0

В православния свят, раздиран от война в Украйна и от масови убийства, дело на млади хора в Сърбия, бе извадена за поклонение чудотворната икона „Достойно ест“. В опит да бъде възпряно злото богородичният лик напусна Атон и пристигна в Атина, където ще остане до 15 май. Наши сънародници вече споделиха в Интернет форуми, че са успели да се докоснат до една от най-чудотворните Богородични реликви в целия свят.

Иконата бе донесена от делагация от монаси, оглавявана от светогорския старец Христофор Иверитис.

Прецедент

Чудният лик на Девата се съхранява в съборния храм "Протатон" (Протата) в Карея - административния център на Света гора. За своята 1000-годишна история това е едва осмото пътешествие на реликвата. Малцина са тези, които са я зървали с очите си. За посещение в монашеската република се издават специални визи всяка година, но не и за Евите, които заради древното религиозно табу нямат право да стъпват там.

Иконата обаче е изключително ценна и за нас, българите. През X век тя е била известна с името “Милующа” - Милваща или Милостива, и се е намирала в келия (отшелнически дом, включващ и параклис-б.р.), населена от български монаси. Там една вечер се явил самият архангел Гавриил, за да даде ново песнопение в чест на Богородица. Това чудо се разказвало от устна на уста почти 600 г., докато накрая е записано през XVI век от йеромонах Серафим. Именно той съобщава, че в атонска келия живеел един стар и добродетелен български монах на име Гавриил с послушника си. Веднъж той отишъл на бдение в Карея, а вътре останал само неговият послушник...

Шествия

Две чудотворни икони изнасят и в Асеновград. На днешния 10 май по случай празника Преполовение ще се проведе традиционно литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица от т. нар. Рибна църква. То ще тръгне от храм “Св. Богородица Благовещение” малко подир 9 часа сутринта. Другата чудотворна икона в града „Св. Богородица Златна ябълка”, също излиза за шествие...

Цялата статия може да прочетете в броя на 10 май (сряда) на в. „Телеграф“ и неговото сп. „Чудеса и Вяра“. Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което излиза всяка сряда с вестник „Телеграф“.