0

И звори в чест на небесните лечители Козма и Дамян бликат из различните краища на България. Там се лекуват хората от време оно.

Местните от гр. Куклен в ниското до Комбината за цветни метали упътват всеки, който не знае как се стига до манастир с аязмо в чест на Асийските бесребърници. Самото място е вече така благоустроено, че съперничи на Бачковския манастир.

Нерви

Богомолци разказват, че водата помага изключително при нервни заболявания, но и не само. Необяснима от кулата на земната логика е историята на момиченце от Русе. То било сляпо и майката като последна надежда го завела в манастира, за да търси помощта на светите братя безсребърници. За радост и почуда на околните след обливане със светената вода от аязмото и молебен пред чудотворната икона на светите Козма и Дамян момиченцето прогледнало. Мнозина съчетават посещението на аязмото именно с поклонение пред чудотворната икона на небесните лечители, която се пази в манастирската черква, намираща се в близост до целебния извор. В храма се съхранява и частица от ръката на свети Козма, която е сред най-големите реликви на територията на България въобще.

Герои

Кукленският манастир "Св. безсребърници Козма и Дамян" пази и спомена за героите от "Козият рог". И днес се разказва историята за Караиван, за Караиваница и за дъщеря им - отмъстителката Мария.

Караиваница се славела с ненагледната си хубост. След гавра на турците с нея тя полудява. Мъжът й Караиван я качва на магарето и я довежда да се цери в Кукленския манастир при лековитата вода в аязмото. В манастира умира и е погребана нейде тука. Накрая и Караиван идва тук в последните дни от живота си, за да пречисти съвестта си пред бога. Преди да се спомине, се изповядва и разказва на свещеника историята за козия рог и хайдутката Мария, неговата дъщеря. Тя също свършва трагично, когато, обградена от турските преследвачи, се хвърля от една скала. Монахът, разказал на Николай Хайтов тази история, завършил така: „Много неправди, а една Мария! Затуй не се е оправил този свят!“...

* Цялата статия може да прочетете в броя на 28 юни (сряда) на в. „Телеграф“ и неговото приложение „Чудеса и Вяра“. Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в приложението за духовност на България, което излиза всяка сряда с вестник „Телеграф“.