0

С в.Нектарий Егински (1846-1920) е един от най-тачените нови светци, чиято памет се чества на 9 ноември. Към него се обръщат за помощ от всички части на земното кълбо християни, мюсюлмани, дори будисти. Поклонници разказват, че той е извършил много чудеса още приживе, а след прехода във вечния живот е получил още повече дръзновение да се моли и помага със силата на Бога на всички, които прибягват към него.

Великден

Едно невероятно чудо се случило през 2001 г. Тогава Св. Нектарий слиза в планинско село, останало без поп, и служи като жив цялата седмица преди празника Великден.

Жителите на селото на остров Егина си спомнят, че в онези дни напразно се молили да им изпратят свещеник. Те писали до епархийския архиерей с молба да им изпрати свещеник за Пасхата поне. Епископът прочел писмото и го представил за разглеждане на епархийския съвет. „Кой от вас, отци, може да отиде в това село?“ – запитал той. Но всеки от присъстващите на съвета взел да посочва различни причини, да обяснява заетостта си, заради която не може да отиде в това затънтено островно село. После преминали към друга точка от дневния ред и писмото на планинците останало затрупано под купа от други книжа. А след това изобщо го забравили. След като изминала първата празнична седмица, епархийските служители и епископът намерили на масата ново писмо от жителите на планинското село. Но този път благодарствено.

„Свети владико - пишели те, - нямаме думи да изразим цялата наша благодарност и сърдечна признателност за Вашето пастирско участие и помощ за нашата енория. Вечно ще бъдем благодарни на Бог и на Вас, свети владико, за благоговейния свещеник, който ни пратихте, за да служи на Пасха. Досега не сме имали случай да се молим заедно с такъв благодатен и смирен Божи служител“. Хората разказвали още, че по времето на Страстната седмица, като се молили в черквата заедно с този поп, сълзите сами руквали от очите им. И те не можели да обяснят в какво благоговейно състояние изпадали, но в цялото село се чувствали като пречистени с небесно кръщение.

Кръстни шествия

Цялата седмица тайнственият духовник служил в това село, а той бил починал преди 81 г. през далечната 1920 година. Той бил жив с простодушните пастири и техните семейства, служил в храма, водил ги на Кръстни шествия, възглавявал тържествени траурни шествия през нощта - епитафии при Гроба Господен, пял с тях химни и молитви, изповядвал, утешавал и наставлявал. Селяните споделят още, че не били чували никога от никого такива думи за Бог.

В първите дни след второто писмо църковните сановници се зачудили кой е служил там. За целта изпратили владика да провери на място. А той паднал на колене, щом видял в църковната книга с красив почерк написано името: „Нектарий, митрополит Пентаполски“. Приживе той е плодовит писател, теолог, философ, моралист, педагог, поет, аскет и мистик. Но преди всичко е определян като човек на дълбоката молитва и усърден свещенослужител.

Поклонение

Днес в съседна Гърция има като поговорка, че няма болест, която Небесният помощник не може да излекува. Хиляди се стичат на гроба му в женския манастир на Егина, наречен „Света Троица“, където праведникът живее до края на живота си като монах. Много вярващи долепят ухо до саркофага на чудотвореца с надеждата за изцеление и благословия.

Вечерта преди празника на 9 ноември има служби в църквата, а сутринта тръгва шествие, в което мощите на светията се пренасят по улиците на Егина. Пред неговите мощи и икони се молят при всички здравословно проблеми, дори при рак.

Атинска болница

Самият владика на смъртния си одър е диагностициран с рак на простатата. Умира през 1920 г. в стая №2 на Атинската болница „Аретейо“ на 74-годишна възраст. Днес тя се е превърнала в едно от местата за поклонение, свързани с праведника. Стаята не се използва за други пациенти - в нея е поставено леглото, на което е починал св. Нектарий. Обградено е от множество икони, цветя, дарове на вярващите, получили помощ от светеца, наричан заради своята отзивчивост към човешката болка Чудотворец.

Именно в болницата се случва и първото чудо на Св. Нектарий. Последните си дни от своя живот той прекарва сред пациенти, намиращи се между живота и смъртта. Точно до леглото му се намирал парализиран от години човек. Веднага след като Нектарий предава Богу дух, медицинска сестра от болницата заедно с една монахиня, която го придружавала, започнали да подготвят святото му тяло за транспортиране до Егина за погребение. Двете жени свалили стария пуловер на духовника и случайно го поставили на леглото на парализирания. Минали няколко минути и човекът станал от леглото си здрав, славейки Господа. Това е определено като първото чудо след смъртта на Свети Нектарий. Оттогава до днес има над 2000, приписвани на неговата намесата.

Погребение

Дама, която никога не се е срещала със св. Нектарий, разказва, че съпругът й (който не бил особено вярващ и благочестив човек) случайно целунал дясната ръка на светия архиерей по време на погребението му. Това се случило, когато тялото му било пренесено от Атина в Егина - най-близкия остров до столицата. За свое учудване той усетил ръката на светеца топла и мека, като на жив човек. След като чува разказа на съпруга си, гъркинята се натъжила от факта, че няма възможност и тя да се поклони пред тялото на божия човек. Същата нощ светецът й се явил. Тя се озовала в църква, където видяла Св. Нектарий да служи пред Царската порта, докато вярващите в храма викали: „Нектарий стана светец!“. След това тя се промъкнала със сина си през тълпата, приближила се до архиерея, получила благословията му и си тръгнала, изпълнена с радост. Малко след това тя посетила манастира, за да се поклони на гроба му. Когато видяла неговата последна снимка, била учудена от приликата със съновидението си, защото тя никога не го била виждала приживе.

Игуменката

Наред с изцеленията, за които съдейства Свише, Св. Нектрарий показва и непрестанно, че който вярва в Бога, не умира след телесната си кончина, а продължава да живее с Христа. При друго знамение монахините искали да поставят почетен мраморен връх над гроба му. Игуменката Ксени обаче не била склонна, защото, за да се извършила процедурата, е трябвало да се отвори гробът. А тя се опасявала, че останките може да излъчват неприятна миризма, характерна за всички разлагащи се трупове. Игуменката не разкрила гласно тези свои тревоги. Една нощ обаче една от монахините видяла свети Нектарий като във видение. Светецът й казал: „Поклони се, за да те прекръстя“. След като тя се поклонила, той я благословил три пъти и след това попитал: „Аз мириша ли?“.

Монахинята съобщила на игуменката за странното си видение. Тогава последната гузно позволила гробът му да бъде отворен. Това се е случило около 5 месеца след кончината на стареца. Тогава всички установили, че тялото му е нетленно и напълно непокътнато. Нещо повече - свидетели разказват, че главата, ръцете и краката му били пластични като на жив човек. Светецът изглеждал сякаш заспал за следобедна дрямка.

Поучения

  • Колко хора са били измамени, търсейки щастието далеч от самите себе си, в чужди страни и пътувания, в богатство и слава, в големи имоти и в развлечения, в удоволствия от лукс и суета, чиято цел е горчивина! Изграждането на кулата на щастието извън нашето сърце, прилича на сграда, построена на земята, която е разтърсвана от постоянни земетресения. Скоро такава сграда ще се срине на земята…
  • Чрез постоянното общуване на майката със своето дете и добрия пример от нейния живот майката влияе върху душата и нравствеността на детето, тя е първата, която му дава първия тласък към доброто.