0

Ч удотворна икона на Св. Стилиян Пафлагонийски Детепазител се намира в село Сатовча. Тя помага за изцеление на децата, за раждане на здрави бебета и за куп други неща, свързани с млади хора, разказват местни жители. На святото изображение светията държи не едно, а цели 14 пеленачета. Реликвата се намира в черквата „Св. Неделя“. Именно в нея преди години бе отслужен молебен за здравето на българския футболист, кръстен на светията - Стилиян Петров, който се пребори с коварно заболяване.

Даскали

Светецът се почита особено много като покровител на новородени и кърмачета. Смятан е още за патрон на педиатрията и педагогиката. Не случайно пред чудотворната икона навремето са се клели учители от Пиринския регион. Предполага се, че празникът на Св. Стилиян - 26 ноември, там се е чествал в съчетание с този на книжовника Св. Климент Охридски ден по-рано. В България има още една икона на небесния застъпник, считана за целителна. Тя се намира в църквата „Св. св. Кирик и Юлита“ в Банкя. В уникалната икона има и частица от мощите на Св. Стилиян.

В православния свят има известни още само няколко чудотворни икони на Чадопазителя. Една има в Атина, а оттам тя се появява оттатък Черно море в Русия, където доскоро култът към Св. Стилиян не бе разпространен.

В семейството на енориаши се родил дългоочакван наследник. Той обаче бил диагностициран със сърдечен проблем. Наложителна била операция с неизвестен изход. Майката случайно споделила проблема си с една вярваща жена. Последната я посъветвала да отиде в град Дедовичи, Псковска област ,по посока към границата с Латвия и Естония. Там имало чудотворна икона на св. Стилиян, която помага на болни деца от цял свят.

Майката сама разказва: „Нямаше какво да го мисля. Взех благословия и с нощния влак отидох дотам“. Там тя се помолила за здраве на реликвата. Като се върнала, носила малка икона на преподобния. Родилката се примолила после на баща си да дари пари, че да може същият образ да бъде изписан и за храма в нейния град Шчьолково. Успоредно с това тръгнали да търсят този дивен светия в храмовия църковен календар, но така и не го открили. По молитвите към него обаче бебето било оперирано успешно и удивително бързо се възстановило. Неговата баба съобщава, че младенецът е добре, като вече не приемал никакви лекарства.

Атина

Настоятелят в Дедовичи архимандрит Павел също не знаел за Детепазителя. „Веднъж минах покрай църквата „Св. Стилиян“, която се намира в източната част на Атина, недалеч от манастира на „Св. Йоан“ - спомня си той. - Направи ми впечатление, че въпреки големия студ там бяха докарани стотици малки деца не само от най-близкия окръг, но и от други региони на Гърция и островите. Попитах какво става. Обясниха ми, че се чества патронът св. Стилиян - светецът на децата, затова родителите ги водят тук в деня на празника с надеждата, че светецът ще ги пази живи и здрави през следващата година“. Това толкова много впечатлило отец Павел, че като се върнал, чудотворната икона на светеца от Атина се появила по неведом път и в неговата църква „Покров на Пресвета Богородица“.

Прозвище

Прозвището си Детепазител божият служител получава заради умението си да лекува малки деца и особено бебета. По стара традиция в деня на неговия празник (26 ноември) майките на невръстни бебета в България омесват и раздават питки, намазани с мед, и варено жито за здравето на рожбите си. Питките се дават на близки, приятели и роднини, които пожелават здраве на детето и приканват св. Стилиян да бди над него.
Името на светеца се прославило в народната памет и с това, че бездетните раждали прекрасни и здрави деца по неговите молитви. На иконите се изобразява като възрастен мъж, най-често с извършваща "благославящ жест" дясна ръка и държащ пеленаче. На свитъка, който светията държи в ръцете си, пише: "Получих дар от Бога да бъда пазител на децата".

Житие

Св. Стилиан е роден и живял в периода между 400 и 500 г. сл. Хр. в Пафлагония, която се простирала покрай южния бряг на Черно море в Мала Азия. Още като дете в него се проявявали изключителните дарове на свят живот. Знае се, че като поотраснал, раздал цялото си имане на бедните. И когато се освободил напълно от имоти и пари, радостно възкликнал: "Е, махнах острия бодил, дето ме беше приковал към желанията на смъртното ми тяло. А сега ме чака пътят към живота в истината".

Така, след като се освободил от златните си окови, св. Стилиан потеглил към съкровището на отшелническите подвизи, водещи към Небесния рай. Отишъл в недалечен манастир и се облякъл там в монашеска схима. От този момент нататък никаква земна мисъл, никакъв помисъл за нещо материално не можели вече да го отдалечат от вярата и молитвата.

Оттук нататък аскетическият му живот за мнозина бил неописуем, станал пример за подражание. Чистотата му блестяла, постът му бил най-строг, бденията - чудни, смирението - светоносно. Той успешно преборил и трите врага на човека - плътския, светския и дявола.

Хранел се с диви треви, а когато те свършвали, сам Бог се грижел за своя преподобен. И както някога на св. пророк Илия, на св. Марк Философа Атинянин и на др. Той му изпращал храна чрез ангели небесни. Придобил и дарби от Св. Дух.

Много хора започнали да го търсят за изцеление или съвет. Монаси и владици идвали, за да укрепят вярата си. Към праведника често се обръщали игумени за съвет как да потушат раздори в подопечните им манастири.

Ангелски души

А що се отнася до самите деца, той знаел още, че те имат ангелски души. Колкото и плесници да им зашлевява баща им, те пак се връщат при него. Приятелчето да ги удари, те пак ще го потърсят, без да таят и най-малка злоба. Затова и св. Стилиан много желаел да помага именно на децата и да бъде техен пазител. Заради неговото чисто желание Бог го удостоил с дара на чудотворната сила за лекуване на болни деца.

Майки от близо и от далеч, нарамили своите сакати или болни дечица, прииждали при светеца, пълни с вяра, че ще намерят лек за своята болка. По цели дни те пътували из пустинните местности, за да стигнат до пещерата на прославения от Бога свети Стилиян. И когато го срещнели, падали в краката на стареца аскет и го молели да излекува рожбите им. Св. Стилиян, пълен с добросърдечие и състрадание, поемал страдащите младенци в ръцете си и със сълзи на очи започвал да моли Бога да ги излекува. Небесният Владика чувал всеотдайната молитва и светецът тогава извършвал поредното си чудо - детето, което държал, мигом оздравявало.

Най-различни болестни страдания при децата се стопявали мигом, като че никога не са били преди това. Майките плачели от радост, целували с благодарност ръката на светия старец и прославяли Бога.

Очаквайте в следващите броеве на „Чудеса и Вяра“

уникална икона на Св. Стилиян Детепазител на 26 стр. за дома

Помага при безплодие

Според житието му не само децата лекувал старецът. Името му на чудотворец още се прославило и с това, че с молитвата му неплодните раждали. По неговата молитва бездетните жени придобивали прекрасни и здрави деца. Много християни и след успението на стареца в Господа продължавали да прибягват към него. Те го зовели по име и след като в оброк изобразявали лика му на икона, придобивали деца. Така тръгнал култът към дивния светец Стилиян Детепазител.

Има теория, че името му произхожда от глагола "стилоно", което в превод от гръцки означава "укрепва" или "укрепващ здравето на децата". Според изследователи почитта към Детепазителя се е смесила с тази към друг светия - Алипий Стълпник. Друга версия обаче реди, че всъщност става въпрос за един и същи чудотворец, останал в паметта на хората с две имена.

Укрепва психиката на хлапетата

Счита се, че светията помага не само на физически болните деца, но и на страдащите душевно и духовно деца, но и младежи. Защото и децата, и младежите страдат от прегрешения и страсти и могат да бъдат неуправляеми, нервни и "опаки". Под въздействието на лукавия и на зли човеци те могат да станат дори неузнаваеми за домашните си и да поемат по лоши и опасни пътеки, разказват духовници.

Молитва към Небесния закрилник

Отче Преподобне наш Стилияне, Ти си осветен още от майчина утроба и си станал обиталище на Светия Дух, като още от детинство си сукал заедно с майчиното мляко вярата в Христа Бога. Затова, раздавайки колкото богатство си имал на бедните и ставайки монах, надминал си всички тогавашни монаси с твърдия си и тежък аскетизъм. След това си отишъл в пустинята и си влязъл в една пещера, където получаваше храна от Ангел Господен, си станал лекар на различни неизлечими болести. Понеже когато последвала смъртоносна болест по дечицата (отрочетата) и умирали, оставяйки родителите си бездетни, тогава които майки призовавали с вяра името ти, Свети Стилияне, и рисуваха Светата Ти икона, пак раждаха други деца. Но и болните дечица се освобождавали от болестите.
Затова Ти, Преподобне Отче, си показал, че чрез подвизите и молитвите, слабата човешка природа с Божия помощ, може да бъде насочена към небето и изравнена с Ангелите. Знаейки, че Ти си защитник и пазител на дечицата и закрилник на бедните и нещастните, Те молим, запази тези Божии раби (имената) и им дарувай полезното за спасение и изцеление. Амин.