0

Н а 9 януари след продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий.

Камбана

Малко преди да се спомине, Йоаникий би камбаната на нашата съвест, че живеем в последните времена преди Второто пришествие на Христос и Апокалипсиса. Едно от тези знамения архиереят разчете във войната в Светите земи между израелци и палестинци.

„Някои даже биха открили зловеща ирония, че родните предели на Княза на мира - Христа - са раздирани от сражения векове наред, но сякаш с нарастващо ожесточение в последните десетилетия... А всъщност нали Сам Той предупреди: „... ще въстане народ против народ и царство против царство“ (Мат. 24:7); „ще чувате боеве и вести за войни (...) не се смущавайте“, припомни Йоаникий думите на Иисус за бъдещето и края на света.

Пет могили

Митрополитът е роден на 2 март 1939 г. със светското име Иван Неделчев в сливенското село Пет могили. След завършване на основното си образование, през есента на 1953 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, курсът на която завършва петилетка по-късно. След това отбива военната си служба в Трудова повинност, откъде се уволнява с чин ефрейтор. Дали оттогава обаче, миряни споделиха, че е станал доста болнав. И после и като по-млад често е ходел по санаториуми, за да крепи крехкото си здраве.

През 1964 г. завършва Духовната академия „Свети Климент Охридски“. По време на следването си там (през 1961 г.) е постриган в монашество с името Йоаникий. През1964 -1966 г. специализира в Московската духовна академия, служи и в Подворието.

Швейцария

През 1970 -1971 г. специализира в Старокатолическия богословски факултет в Берн, Швейцария. Заема поста викарий на Сливенска митрополия до края на януари 1980 г., когато след смъртта на митрополит Никодим е избран и утвърден за Сливенски митрополит.

Както повечето митрополити от времето на комунизма, и Йоаникий е бил агент на Държавна сигурност (ДС) с псевдоним Кирилиевич. От досието му обаче става ясно, че не е вършил никаква съществена дейност. Името на митрополит Йоаникий беше забъркано и в корупционен скандал, свързан с недвижими имоти. По-важното е, че това, което ще остане след него, са многобройните книги, авторски или под негова редакция - наставления за духовен живот, послания, слова, речи, сборници с църковни песнопения. Често Йоаникий правеше дарения с книги на храмове, културни институти и на затвори.

Оставка

Владиката отдавна бе в лошо здравословно състояние. Той дори подаде оставката си през август 2021, тъй като не можеше да изпълнява задълженията си. Тя обаче не бе приета от Св. синод, което на практика остави митрополията без пълноценен духовен водач. В следващите дни Светият синод на БПЦ ще се събере на извънредно заседание, за да насрочи опелото и погребението на Йоаникий и да определи новия временен наместник на овдовелия епархийски престол. Съгласно Устава на БПЦ до три месеца трябва да се организира изборът на новия владика.

"С добрия подвиг се подвизах, пътя свърших, вярата опазих" (2Тим. 4:7). Бог да го прости дядо Йоаникий!