0

Т ранспаранти, теглени с малки самолети над плажовете на Италия цяло лято разпространяват конспиративната теория, че папа Франциск не е законният глава на римо-католическата църква. Преди дни самолети пак сащисаха туристите със странни съобщения за покойния папа Бенедикт XVI на фона на безупречно синьото небе. Папата -германец подаде оставка през 2013 г., след като абдикира заради здравословни проблеми – поне такава бе официалната версия от Ватикана. Надпис върху дълго платно, буксирано от малък самолет, прелитащ над 350 километра от адриатическото крайбрежие в неделя, 27 август, гласеше „Бенедикт беше in sedes impedita“. „Откровението“ се позовава на термин от каноничното право, който означава, че папата е в изгнание, в затвора или по друг начин ограничен.

Лацио

Друго подобно послание, прелетяло над крайбрежието на Лацио на 16 юли, гласеше: „Бенедикт XVI всъщност не абдикира“. Странните съобщения привлякоха любопитството на хиляди плажуващи, както и на местните медии. Оказа се, че в дъното на апокрифните съобщения стои журналистът Андреа Чончи, който смята, че Франциск не е легитимният папа. От известно време Чончи, който пише за италианския десен вестник Libero, се опитва да разпространи конспиративната теория, че папа Франциск е „Антипапата“. Идеята на кукловодите била Бенедикт XVI - Йозеф Ратцингер да бъде заменен принудително от по-либерална и прогресивна фигура в лицето на папата-аржентинец. Според Андреа Чончи Ратцингер оставя намеци в речта си по оставката, че всъщност не абдикира, а е принуден да го направи. Преди няколко месеца журналистът даже прогнозира, че истината ще бъде разкрита от трима кардинали, които ще проговорят след смъртта на Бенедикт XVI – прогноза, която не се сбъдна след като бившият папа почина на 31 декември 2022 г.

Кодът Ратцингер

Чончи претвори теорията си в книга, озаглавена „Кодът Ратцингер“. Тя разказва историята на предполагаемия сложен заговор зад поставянето на папа Франциск като глава на Ватикана. Но теорията му не успя да привлече много внимание, докато група адвокати, наричащи себе си Абритриум, не финансира скандалните полети над италианските плажове в разгара на туристическия сезон.

Чончи се защити, като каза, че не е теоретик на конспирацията, въпреки че точно така го наричат критиците му в медиите. Там няколко експерти, сред които поддръжници на Франциск и по-консервативни католици, яростно опровергават теорията му. Експертът Силвио Барбалия коментира, че писателят-журналист може да открие тайно послание в речта за оставката на Бенедикт само когато я разглежда "недобронамерено".

Дан Браун

Като изключим съвсем скорошните книги на скандалния Дан Браун, които даже бяха филмирани и се превърнаха в световни бестселъри, а филмите - в касоразбивачи, това, разбира се, не е първият път, когато папската институция се замесва в скандали, свързани с конспирации за подменено лице. Митът за т. нар папеса Йоана от преди повече от хиляда година също е романизиран от гръцкия писател Емануил Роидис. Заради дръзките си писания и предположения писателят е анатемосан и отлъчен от католическата църква.

Имиджови щети Рим понесе и в по-нови времена покрай аферите с Ватиканската банка, разпуснатата масонска ложа П-2 и мистериозната смърт на банкера Роберто Калви от 80-те години на миналия век. Но тези скандали никога не са достигали до самата личност на папата или институцията, а са оставали, образно казано, само в страничните коридори на Ватикана.

Въпреки това обаче абдикацията на Бенедикт от преди повече от десет години и скорошната му смърт със сигурност предизвикват фантазията на любителите на екзотичните теории за задкулисието. Те винаги са намирали почва сред широките маси.

Масло в огъня

От друга страна, още масло в огъня налива и обстоятелството, че личностите и поведението на двамата - Бенедикт и Франциск, са коренно различни. Ратцингер като един страстен пазител на вярата е наричан от „Уолстрийт джърнъл“ „мъдрец“. Докато сегашният либерален, свободен и склонен на отстъпки Франциск, който е по-скоро някакъв поп-папа, попсимвол с широки възгледи. Това дава и храна на спекуланти като Чончи.