0

М нозина чуха за Св. Серафим Софийски Чудотворец (1881-1980) покрай скандалите със затварянето на руската църква „Св. Николай“ на жълтите павета в столицата. Именно в криптата на този храм стоят чудотворните мощи на архиерея. Приживе той е давал безценни напътствия към миряните. Тези дарове на мъдростта обаче сякаш остават в сянката на въпросите за отношенията му към Сталинския режим, както и на разказа за неговите посмъртни чудеса. Според историографите владиката е трябвало да прави сложни маневри в най-тъмните времена на комунистическия атеизъм през XX век, за да оцелее физически и да съхрани своето паство. Именно в тези мрачни времена са се родили и напътствията на духовника, актуални и днес. Ето само част от тях:

Денят

Денят зависи от вечерта, т.е. от предварително извършената за следващия ден молитва, откъдето следва ранно лягане, спокоен сън и навременно ставане на следващия ден. Като се събудиш, кажи: Слава на Тебе, Боже! И не си припомняй сънищата си. Когато работиш, казвай си: Господи помилуй!

Битката

Не скитосвай и не обикаляй от църква на църква, от манастир на манастир, от град в град и от държава в държава, защото благочестието не е в това. Стой на мястото си и там води битката с тъмните сили.

Не се разпилявай. Самото ти излизане от къщи вече те поставя във връзка с много бесове и затова бъди внимателен, не шавай много напред-назад, излизай само при най-наложителни нужди и то с голямо самообладание и молитва.

Блудният бяс се обуздава, като се избягват поводите за него, т.е. като се въздържаш от пресищане, многословие и особено от съдене (злодумство).

Гневът

Когато те подбуждат против някого, като ти казват: „Той е направил това или е казал за тебе онова”, или когато някой започне да те гневи и предизвиква, не бързай като някакъв глупав петел да се биеш, защото може да излезеш с окървавен гребен, от който да изтече кръвта ти и да умреш.

Обидата

Обидите, които отправяш към другите, които и да са те, въртят се, въртят се и пак върху твоята глава падат. Отговори, когато те засегнат, но кротко, учтиво и с достойнство, без непристойни обиди и крясъци, които само издават слабостта ти. За да имаш нещо общо с Родения в яслите, трябва да търпиш спокойно униженията.

Не проклинай, не осъждай дори дявола, защото ще попаднеш под ударите на собствените си проклятия и осъждания, защото и в тебе самия има много от дяволските черти.

Внимавай в отношенията си с кръстените, не лукавствай, защото техният ангел пазител, когото са получили при кръщението, научава от твоя ангел пазител за недобрите ти настроения към тях и ги предупреждава.

Унинието

Вижда ли ти се нещо тягостно и безизходно? Униваш ли? Отчайваш ли се? Или обстоятелствата ти се виждат непреодолими? Знай, че при всички тези случаи насреща е дяволът и поради тази причина веднага започвай да повтаряш многократно молитвата: „Господи Исусе Христе, помилвай ме!“.

Срещу злото трябва да се излиза с добро. Но не с половинчати средства и половинчато добро, не с нещо малко по-добро от злото, а с пълно, безрезервно добро. Само тогава има шанс да победиш злото с добро.

Уловиш ли се в непристойни и греховни мисли, веднага ги отстрани с молитва и не допускай да се стига до чувства, думи и дела. Ти не можеш да спреш ветровете, които духат, но се скрий на завет.

Душата

Човешката душа е като непревземаема крепост. Ключовете за нея Бог е поверил на самите нас. Ние сме тези, които с послушанието си към бесовете предаваме тези ключове в ръцете на злите, за да ни погубят.

Бог към нищо не благоволи така, както към премахването на прилепналата към душата гордост. Както и да се променят отношенията и обстоятелствата спрямо теб, душата ти трябва да си остава в еднакво непроменено просто и добродетелно разположение и състояние.

Доброто

Голямото добро и зло започват винаги от малкото и незабележимото.

Не забравяй, че разбойникът тридесет години разбойничил и като се покаял, влязъл в Рая, а Юда цял живот бил при Господа, но накрая Го предал.

Мъдър е онзи, който у всички вижда хубавото, а у себе си – лошото. Глупавият у всички вижда лошото, а себе си счита за най-достоен.

Смирението

Бог обича смелите и смирените. Първото условие за всеки възход е смирението, т.е. да почувстваш безсилието си и цялото си упование да възложиш на Бога.

Бог и ти – друг няма. Каквото сам си направиш, това ще бъде. Стане ли нещо, не обвинявай другите и не ги съди, но само себе си дръж отговорен и ще си в покой и на земята, и на небето.

Най-печелившата инвестиция, най-изгодният влог на този свят е добродетелта и милостинята.

Защо Христос иска да бъдем като децата

Канонизираният през 2016 г. в катедралния храм „Св. Александър Невски“ архиепископ припомня, че Христос изисква да бъдем като децата. Детето се чувства уверено, когато се държи за ръката на баща си. У него няма и следа от съмнение, че добрият татко ще му даде каквото то поиска. Когато се молим на Бог, трябва да имаме същата детска жива вяра по отношение на нашия Небесен Отец. Това е едно от условията молитвите ни да бъдат чути. То е дар от Бога и затова, преди да се помолиш за каквато и да било нужда, първо измоли Бог да те избави от неверието и да усили вярата ти.