0

И двете части на Библията - Старият и Новият завет, са изпъстрени с различни понятия за разстояния, единици мерки за тежест и обем и безчет платежни средства. Някои от тези термини са употребявани и в българския език чак до края на XIX век, но значението им вече е забравено, а други са изчезнали заедно с древните народи, които са ги ползвали.

Ковчегът

Може би най-често срещаната мярка за дължина в Светото писание e лакътят. Това е еталонната мярка за дължина в Древен Египет с дължина 0,523 метра, която е била възприета в древния Близък изток.

Ето как сам Господ дава указания на Ной да построи своя ковчег (кораб) за оцеляване по време на потопа.

„Направи го така: дължината на ковчега да бъде триста лакти, широчината му петдесет лакти, а височината му тридесет лакти. Прозорец направи на ковчега, като изкараш ковчега без един лакът до върха, а вратата на ковчега постави отстрана; направи го с долен, среден и горен етаж.“

(Битие, 6:15-16). Тоест Ноевият ковчег е дълъг около 160 метра и висок над 15 метра. Каквито са параметрите на тежките крайцери клас „Дредноут“ от началото на миналия век.

Гигант

В лакти е описан и сразеният с прашка от Давид филистимски гигант Голиат:

"Тогава от становете на филистимците излезе един единоборец на име Голиат, от Гет, висок шест лакътя и една педя“ (1 Царе,17:4).

За дължината на една педя учени са приели разстоянието от 22,88 см. Тоест Голиат би трябвало да е бил висок близо 3,4 м. Учени от университета "Бригам Йънг" в Юта, САЩ, под ръководството на Джефри Чадуик обаче оспорват тази цифра. Според други древни текстове  гигантът е бил висок не 6, а 4 лакти и педя, т.е. 238 см - почти колкото най-високите баскетболисти на НБА. Което разбира се, за жителите на древна Палестина си е респектиращ ръст.

Шекели

Думата сикли (шекели) също се среща на много места в Светото писание. Ето как са описани доспехите на Голиат:

„Той имаше бронзов шлем на главата си и беше облечен в люспеста броня, а теглото на бронята беше пет хиляди сикъла бронз.
Имаше и бронзова броня на краката си и бронзово щитче между раменете си. И дръжката на копието му беше като кросно на тъкач, а острието на копието му беше шестотин сикъла желязо“ (1 Царе
17:5-7).

Сребърни сикли, открити от археолози

 Сребърни сикли, открити от археолози
christiananswers.net

Шекелът първоначално се е отнасял към единицата мярка тегло - 11 грама. Това са били сребърни калъпи, които са се използвали вместо монети във Вавилон и Древен Египет. Бижутата от сребро и злато са били съобразявани с теглото на шекела, за да могат бързо да бъдат разменяни (продавани) в случай на нужда. Например слугата на Авраам дава на Ребека една златна халка с тежина от половин шекел, както и гривни с тежина от десет шекела (Битие, 24:22).

„Но ако волът прободе роб или робиня, стопанинът нека плати на господаря им тридесет сребърни сикъла и нека волът бъде убит с камъни“ (Изход 21:31).

Имало е различен вид сикли. Прочутите през класическата древност тирски сикли са най-вероятните библейски 30 сребърника, за които Юда Искариотски предава Иисус Христос. За сравнение срещу тази сума един човек е трябвало да се грижи за лозе около 4 месеца.

Британският броненосец Дреднаут(1906) е с размерите на Ноевия ковчег.

 Британският броненосец Дреднаут(1906) е с размерите на Ноевия ковчег.
navalhistoria.com

Кесарю

Другата валута, споменавана в Новия завет, е римският денарий (динарий). Той присъства в една от най-знаковите притчи на Иисус Христос: „И изпращат при Него някои от фарисеите и иродианите, за да Го уловят на дума. Позволено ли е да се дава данък кесарю или не? Да дадем ли, или да не дадем? А Той, като знаеше тяхното лицемерие, рече им: що Ме изкушавате? Донесете Ми един динарий да го видя. И те донесоха. Тогава им казва: чий е този образ и надпис? Те Му казаха: на кесаря. Иисус им отговори и рече: отдайте кесаревото кесарю, а Божието Богу. И те Му се почудиха.(Марк, 12:13-17)

Инфлация

Денариите започнали да се секат в Древен Рим през 212 или 211 г. пр. Христа. Първоначално денарият е тежал 4,55 грама. През 27 г. пр. Хр. по времето на Октавиан Август той намалял до 3,9 грама. През първи век, когато се развива библейският разказ за Божия Син, денарият е обезценен.

Мирото, с което Мария от Витания помаза Иисус (Марк, 14: 5), струва 300 денария, което се равнява на 75 шекела. Денарий е дневната надница на работник в лозе (Матей 20: 2). Денарий е цената и на един хиникс жито: “И чух глас среди четирите животни, който говореше: хиникс жито за динарий, и три хиникса ечемик за динарий (Йоан, 6:6). Самият хиникс пък е мяра за тежест от 324 драма, като един драм пък е бил днешните 3,2 г.

Денарият на Цезаря, Тициан, 1568

 Денарият на Цезаря, Тициан, 1568

Апостолите се разбягали на 60 стадия

Като мярка за разстояние в Новия завет се използва стадият. След Кръстната смърт на Иисус апостолите са объркани и се разпръсват.

„И ето, двама от тях в същия ден отиваха в село, което се казва Емаус, шестдесет стадии далеч от Ерусалим“ (Лука, 24:13).

Стадий е древногръцка мярка за дължина. Равна е на 600 стъпки. Според страната, използвала стадия, има обаче няколко различни дефиниции за дължината на „една стъпка“. Затова в античността са ползвани няколко вида дължини с това общо наименование. Имало е пешеходен стадий (157 м), олимпийски (176 м) Атически/Италийски (185 м), Вавилоно-Персийски (196 м) и Финикийско-египетски (209 м). Като се има предвид, че в Палестина разстоянията между селищата са малки и апостолите са се движили пеша, най-вероятно е Евангелист Лука да е имал предвид именно пешеходния стадий. А това означава, че въпросното село Емаус се е намирало на 9,35 км от Йерусалим.