0

Б оби Флей е от най-титулуваните американски шеф готвачи и истинска звезда не само на кулинарията. Има в колекцията си десетки награди, дипломи и всякакви други отличия. Навремето се е явявал едва ли не на всеки готварски конкурс в Щатите. После славата го споходила. Наричат го Краля на Ню Йорк по аналогия с едноименния филм на Абел Ферара, но Флей готви из цялата страна. Специалист е на грила, макар да има тапии за всякакъв друг тип кулинарни постижения, дори за сладкар. Води няколко предавания по телевизия Food Network. Ето няколко рецепти от bobbyflay.com.

Традиционна пица „Маргарита“

Необходими продукти:

  • 200 г тесто за пици
  • 1/2 ч.ч. консерва млени и белени домати
  • 50-60 г моцарела, нарязана на филийки
  • зехтин
  • 3-4 листа пресен босилек

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 260 градуса по Целзий. Размесвайки тестото, оформете от него 30-сантиметров кръг и го сложете в тавата за печене или на лопатката за пици (ако имате грил-камък за печене на подобен род ястия). Намажете тестото отгоре с доматите и сложете моцарелата. Печете 8-10 минути. Като стане готова, отгоре напръскайте няколко капки зехтин и украсете с листа босилек.

Кордон бльо на грил

Необходими продукти:

  • 4 големи пилешки гърди без кожи и кости, начукани на тънко
  • зехтин
  • сол и млян черен пипер
  • 230 г високомаслено сирене (75% и повече) – бри или маскарпоне, може и високомаслена извара и т.н.
  • 2 лимона, разрязани на половинки
  • 8 тънки като хартия резена прошуто или хамон
  • 110 г филизи прясна рукола

Начин на приготвяне:

Разгрейте грила до максимална мощност. С помощта на четка добре намажете пилешкото месо от двете страни, посолете и поръсете с черен пипер на вкус. Печете на грила до появата на черни ивици от двете страни – по около 2 минути. На всяко парче месо сложете няколко парченца сирене, сгънете пържолата и изчакайте сиренето да се разтопи малко – около 40 секунди. Намажете половинките лимон със зехтин и запечете на грила до златистокафяво и появата на черни линии – за около 40 секунди.

Сложете пилешките гърди в големи чинии за сервиране, като върху всяка поставите 2 резена прошуто и малко рукола. Отгоре леко изстискайте няколко капки от сока на печените лимони и няколко капки зехтин.

Салата със синьо сирене

Необходими продукти:

  • 230 г синьо сирене, нарязано на кубчета
  • 1,5 чаша печени орехи
  • 4 зелени ябълки с премахната сърцевина, нарязани на големи парчета
  • 50 г пресен спанак
  • 2 големи кочана салатна цикория с листата, нарязани по дължина

За дресинга:

  • 3 с.л. сироп от нар
  • 2 с.л. червен винен оцет
  • 2/3 чаша зехтин екстра върджин
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • 1 с.л. мед или повече по желание
  • сол и млян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

За дресинга смесете в купа среден размер сиропа от нар, оцета, горчицата и меда. Овкусете със сол и черен пипер. Излейте зехтина и хубаво разбийте с тел. Дресингът може да бъде направен по-рано и да остане в хладилника до 2 дни.

В салатиерата омешайте ябълките, спанака, цикорията, орехите и синьото сирене. Добавете дресинга. Прибавете сол и пипер на вкус.

Пиле пармиджано

Необходими продукти:

  • 4 филета от пилешки гърди, хубаво начукани на тъпки филийки под готварска хартия или найлон
  • 2 ч.ч. брашно, подправено със сол и черен пипер на вкус
  • 4 големи яйца, разбити с 2 с.л. вода, подправени със сол и пипер на вкус
  • 2 ч.ч. галета или панировъчна смес
  • 1 ч.ч. олио или зехтин
  • доматен сос
  • 450 г сирене моцарела, нарязано на тънки филийки
  • 1/4 ч.ч. настъргано сирене пармезан (за предпочитане пармиджано реджано)
  • листа от пресен босилек или магданоз за украсата

За доматения сос:

  • 2 с.л. зехтин
  • 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
  • 4 скилидки чесън, намачкан и леко посолен
  • 2 консерви (по 800 г) цели домати със сливовидна форма в собствен сос, размачкани в блендер
  • 1 консерва (450 г) нарязани домати в собствен сос
  • 1 малка консерва доматена салца
  • 1 дафинов лист
  • 1 малка връзка магданоз
  • 1 малко люто чушле чили
  • сол и млян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200 градуса по Целзий. Натрийте гърдите от двете страни със сол и пипер. Оваляйте хубаво всяка гърда в брашно, после я топнете в яйце и накрая, пак от двете страни – в панировката. Разделете олиото в два големи тигана и ги загрейте на силен огън. Сложете във всеки тиган по 2 гърди и пържете до златисто, около 2 минути за всяка страна. Извадете ги, сложете ги на хартия за готвене, полейте ги с доматен сос, сложете отгоре по няколко резенчета моцарела, посолете и поръсете с пипер, ако смятате за нужно, поръсете с по 1 лъжица пармезан. Печете гърдите във фурна докато месото не стане готово и сиренето не се разтопи – около 5-7 минути. Извадете от фурната и украсете с листа босилек или магданоз, може и с двете.

За доматения сос загрейте зехтина в средноголяма тенджера на среден огън. Добавете лука и чесъна, пържете докато омекне. Добавете 2 консерви цели домати (със сливовидна форма), консервата нарязани домати в собствен сос и доматената салца, 1 чаша вода, дафиновия лист, магданоза, лютото чушле и кипнете сместа. Прибавете на вкус сол и пипер. Намалете огъня и варете докато сместа не се сгъсти, около 30 минути.