0

Н а 14 април имен ден пак ще празнуват хората, носещи красивите имена Мартин, Мартен, Марто, Марта, Мартина, Мартена. Всъщност те имат три именни дни през годината, като този се явява вторият. Повечето от тях приемат като такъв 1 март (на св. Евдокия), когато посрещаме Баба Марта. Следващият им повод да почерпят е на 12 октомври в чест на св. Мартин Милостиви. Този праведник, родом от Панония през IV век, Западната църква пък почита месец по-късно - на 8 ноември.

Носещите това име пазят и паметта за Свети Мартин изповeдник, папа Римски, честван идната неделя. Той също се явява един от техните патрони и съответно небесни застъпници пред Божия престол. Самото име Мартин има староеврейски произход и означава "господар".

Ереси

Свети Мартин бил роден в Тоскана, Италия, и станал свещеник в Рим. След кончината на папа Теодор през 649 г. бил избран да заеме апостолическия престол. По това време в източната част на империята се разпространявала ереста на монотелитите, които твърдели, че Христос има две природи, но само една воля и едно действие (енергия). Последователите на монотелизма били покровителствани от император Констанс (641 - 668 г.). Веднага след като Свети Мартин станал папа, императорът поискал от него да се съгласи с новата ерес. Понтифексът обаче твърдо отхвърлил това и свикал поместен събор от 105 западни епископи, който предал монотелизма на анатема.

Заговор

Като научил за постъпката на папата, императорът се разгневил и изпратил в Рим като свой наместник военачалникът Олимпий, за да го залови. Той подучил един воин да убие Свети Мартин в църквата. Но когато воинът със скрит под дрехите меч приближил папата, изведнъж неочаквано ослепял. Като разбрал, че сам Господ пази своя служител, Олимпий оставил папата на мира и се оттеглил в Сицилия, където скоро загинал в битка срещу арабите.

Обвинения

Тогава императорът изпратил в Рим друг наместник на име Теодор. Той обвинил папата в заговор, че уж иска да започне война срещу Констанс и затова поддържа връзки с арабите. А също, че той неправилно спазва предадената от отците вяра и хули Пречистата Богородица. Като пристигнал в Рим, наместникът открито пред всички обвинил папата в посочените престъпления. Свети Мартин отхвърлил клеветата. Тогава Теодор изпратил войниците си през нощта да отвлекат папата и с кораб го откарал на остров Наксий в Егейско море. Там свети Мартин прекарал цяла година, измъчван от глад и лишения.

Съд

След това го откарали във Византия, където го държали в затвор три месеца, след което го изправили пред сенаторите. Дошли и предварително подучените лъжесвидетели, които отправили към свети Мартин споменатите скалъпени обвинения. А когато свети Мартин, който не знаел гръцки, започнал да отговаря чрез преводача, събранието не само че не го слушало, но и открито му забранило да говори; а преводача оскърбявали с груби думи. След това го извели на площада и го сложили да седне, тъй като не можел да стои прав, на специално изградена за такива случаи сцена, край която се събирал много народ. Царят тайно го наблюдавал от една стая на двореца си и изпратил при него сакелария (висш църковен сановник, който управлявал константинополските манастири). Той се приближил към свети Мартин и му казал:

- Ето, ти остави Бога и Бог те остави.

Като казал това и се обърнал към народа, заповядал да прокълнат свети Мартин, а обкръжаващата тълпа започнала високо да вика:

- Анатема на папа Мартин!

Онези от присъстващите, които отлично знаели, че папата е невинен, си тръгвали от зрелището с опечалени лица и пълни със сълзи очи. След това сакеларият казал на началника на преторията:

„Вземи го и го насечи на парчета, защото не е достоен да живее“. Войниците надянали тежки железни вериги на шията му и по цялото тяло на клетника и го повлекли през целия град към преторията, където го затворили заедно със злодеите и разбойниците, където от болестта и силния студ едва не умрял.

Състрадание

Жената на един от тъмничарите се съжалила над папата. Тя тайно го отвела в дома си; превързала раните му, сложила го да легне и го покрила с топли завивки, а той като мъртвец не издавал нито звук. Късно вечерта началникът на царските евнуси Григорий изпратил на мъченика малко храна и заповядал да свалят оковите му. Като научил за всичко това, императорът не само не се разгневил, а отишъл да навести смъртно болния константинополски патриарх Павел, на когото му разказал всичко, което се случило с папа Мартин. Павел помолил Констанс да прекрати по-нататъшното издевателство върху папата. Императорът отменил смъртната присъда на папа Мартин и я заменил със заточение.

Кончина

След три месеца Свети Мартин бил качен на кораб и отправен в Херсон Таврически (Крим). Тук го измъчвали с глад, лишавали го от всичко необходимо и така след две години се представил пред Господа на 16 септември 665 г., на която дата го почита Католическата църква. Святото му тяло било погребано в храма на Пресвета Богородица Влахернска. Скоро неговият гроб започнал да привлича множество народ: най-разнообразни и многобройни изцеления получавали болните по молитвите на светеца. Има предание, че през 913 г. при слизането си с войските надолу българският владетел Симеон Велики минал през Влахернската порта и е бил коронясан за цар в едноименната църква.

Връзват устата на вълците

През април стопаните започват да изкарват стадата си на паша. Затова в някои райони на страната денят на Свети Мартин изповедник е посветен на ритуали против вълците.

Всички ножици в дома трябва да са завързани, за да се завържат устата на вълците.

 Всички ножици в дома трябва да са завързани, за да се завържат устата на вълците.
static.bnr.bg

Българите наричат този ден Мартиния и в югозападните райони на страната на него се изпълняват интересни обреди. В Охридско "завързвали" устата на вълците, за да не нападат добитъка. Жените събирали всички гребени в къщата, заплитали ги един в друг и ги слагали в някой кьош (ъгъл). Това правели със затворени очи, за да бъдат "слепи" вълците и да не видят овцете, когато минават край кошарите.