0

Християнският духовен лечител Зофия Шчербак е един от най-доказаните холистични лечители в Европа. Родена е във Варшава, Полша. През 1992 г. идва в България и става сътрудник към Международен център по алтернативна медицина в София. Практикува в редица болници под контрола на лекари, а дарбата и метода й са признати от комисия, сформирана от тогавашния министър на здравеопазването Танчо Гугалов. Понастоящем продължава да помага в българската столица. Разговаряме със Зофия за християнските реликви в Полша, за чудесата на изцеление, които често се случват в кабинета й, както и за източника на злото в малка и красива България – липсата на религиозно образование.

- Г-жо Шчербак, бихте ли споделили кои са най-известните и чудотворни реликви, които се пазят в Полша?

- Знаете, че Полша е християнска държава и като такава там се случват много събития от типа явления, знамения и изцеления Свише. Католическата църква обаче много зорко следи всички свидетелства за чудеса и ги потвърждава или съответно отхвърля. Знаете, че има хора, които по една или друга причина правят и фалшификации, за това всичко се доказва научно. Свикват се съвети от учени, които при необходимост правят и химически анализ, когато има материално свидетелство. Понякога периодът за доказване на едно чудо или реликва за автентична е много дълъг. Такъв пример от световната практика е Торинската плащаница. В момента бе доказано, че саванът, с който Иисус бе повит след кръстната му смърт, е бил поправян през вековете. Имало е пожар и калугерките са го допълнили по краищата. Но в наши дни учените именно оттам взеха проби и после неправилно заключиха, че реликвата е фалшификат от Средновековието. А отпечатъкът на тялото върху плащаницата не е бил възможен да се направи дори със съвременен метод камо ли с древните възможности.

Но, ако се върна на полските светини, една такава има в град Ченстохова. В Ясногурския манастир се пази чудотворната икона на Богородица, известна като Черната мадона. В тази местност има сведения за чудеса още от Средновековието. Когато шведите воювали с Полското кралство манастирът в един момент се е издигнал във въздуха. Знае се, че шведите са откраднали иконата на Богородица и после са я сложили в една каруца. Но колкото и да удряли конете, те отказали да тръгнат. От злоба един от шведите взел брадвата си и ударил по лицето на Божията майка. От мястото потекла кръв като на жив човек. Оттогава тази икона на Богородица се смята за покровителка на цяла Полша. Според преданията тя е една от иконите рисувани лично от Евангелист Лука.

- В раздела на светите места кои манастири са най-посещавани и защо?

- Наред с Ченстохова, има и един град Сокулка, където идват католици, православни, мюсюлмани, будисти - който има нужда. Там може да се види силата на Божието тайнство – Причастието, с което човек след изповед приема живото Христово тяло.

В католическите храмове си има един ритуален съд - Евхаристия (като реликвариум - .б.р), в който е сложено осветено причастие. То е изложено за поклонение от вярващите. И който страда от нещо физическо или душевно, или има житейски колебания, или има болен близък може да се помоли, защото реално причастието е живият Христос. В скоба ще кажа, че с един такъв съд папа Франциск благослови целия свят, когато бе обхванат от Ковид-19.

На Евхаристия в Сокулка в един момент се появи червено петно, което никой не можеше да обясни. Служба подир служба то растеше. Заинтригувани от ръководството на манастира там се обаждат на църковните власти, за да се направи изследване. Така бяха ангажирани изследователи, които подложиха причастието на щателно изследване. Анализът показа, че парченцето хляб всъщност е част от сърцето на умиращ мъж.

Другото място с подобно знамение е град Легница. Но подобни знамения има и в други точки на света - в Мексико, в Индия, където на Евхаристията се появи лицето на Христос. Всичко това показва, че описаното в Библията е истина: по време на Тайната вечеря Христос заръчва това тайнство да се прави в Негово име. Тогава той разчупва хляба пред апостолите, казвайки, че това е неговото тяло. След това вдига чашата си с вино с думите, че това е неговата кръв, която ще бъде пролята за човечеството. Тогава апостолите не са знаели какво значи този символичен акт, но Иисус им заявява, че ще дойде време, когато ще разберат смисъла му. Всъщност чрез Евхаристията Христос се явява като спасител на цялото човечество, но на тези, които повярват в него. Господ ни е дал свободна воля да мислим и преценяваме.

- Полската нация зае християнска позиция по отношения на войната в Украйна, като я осъди остро. Какво е нивото на кетехизиране в държавата?

- Нивото винаги е било много високо. От Украйна през страната минаха 8 млн. бежанци – християни, повече от населението на България. Някои заминаха на Запад, но много останаха. Поляците реално отвориха не само вратите на държавата си, но и на своите къщи. На украинците не се гледаше като на бежанци, а като на братя и сестри, бягащи от ужасяваща война. В момента всички украински деца имат равни права с полските. Много от тях са православни, други са католици, но това няма никакво значение. Защото каква е разликата – едните имаме папа, а православните – патриарх, но по-важното е, че в основата си вярваме в един Бог, трябва да спазваме 10-те божи заповеди. И това е фундаментът на нашата същност и на Европейската цивилизация. Господ ни е заръчал: „Обичай ближния, като себе си“. В това се обучава всяко полско дете от 7-годишна възраст.

- В практиката ви на лечител общувате с хора от цял свят, но и с доста българи. Вярващ ли е българинът, какви са вашите наблюдения?

При мен идват хора от всички вероизповедния, както и атеисти. Всеки има право на избор, но и шанс да се промени и повярва. Аз самата съм дълбоко вярващ човек и сама съм свидетел какви чудеса прави Христос за нас. Защото в моя кабинет стават чудеса чрез вярата. Не аз ги правя, а Бог е този, които решава да изцели, как и доколко да помогне. Дори хората, които чукат на моята врата и те са доведени от него неслучайно. Имало е и атеисти, които си записват час при мен само за да ме убеждават в техните теории, че вярващите са наивни, че са глупави и т.н. Тези хора вероятно са имали лошо детство, лош пример в лицето на родителите си, несходство на характери в семейството, някакво травмиращо събитие – всякакви варианти има. На невярващите хора аз само мога да покажа многото случаи на изцелени хора с медицинска документация, която показва състоянието им преди и след посещението при мен. Това всъщност е доказателство и за Живия Свети дух, който прави чудеса, за съществуването на божествената енергия, която изцелява. Разбира се, ако човекът е по-духовен, по-лесно се работи. Но отгоре може да се помогне и на атеиста, защото той е бил добър човек, пък и за да повярва.

Но има и друго - човек, който живее по божите правила, по-рядко боледува.

- Кои заболявания повлиявате с вашия духовен метод на лечение?

- За всичко, защото за Господа няма невъзможни неща. През годините може би повече се занимавам с неврологични заболявания, дистрофии, невропатии. Освен с тежки диагнози, като Паркинсон, приемам и хора с проблеми по-опорно-двигателния апарат (дископатии и др.), проблеми със слуха, атрофия на нерви, кисти. Огромно удовлетворение имам, когато помогна и на двойки, които не могат да имат дете. Имам доказани случаи с документация на зачеване при установен стерилитет на мъжа или на жената. Много от тези хора дори не покриват стандартите да влязат в някоя инвитро програма.

- Бихте ли споделили някой случай?

- От едно младо и симпатично семейство от София първо ме потърси жената. Ходила по лекари, но й казали, че няма голям шанс за зачеване. Реално имаше голям хормонален дисбаланс, беше с висок тестостерон, имаше и кисти. След като при нея постигнахме прогрес, тя доведе и мъжа си. Той донесе спермограма, показваща само 1% жизненост на сперматозоидите. С божията помощ успях и на него да помогна и в момента те очакват бебенце.

- А защо се дават болестите?

- Понякога човек може да боледува не защото е наказан, а защото търпи някакви последствия от свои негативни действия и мисли (съзнателни или не). Това води до натрупване на негативна енергия, която по-късно отключва едно или друго заболяване. Често при самия човек може и нищо да не се отключи, но злото (грехът) продължава да стои и се предава на децата. За мен някои генетични увреждания са именно от такъв характер. По принцип на хората, на които помагам, освен едно преображение на органите в посока регенерация, забелязвам и един прелом в начина на мислене. Те стават по-духовни, по-мъдри, започват да гледат на света по нов начин, изпитват вече една потребност да посещават храмове и да се молят.

- Много християнски светии, като Падре Пио в католицизма или св. Порфирий в православието, са говорили не само за изцеленията, но и за една мъдрост, идваща сякаш от небесата. Това не ви е чуждо и на вас, бихте ли споделили повече за този феномен?

- Първо нека да кажа, че аз не съм ясновидец. Моето са прозрения свише, които понякога ми се дават да предам на човека, стоящ срещу мен. Тези явления не идват, когато аз пожелая, а когато трябва да предупредя човека или да го предпазя от някоя лоша стъпка в живота му. Понякога дори аз се учудвам на съветите, които давам, но бъдещето показва, че са били най-добри за човека. Те може да се отнасят за живота му, за здравето или за нещо друго. Удавало ми се е да видя и световни събития. Така веднъж споделих, че във Франция ще стане голям пожар, а няколко часа по-късно катедралата „Нотр Дам“ („Парижката Света Богородица“) избухна в пламъци.

- Отдавна правите постъпки за налагане на вероучението в българските училища. Защо според вас е важно изучаването на катехизис?

- Още от 864 г. цар Борис I установява християнството по тези земи, но като че ли това богатство все още не се оценява и използва достатъчно от българите. Защото човек не може да бъде лош или корумпиран, ако е истински християнин. От теб ще излизат само добрина и милосърдие. Така и цяла държава ще тръгне по друг път. А сега младото поколение залитва към наркотици, алкохол, към свободно поведение без никакви задръжки, морал и ценности. Това ще се задълбочава, защото болшинството родители също не са учили вероучение и нямат морални устои. При мен идват дори възрастни хора, които не знаят, че има 10 Божи заповеди, не могат дори една молитва да кажат. За мен това не е нормално. Любовта към ближния е градивна и спасителна за България, а омразата и завистта към този или онзи, към комшията, ако щете, са негативни вибрации, които дърпат цялото общество и държава надолу.