0

Е два ли има днес хора - все едно вярващи или не, които да се съмняват в историята на библейския потоп. Защото няма друга древна легенда, която така точно да се повтаря в писанията на толкова различни и отдалечени народи, каквото е описаното в Стария завет всемирно наводнение и как след него се е спасил човешкият род. Като се започне от шумерите и епопеята на Гилгамеш, премине се през гръцката легенда за Прометей, който инструктира сина си Девкалион да се подготви за потопа и да се спаси с жена му Пира.

Шумерските плочки с разказите за потопа.

 Шумерските плочки с разказите за потопа.
оbekti.bg

Или историята на древните римляни, където богът Юпитер с помощта на Нептун предизвикват потоп на Земята, за да унищожат „злата част на човечеството“. Така стигаме и до древноегипетската легенда за Атум, който предизвиква потоп, за да унищожи бунтовниците, като самият той остава на земята, но като змия.

Всичко това дава основание на учените да заключат, че подобен праисторически катаклизъм се е случил. Не всички обаче са единодушни в размерите на катастрофата, като основно се спори за датировката, за точното място на потопа, както и за инструмента, с който Бог го предизвиква.

Хипотези

Съществуват множество хипотези, обясняващи причините.

Гюстав Доре изобразява потопа като цунами.

 Гюстав Доре изобразява потопа като цунами.
wikimedia.org

Ето някои от тях: падането на гигантски метеорит във водите на Световния океан, предизвикало издигането на огромна приливна вълна, с размерите на планина, която обиколила земното кълбо; срещата на Земята с ледена комета е нарушила водния баланс на планетата; свръхмощен вулканичен процес от планетарен мащаб, предизвикал титанично цунами, потопило цялата суша.

Но за нито една от тях няма достатъчно доказателства, които да потвърдят, че това е станало в действителност.

Спор

„Единственото нещо, което знаем със сигурност от геологията, е, че глобален потоп никога не се е случвал“, твърди Дейвид Монтгомъри, професор по геоморфология в университета в Сиатъл и автор на книгата „Скалите не лъжат: геологът разследва потопа на Ной“.

„Ако погледнете на това буквално като на глобален потоп, който покрива най-високите планини, на Земята няма толкова вода“, твърди изследователят. Дори и цялата вода в атмосферата да падне наведнъж като дъжд, планетата ще бъде потопена – но само на дълбочина от около 2,5 сантиметра, изчислява Геоложката служба на САЩ. Ако обаче всички ледници и ледени покривки в света се разтопят, тогава морското равнище ще се повиши с повече от 60 метра според НАСА. Дали пък точно това не се е случило. Една легенда на индианците от щата Онтарио разказва следното:

„В началото на времето, когато имало много сняг, малка мишка прегризала дупчица в кожената торба, където се пазела слънчевата жарава. Тя се разсипала над земята и в един миг разтопила всички снегове и ледове. Разтопената вода се издигнала чак до върховете на най-високите дървета и продължила да се издига, докато не потопила най-високите планини“.

Алегория

Според други учени потопът на Ной е алегоричен, а не буквален разказ на конкретно събитие. Ира Спар, професор по древни изследвания в колежа Рамапо в Ню Джърси, твърди пред „Лайв сайънс“ (Live Science), че библейските истории в Стария завет не са измислица. Те са записани между 800 г. пр.н.е. и 500 г. пр.н.е., но вероятно идват от по-стари устни предания и множество източници.

Ако считаме, че източниците на Ноевия потоп са регионални наводнения, а не глобален потоп, тогава това е напълно реално, коментира. Монтгомъри. Той обяснява, че някои геологично правдоподобни наводнения може да са се случили и да са родили легендите.

Глобалисти

Част от учените обаче твърдят, че става дума наистина за глобална катастрофа. Професор Франк Хибен описва пораженията от бедствието в книгата си „Изчезналите американци” така: „Това била катастрофална всеобща гибел с такива колосални мащаби, че е страшно даже да си го представим“. По-нататък той пише, че в Аляска това изглеждало така, сякаш „целият животински и растителен свят застинал внезапно в зловеща гримаса“.

През 1975 година, при едно дълбоководно изследване на шелфа в Мексиканския залив, е установен бърз подем на водното ниво с няколко десетки метра на година. Това се е случило около 9600 г. пр. Хр. Това събитие може да послужи като обяснение на разказите за потопа, които са общи за много евроазиатски, австралийски и американски предания. Впрочем всички геофизици и геолози са единодушни за неясен засега катаклизъм, който е оформил окончателно днешните вода и суша на планетата именно преди около 12 000 години.

Ноевият ковчег е бил ДНК банка

Според най-екзотичната теория корабът на Ной всъщност е бил ДНК банка на всички живи същества, за да се даде възможност на живота отново да стартира след него.

Съвременен ноев ковчег в архипелага Шпицберген пази 500 000 вида семена от растения.

 Съвременен ноев ковчег в архипелага Шпицберген пази 500 000 вида семена от растения.
svetovnizagadki.com

В телевизионната поредица „Древните извънземни“ авторът Раби Ариел Бар Цадок казва: Светът преди потопа е бил много по-различен от този след него. Има все повече доказателства, че животът преди него е бил високотехнологичен и местните хора са контактували с извънземни цивилизации. Тази цивилизация по някаква причина е изчезнала след потопа“.