0

Д ве са половините на годината според българските традиции. Октомври бележи края на лятото и началото на зимата. Затова това е месецът, в който се правят най-важните жертвоприношения и курбани.

Те целят умилостивяване на свръхестествените божествени сили и отразяват благодарността и почитта на селските стопани към природата, към душите на мъртвите предци и към светците, от които зависи благополучието тук, на земята.

Черпят 26 000

Най-важният празник е Петковден – 14 октомври, когато църквата почита Света Параскева, наричана още Света Петка. На деня празнуват над 26 000 именници в България.

Денят е наричан и Зимен Петковден. Според вярванията той бележи прехода към зимата. Възрастни хора разказват, че ако на Петковден грее слънце, листата на дърветата не са окапали, а овцете се скупчват на едно място - зимата ще е тежка и снежна.

На този ден задължително се дава курбан, месят се обредни хлябове, точат се баници, правят се служби, които благославят богатата реколта и здравата година. Устройват се големи родови срещи, като целият род сяда около празничната трапеза. Най-големият обреден хляб, наречен „Света Петка”, се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредният хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена вдига хляба високо и благославя с него всички и раздава парченца. На масата на Петковден трябва да има: гювеч с овнешко, курбан чорба, сармички с лозови листа, шкембе, ястия с праз (виж старите народни рецепти по-долу).

Дарове

В чест на Св. Петка се носят дарове на параклиси и свещени извори, носещи нейното име, където се преспива за здраве. С празника започва и периодът на годежите и сватбите и из къщите тръгват сглядници и годежари. На мегдана се извива първото зимно хоро, наричано сглядно. На него играят момите, а ергените и техните родители ги наблюдават и си избират бъдеща жена и снаха.

Денят се смята за повратен и в този смисъл на Петковден в някои краища се спазва обичаят „полезване”. Според него какъвто човек ти стъпи първи в къщата, определя късмета и здравето през цялата година.

Погани дни

От Петковден до Димитровден дните имат митичен смисъл, който съответства на Мръсните Погани дни. Тези дванадесет дни, наричани още "вълче или вампирско погано", са сакрална граница между старата и новата година.

На места съботата преди Петковден се провежда Петковденска задушница, а за почитане на мъртвите се раздават подковки, поръсени с варено жито, подсладен ориз, диня и грозде.

Периодът се смята за време-преход от есен към зима и бележи края на земеделската работа, когато се прибират последните плодове от земята, когато приключва есенната сеитба. Народът казва „На Петковден ралото ти да е под стрехата”. Денят се тачи и от овчарите. Тогава те пускат кочовете при овцете, след което стопаните на заплодените овце носят баница за дар на овчаря.

През този период се правят и есенните жертвоприношения на черни кокошки, наричани още “кокоша черква”.

Народът казва, че „Света Петка повежда празниците и службите“. Следващата важна дата е 26 октомври - Денят на Свети Димитър, Димитровден. Той е най-големият между есенните празници. Народна поговорка гласи: „Св. Димитър носи зимата, а Св. Георги – лятото.“

Братя

В народните представи двамата светци са братя близнаци. Св. Димитър е по-големият, „старият“. Той е господар на зимата, язди червен кон, а от бялата му брада се сипят първите снежинки. На този ден става разплащането с пастири и ратаи, от където празникът получава името си Разпус. В съботата преди Димитровден навред се прави още една - Димитровска задушница в памет на починалите.

На Димитровден отново се устройват и курбани, селски сборове и служби. На трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле - с петел, ако именникът е мъж, и с кокошка - ако е жена. Сервират се и зеленчуци. Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки, банички с ябълки или просто печени ябълки, рачел, тиква.

Агнешка курбан чорба

Необходими продукти:

  • 500-600 г агнешко
  • 25 г прясно масло
  • 1 глава кромид лук
  • 1 морков
  • четвърт глава целина
  • 2 червени домата
  • 2 пресни пиперки
  • 3 картофа
  • 6-7 ч.ч. вода
  • джоджен
  • магданоз
  • 1 яйце
  • оцет
  • 10 зърна черен пипер
  • сол и лютиви пиперки на вкус

Начин на приготвяне:

Дребно нарязаните кромид лук и морков се задушават в маслото с прибавка на малко сол и вода. След омекването им се добавя нарязаното на дребни парчета агнешко месо, залива се с горещата вода, прибавя се целината, дребно нарязана на кубчета, и се оставя да поври. След това се прибавят картофите, нарязани на по-едри кубчета, и малко по-късно пиперките и доматите, нарязани на парчета. След пълното омекване на вложените продукти в чорбата се поставят зърната черен пипер, както и джодженът и половината от магданоза, нарязани на дребно (или стрити, ако са сушени). Непосредствено преди отстраняването на чорбата от огъня към нея се прибавя разбитото яйце през цедка при непрекъснато разбъркване. Така се получава пресечeна застройка на конци. Чорбата се поднася поръсена с останалия дребно нарязан магданоз и подправена с оцет. По желание едновременно с нарязаните пиперки могат да се прибавят и цели лютиви пиперки.

Забележка: По същия начин се приготвя и пилешка курбан чорба

Стомна кебап с овнешко

Необходими продукти:

  • 1 кг овнешко месо от бута
  • 15-20 стръка зелен лук
  • 1 връзка магданоз
  • 1/2 връзка джоджен
  • няколко стръка чубрица
  • 4-5 люти пиперки
  • сол
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1 с. л. брашно
  • 1 чаша масло

Начин на приготвяне:

За приготвяне на това оригинално и много вкусно българско ястие е необходима неголяма стомна с широк отвор или пръстено гърне с по-тесен отвор. Нарежете на хапки месото от бута. Прибавете едро нарязания зелен лук, ситно нарязания магданоз, ситно нарязания джоджен, чубрицата, лютите пиперки, сол на вкус, черния и червен пипер, брашното и маслото. Разбъркайте сместа, сложете я в стомната или гърнето и я залейте с 1 чаша вода. Похлупете и замажете отвора на съда с тесто. Така приготвеният кебап се пече на фурна или заровен в жар около 2 часа.

Празнична пита

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.ч. лимонада
  • 1 с.л. сол
  • 2 с.л. захар
  • 3 с.л. олио
  • 1 ч.л. оцет
  • 3 с.л. кисело мляко
  • 1 кубче мая
  • около 1 кг брашно
  • 1 пакетче масло /125 г/

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в част от топлото прясно мляко, захарта и шепа брашно, за да направим закваската. Смесваме олиото с оцета в чаша, а в друга купа яйцата, лимонадата, прясното мляко, киселото мляко, сипваме и олиото с оцета и разбъркваме. Пресяваме брашното, правим кладенче, изливаме яйчената смес и закваската и замесваме меко тесто. Поставяме го в намазнен дълбок съд, завиваме го и оставяме да втаса 1 час. От втасалото тесто отделяме 5 равни топчета, от останалото тесто отделяме едно малко топче за орнамента, а от другата част оформяме кръгла питка и поставяме в средата на намаслена тавичка (тя служи за център). Разтопяваме маслото, взимаме едното от петте равни топчета и разточваме на не много тънка кора, мажем с масло, разточваме второто и поставяме върху първото, мажем с масло, и така и петте. Режем с нож първо на четири, а после всяка четвъртинка по на три триъгълника, навиваме на кифлички и ги редим около питката, която е в средата. Мажем с жълтък, разбит с 2 с.л. прясно мляко, правим някакъв орнамент на плодородието с парченцето тесто върху средата на питката, поръсваме с мак или сусам и оставяме да втаса за половин час. Печем на 180 градуса за около 30 минути.

Овнешко с праз и яйца

Необходими продукти:

  • 850 г овнешко месо
  • 7-8 стръка праз лук
  • 1/2 ч.ч. краве масло
  • 10 зърна черен пипер
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 3 яйца
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на късчета и се заварява. Сменя му се водата, след като заври отново се посолява, добавят се дафинов лист и десетина зърна черен пипер. Вари се, докато омекне месото и се сваля от котлона. Празът се нарязва на едро, вари се до полуомекване заедно с маслото и малко вода, посолява се и се разбърква с червения пипер. Прибавя се месото, долива се съвсем малко от бульона, след което ястието се вари до пълното омекване на месото. Изсипва се в сахан или тавичка, притиска се с дървена лъжица, залива се с разбитите яйца и се запича във фурната.

Шкембе в масло

Необходими продукти:

  • 1 кг телешко шкембе
  • 1 глава чесън
  • 125 г (1 пакетче) масло
  • 1 ч.л. червен пипер
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Сложете шкембето да се свари до пълно омекване, като обирате пяната от повърхността на водата. Отцедете го, посолете на вкус и го нарежете на ивички.

Загрейте маслото в тиган, запържете за 30 секунди накълцания чесън и добавете шкембето. Разбъркайте и го запържете, докато месцата леко хванат загар. Накрая добавете черния пипер, объркайте с червения пипер за 2 минути и махнете от котлона.

Поднесете с чаша червено вино. Ако искате, може да разпределите шкембето в гювечета и да го запечете преди сервиране за 5 минути във фурната.