0

Н а фона на кризата небесните чудеса не секват в Гигинския манастир (наричан още Църногорски) „Св. св. Козма и Дамян“. Именно затова много миряни почетоха деня на Светите безсребърници - 1 ноември, привлечени не само от хубавото време, но и от славата на чудотворните изцеления. А те се случват не само с лековитата вода от аязмото, но и със силата на вярата и молитвите.

“Само през тази година имаме още два случая на чудесно изцеление на онкоболни жени. Едната живя няколко месеца в обителта, помагаше с каквото може. След поредния контролен преглед през пролетта се оказа, че ракът е изчезнал. А другата дойде само да се помоли, наля си от водата в аязмото и впоследствие се появи здрава и засмяна. Съобщи ни, че коварното заболяване си е отишло, все едно, че го е нямало“, разказа архимандрит Никанор.

100 болести

Смята се, че аязмото помага при общо над 100 болести. Има доста свидетелства за изцеление в една или друга степен при очни болести, поражения на нервната система, рак, а също и безплодие.

Изворът се намира в югоизточния край на манастира и представлява кладенец, дълбок близо 2,50 метра. Направените преди време изследвания показват, че водата е годна за пиене, като единственото отклонение от нормите е слабо изразеното наличие на повече желязо.

Много миряни, които са идвали тук и заедно с молитвите са пили от извора и са си мили очите с лековитата течност, после чувстват облекчение на болежките си или се избавят от тях, свидетелстват монасите от светата обител и поклонниците.

Книга

Книгата с чудесата на святата вода съдържа изумителни случаи. П.В. от с. Бистрица, Софийско, пострадва при трудова злополука по време на строежа на НДК. Оттогава цели 25 години, той е инвалид, като е засегната и нервната му система и не може да спи. През септември 2007 г., по съвет на свои близки, посещава манастира, като остава няколко дни в него. Черкува се и пие от водата на аязмото. В резултат на проявената от Бога към него милост той напълно възвръща съня си. Дори се оплаква, че много му се спи. Сестрата на бившия кмет на с. Гигинци преди 14 години претърпява операция на гърлото и оттогава непрекъснато страда от хроническа кашлица. Откакто употребява вода от аязмото, не кашля.

Послушник

През есента на 2006 г. за послушник в обителта постъпва Х.Ф. Той изпитва силни болки в черния дроб, от които не може да спи и често повръща. След употреба на вода от аязмото в продължение на няколко седмици състоянието на черния му дроб се нормализира без лекарска намеса.

През 2007 г. мюсюлманинът от ромски произход Р. О. от Врачанско заболява тежко от рак на белия дроб. Лечението не помага, той изгубва всичките си сили и вече не може да става от леглото. Изписан е, за да си замине от този свят сред своите близки у дома. Близките му обаче имали други идеи. Чули за водата от аязмото и изпратили зет му да донесе. Това било в началото на 2008 г., точно когато се строял пътят, и човекът си направил труда да се изкачи до манастира пеша и да носи водата 5 км на ръце, когато се връщал. Както неведнъж се е случвало, и този път Бог не гледал на лице, а излял милостта си над болния. Р. О. пил от водата и не взимал никакво друго лекарство. Какво било изумлението на всички около него, когато той скоро се изправил на крака и през 2010 г., по думите на неговите съселяни, „не слизал от коня".

Болестта на Крон

П. Д. от 2007 до 2010 г. по лекарско предписание пие по 32 хапчета на ден, защото „страда от коварната болест на Крон. Допреди две години е бил трудно подвижен, спасявали са го от смърт на няколко пъти в европейски болници". По неговите думи „Рецептата е проста. Сутрин и вечер пия от водата и си казвам молитвите. Не търся обяснение за химичния състав на аязмото. Това си е Божа работа. (...) От лекарствата получих проблеми с костната система и тежък диабет. Не можех и чаша с вода да вдигна с ръцете, въобще нямах сили (...) Резултатите граничат с чудо. Споделям това, за да знаят хората и да пробват. Трябва Божия воля, но и човешка".

Преди точно 12 г. през ноември 2010 г. перничанин получава мигновено изцеление на очите. След като ходил по лекари, слагал капки, лекарства, насрочил дори и операция, чул за този манастир, че има аязмо със светена вода. От немай къде решил да се качи до манастира и да пробва дали ще му помогне водата от аязмото. „И оттогава всяка седмица си идвам по един път задължително, за да си пълня водичка", споделя човекът.

Благодат се изсипва и върху жена от Варна, която страдала от тежка форма на диабет. Тя претърпява ампутации и губи зрението си. Нейни близки започват да взимат често вода от аязмото. Болната посещава манастира, като състоянието й е очевидно много тежко - не може да се придвижва сама, повръща и е психически угнетена. Когато й задават въпрос дали има полза от водата, тя отговаря: "Сега поне виждам!". Година след посещението си болната жена идва отново в обителта, за да изрази своята благодарност на светите чудотворци Козма и Дамян.

Манастирът има чудотворна Богородица Всецарица

Манастирът съхранява копие на чудотворната икона "Богородица Всецарица". В целия свят тя е известна като изцелителка на ракови заболявания. Самото име на иконата говори за нейната голяма сила. Едно свидетелство за силата на молитвите пред нейния лик е на жена на име Димитринка от Радомир. Тя споделя, че усещала церителната мощ както на иконата на Божията майка, така и на лековитото аязмо в манастира. "Купих си копие на иконата Св. Богородица "Всецарица". Когато съм тъжна, болна и напрегната, поглеждам иконата и всичко отшумява, а сърцето ми сияе от радост. Не мога да го опиша с думи. Много чудеса са ставали в дома ми", споделя въодушевената Димитринка. Жената страдала от дискова херния. Когато се възпалил нервът, изпадала в безсъзнание от болка. Тя се молила пред иконата, а близки я поръсвали с вода от аязмото на Гигинския манастир. И получила изцеление. А сякаш между другото Димитринка излекувала и болния си стомах.

Пред иконата на Пресветата Богородица "Всецарица" се молим за изцеление от смъртоносни заболявания, преди всичко ракови, пред нея се обръщат за помощ родители, чиито деца са пристрастени към наркотици и алкохолизъм. Оригиналната реликва се намира в атонския манастир „Ватопед“.

Архимандрит Никанор: Затягаме енергийния колан

Архимандрит Никанор сподели, че за разлика от други години патронният празник на обителта е преминал по-скромно. “За празника не бяхме поканили високи гости. Братството отслужи молитвите за Светите братя лечители в старата манастирска църква, носеща тяхното име. В момента извършваме подмяна на цялата си електрическа система – монтираме по-малък генератор, за да пестим ток, поставяме слънчеви панели. С една дума затягаме енергийния колан, защото наистина ни чака трудна зима“, сподели игуменът на обителта Негово Високопреподобие архимандрит Никанор.

Светци лечители с едни и същи имена

Все още много вярващи християни не са наясно защо църквата отбелязва два пъти деня на Светите безсребърници Козма и Дамян - на 1 юли и на 1 ноември, когато е и празникът на Гигинския манастир. Става дума за единственото в църковната история „дублиране“ на двойка ревностни Христови изповедници - не само с едни и същи имена, но и благословени от него с едни и същи дарби.

Първите Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамян, които тачим на 1 юли, били римляни и живели през III век. Освен като лечители те били покровители на науката и учението. Били убити от свой колега завистник през 284 г.

Вторите са братя, родом от Асирия, Мала Азия, и са живели през IV век. Баща им бил езичник, а майка им Теодотия - християнка, която явно ги е кръстила на известните вече Козма и Дамян. Двамата братя изучили целебните свойства на разни билки и се прочули като целители. Над гроба им по-късно бил построен храм, в който ставали чудеса по тяхно небесно молитвено застъпничество.