0

П ровиралката до черквата на Свети Георги вади болестите като с магнит. Това нареждат възрастни хора в района на дупнишкото село Лиляч, община Невестино. Там се намира древен мегалитен комплекс, скрит доскоро за хорските очи. В последно време обаче все повече пътешественици разбулват тайните на святото място. Счита се, че там броди и лекува Свети Георги, който с копието си пронизва всички болести.

Не случайно болестта в миналото била оприличавана на змей или ламя, каквито е изобразяван да пронизва светията по иконите.

Култът към конника обаче е бил разпространен и при траките, от когато вероятно датира и ритуалната употреба на скалите. По-късно езически вярвания и християнски се смесват сложно на това място-небесен олтар.

Случаите на излекувани и от други болести се увеличили още повече, след като християнин поставил копие на чудотворната икона “Богородица Йерусалимска“ току над провиралката. Така култовото място, ползвано в древността от тракийското племе пеони, било осветено с невероятна сила.

Проблеми

Хора споделят, че мястото помага за безплодие и при проблеми с опорно-двигателния апарат, нерви и какво ли не. Отворът на провиралката е висок около 30-40 сантиметра, а дължината му е 1.5 метра. Ако през този процеп се провре бездетна жена, то скоро ще се сдобие рожба, разказват възрастни хора. Бай Васко, който упътва туристите, обяснява, че магнитното поле в района на скалите е с необичаен интензитет. Много хора обаче погрешно мислели, че провиралката е един тунел, образуван от канарите. Реално след него вляво се стига до лечебното място, а формата на скалите напомнят жена.

Дарби

В района често идвали и хора с различни пророчески дарби. Баба Василка Анакиева споделяла, че със своите паранормални способности и радиестезични уреди е разбрала, че мястото е рядък феномен. Махалото, с което Василка работила, се въртяло като подивяло. Тя обяснява, че чудесата, които се случват в местността, се дължат на факта, че целият мегалитен градеж е изпълнен по неземна архангелска технология. Има дори теории, че там са живели големи светии и преди хиляди години дори атланти. Зоната на доброто завихряла такива енергийни полета, че човек изпадал в особено състояние на спокойствие и безвремие.

Предание

В землището на селата около скалния комплекс се носи предание, че в далечното минало наследникът на император Юстиниан (483-565) също се е явил на бял свят с помощта на лечебната зона.

Теодора, жената на императора, дълго време нямала рожба. Това продължило, докато местна тракийка жрица не й показала силата на мястото. Друга версия реди, че жената е била християнка, за това императрицата, привърженик на монофизитството, дошла тайно тук. Знатната особа минала ритуално под една от скалите, а след това легнала между двата големи камъка. И скоро чудото се случило.

 

Цялата статия четете на 14 декември (сряда) във в. Телеграф - „Чудеса и Вяра“ . Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което идва всяка сряда с вестник „Телеграф“.