явявали и архангели. Българският княз Александър Батенберг (1857-1893) споделил на приближения си генерал Сава Муткуров, че още като юноша му се явил насън архангел Михаил като красив воин, който обаче олицетворява и смъртта, тъй като според вярванията именно той взема душите на покойниците. В онзи момент обаче арх. Михаил му предрекъл царската съдба, но му казал, че ще дойде лично за душата му. И наистина князът след бурни обрати на съдбата умира на 37 години точно на Архангеловден (по нов стил).

Водачи

Ангелите като пазители и водачи се намесват най-често в живота ни, тъй като са последни в небесната йерархия (виж повече за нея по-долу). Тя стои най-близо до хората. Човешкото съзнание обаче трудно стига до осъзнаване на тази връзка. Сам Иисус казва за вярата в невидимото: „Никой не може да стигне до Отца освен чрез Мене - чрез Неговото съзнание“. Ангелите отговарят за жизнените сили, т.е. за целокупния живот на човека. Те са нишката с Господ, първите посланици, които казват на Бог дали да удължи, или да съкрати живота на даден човек. Праведният живот на човека е това, в което ангелите искат да ни напътстват. Когато Бог иска да даде нещо на човешките същества, да го остави в мировото съзнание, той го прокарва именно чрез ангелите.

Пророци

Посланията Свише накрая се получават от пророците и великите апологети. Така през вековете хем се е поддържала вярата в божественото съзнание и съзидание, хем човешкият род е следвал волята Божия. Много от светите отци на Църквата като Св. Василий Велики, Св. Григорий Богослов и Св. Дионисий казват, че ангелите предават на хората божествените тайнства и посвещения като очистване, озарение и единение.

В небесната йерархия архангелите (арх.) стоят над ангелите, като всеки има своя функция. Арх. Гавриил е благовестителят на Дева Мария за Рождеството на Иисус. За него е известно, че носи и възвестява най-съкровените тайни на света. Държи цъфтяща клонка и огледало, тъй като отражението е начин на познанието.

Трапеза

Св. Отци казват, че е много вероятно по Коледа, когато празнува целият небесен сонм край Господ заедно със земните хора, ангелът ви да ви навести и да седне невидим на трапезата. Ще го видите, ако сте от малцината благословени със зрение за невидимия духовен свят. А ако не сте, то ще почувствате радост в сърцето си. И тогава нека всеки от нас се помоли за Божия покров и милост - за себе си, близките си и всички човешки същества по Земята.

Ареопагит описа небесната йерархия

Животът на всеки човек - от рождението до смъртта - е свързан с един фин нетленен свят, който определя физическия план на съществуването му. Не един и два пъти праведници, надарени със свръхземни дарби от Бога, са предупреждавали, че има същества, които се опитват да ни подведат и унищожат, ала има и такива, които ни помагат в живота.

Знае се, че всички хора са създадени по Божий образ и подобие. Преди обаче да сътвори нашия материален свят, видим и физически, Бог е създал небесни духовни сили, които наричаме ангели. Те са безтелесни, имат висш ум, свободна воля и божествена сила. Според Стария и Новия завет в тази ангелска йерархия има определени чинове. Крайъгълен камък в църковното учение, наречено ангелология, е книгата на Дионисий Ареопагит „За небесната йерархия“ от V век. Тя хвърля известна светлина върху сложната ангелската йерархия. Авторът я разделя на 9 чинове в три триади - цифрата 3 е свещена в името на Света Троица - Отец, Син и Свети Дух. Ареопагит говори за три вселени - божествена, ангелска, духовна, които отговарят на три божествени принципа, които са основни и се крепят на тях - любов, мъдрост и истина.

Първата триада включва серафими, херувими и престоли. Те са най-близо до Бога, те са светлина и божествена сила. Втората триада са небесните управители - господства, добродетели, сили. Те са божествената основа на вселената и световното господство. Третата триада - начала, архангели и ангели, са пряката връзка между Бога, горните чинове и човека. Ето защо хората се срещат най-често с представители на тази триада.

Подобна класификация дава и Свети Григорий Богослов век по-рано. Според него третата триада е свързана с докосването на Божия промисъл със земното съществуване. Началата представляват легиони от ангели, защитаващи вярата. Те дават сили на народите на земята да открият и изживеят съдбата си. Те са пазители на народите по света. Библията казва за тях: „Защото... нито смъртта, нито животът, нито ангели, нито начала, никакви сили, настояще, бъдеще... не могат да ни разделят от Божията любов в Иисус Христос, нашия Господ (Рим.8:38). Така началата, архангелите и ангелите последователно управляват човешките йерархии.

Молитва към нашия Небесен пазител

Всъщност всеки човек може да разкаже за свои или чути преживявания, в които е усетил осезаемо намесата на ангел пазител в съдбовни моменти от живота. Силата на божествения ни застъпник е пропорционална на силата на вярата ни. Трябва да благодарим на този Божи пратеник, а енергията на радостта и благодарността, насочена мислено към ангела ни, изпълва последния с още сила да твори добро.

За целта има и специална молитва към ангела пазител:

Ангеле Божий, свети пазителю мой! Пази живота ми в страх пред Христа Бога. Утвърди ума ми в пътя на Истината и управлявай душата ми към любов за Небесното! И тъй напътстван от тебе да получа от Христа Бога голяма милост.