0

В България има поне 3 икони на Св. Николай, които са се прославили като чудотворни. Миряни са забелязали интересно съвпадение - всичките се намират в селища, започващи с буквата на светците С - София, Смолян и в село Смочево, пише в броя си от 7 декември вестник „Телеграф“-“Чудеса и Вяра“.

Васил Левски

На столичната улица „Цар Калоян“ се намира малката църква „Св. Николай“, която вчера (6 декември) отбеляза храмовия си празник. Тя стана известна с легендата, че под стълбището й са заровени костите на Васил Левски. Последното било предсказано от Ванга, твърдеше преди време човек от Петричкия край. Вярно ли е това и до днес остава загадка, но черквата, вкопана в земята, е посещавана основно заради чудотворната си икона на Мирликийския чудотворец. Славата й се носи, че намира работа и помага за всичко, дори за изцеление на неизлечими и хронични проблеми.

Самото място е изключително свято. Предполага се, че там се е намирал дворецът на Константин Велики, в който е отсядал при посещенията си в Сердика. Императорът, който след Божие знамение въздига християнството до световна религия, се е молил в малък параклис. Предполага се, че той се е намирал именно под козирката на днешния хотел, току на мястото на храма в чест на Св. Николай.

В началото на XX век пред чудотворната икона там се е молил и е служил Софийският чудотворец Св. Серафим Соболев. През 1939 г. именно този храм приютява изгонените за десетилетие духовници от руската църква „Св. Николай“ на бул. „Цар Освободител“. Те били нарочени от съветското посолство за белогвардейци, а сред тях бил именно Св. Серафим.

За силата на иконата свидетелства и едно невероятно чудо.

На 30 март 1944 г. англо-американската бомбардировка на столицата предизвиква значителни разрушения в централните градски части. Храмът пада и само иконата оцелява.

Кв. Устово

Доста чудеса се случват и покрай изумителната икона на Св. Николай в едноименния храм в смолянския кв. „Устово“. Родопчани разказват невероятни истории, коя от коя по-изумителни, но свидетелстващи за силата на Св. Николай и за застъпничеството му пред Божия престол.

Малко след 2000 година правили ремонт на черковния покрив. Валяло като из ведро, но в храма не капнала и една капка. И до днес работниците нямат обяснение на явлението. Преди време 9-годишно дете, парализирано дошло в храма.

Смочево

Метална чудотворна икона на Св. Николай се намира в новооснования Смочевски манастир. За нея има вече доста сведения, че лекува дори неизлечими диагнози. Баба дошла да се моли за своя внук - спортист в Германия, който имал тумор. Операцията минава успешно, а самият доктор, също вярващ човек, споделил насаме с роднини, че сякаш някаква сила е движила ръката му по време на операцията.

Цялата статия четете на 7 декември (сряда) във в. Телеграф - „Чудеса и Вяра“ . Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което идва всяка сряда с вестник „Телеграф“.