Ш еф Светлана Илиева е от най-успешните и обичани кулинари у нас. В първия сезон на „Хелс Китчън“ тя заема почетното трето място. Но телевизията й отива и тя продължава пътя си като кулинар в предаването „На кафе“ по NOVA и е су-шеф на Виктор Ангелов в „Хелс Китчън“. Менажира ресторант в столичния квартал „Лозенец“ и има издадени две книги - „Тефтерът на баба“ и „Моят кулинарен свят“. Ето някои прекрасни идеи от богатата поредица рецепти на шеф Светлана Илиева, които тя предостави специално за читателите на „Телеграф“.
Шоколадов тарт с малини
Необходими продукти:
За основата:
- 100 г бадеми
- 250 г чаени бисквити с масло
- 100 г разтопено масло
За шоколадовия ганаш:
- 400 мл растителна сметана
- 800 г натурален шоколад
- 2-3 капки есенция ром
- малини за декорация
Начин на приготвяне:
Чаените бисквити и бадемите поставете в кухненски робот или блендер и блендирайте до фини трохи. Добавете маслото и разбъркайте. Във форма за торта поставете лист хартия за печене и с притискане оформете бисквитения блат.
За ганаша кипнете сметаната заедно с капките ром и изсипете върху шоколадовите калети или върху ситно нарязания шоколад. Разбъркайте до пълното разтапяне на шоколада. Изсипете върху бисквитената основа и приберете в хладилника за 2 часа. Декорирайте с малини.
Гаспачо от зелени домати и гризини
Необходими продукти:
- 500 г зелени домати
- 1 краставица
- 2 зелени чушки
- 2 скилидки чесън
- 50 г кромид лук
- сол
- зехтин
За гризините:
- 400 г кисело мляко
- 1 ч.л. сода за хляб
- 1 ч.л. сол
- 30 мл зехтин
- 400-500 г брашно
- 1 ч.л. риган
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е да обелите зеленчуците (без чушката). Втората стъпка е да сложите всичко в блендер с няколко бучки лед и да блендирате до хомогенна смес. Третата стъпка е да се насладите на тази разхлаждаща супа.
За гризините поставете содата в киселото малко да шупне, добавете солта, ригана и зехтина. Постепенно започнете да добавяте брашното. Омесете хладко и еластично тесто. Разточете на тънка кора и с помощта на линия или нож за пица нарежете вашите гризини. Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене, и печете в загрята на 180 градуса фурна за 10-12 минути.