0

Н а 10 януари Светият синод на Вселенската патриаршия на свое заседание, оглавено от Вселенския патриарх Вартоломей, включи в ангиология на Светата Църква (канонизира)

патриарх Йеремия I. За него се знае, че е бил българин. Слабо известен факт реди, че той е бил вторият българин, заемал поста на Вселенски патриарх след Йосиф II Константинополски, предполагаем син на цар Иван Шишман.

Знамения

В края на своя живот Йеремия се оттегля не къде да е, а в една пещера над днешна Враца, откъдето вероятно е бил родът му. Когато почива, тялото му започнало на благоухае на рози, а край него се случвали чудеса, разказвали монаси от района. Пещерата на Йеремия е запазена и до днес. С течение на вековете гробното място с мощите на праведника е изгубено в народната памет. Предполага се, че вероятно гробът остава скрит някъде в района - на 12 км от центъра на Враца, скътан в гората, около внушителния варовиков отвес в местността Касината.

Златния век

Животът на Вселенския патриарх е изключително плодоносен и интригуващ, а заслугите му към християнската църква са за прослава и преклонение. Йеремия е живял и работил на ползу църковно по времето на Златния век на Османската империя при Сюлейман Великолепни. Не се знае точната рождена дата и година на новообявения светец, но има данни, че е роден някъде около Янина, тогава в Османската империя. Има основателни предположения, че един от двамата му родители (ако не и двамата) е бил българин. Това допускане се опира на факта, че през 1513 г. Йеремия е избран за православен митрополит на София, където се е намирало румелийското бейлербейство.

Служение

По това време митрополитската църква е „Света София“, където владиката е служил не на гръцки, а на църковнославянски език. Заради своята праведност и правилни боговдъхновени поучения и съвети, които давал на миряните, той става много популярен сред енориашите. Където и да ходел, винаги бил посрещан от ентусиазирани тълпи.

Цялата статия може да прочетете във в. „Телеграф“ и неговото сп. „Чудеса и Вяра“ в броя на 25 януари (сряда). Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което излиза всяка сряда с вестник „Телеграф“.