0

Ш еф Светлана Илиева е от най-успешните и обичани кулинари у нас. В първия сезон на „Хелс Китчън“ тя заема почетното трето място. Но телевизията й отива и тя продължава пътя си като кулинар в предаването „На кафе“ по NOVA и е су-шеф на Виктор Ангелов в „Хелс Китчън“. Менажира ресторант в столичния квартал „Лозенец“ и има издадени две книги - „Тефтерът на баба“ и „Моят кулинарен свят“. Ето някои прекрасни идеи от богатата поредица рецепти на шеф Светлана Илиева, които тя предостави специално за читателите на „Телеграф“.

Шоколадов тарт с малини

Необходими продукти:

За основата:

  • 100 г бадеми
  • 250 г чаени бисквити с масло
  • 100 г разтопено масло

За шоколадовия ганаш:

  • 400 мл растителна сметана
  • 800 г натурален шоколад
  • 2-3 капки есенция ром
  • малини за декорация

Начин на приготвяне:

Чаените бисквити и бадемите поставете в кухненски робот или блендер и блендирайте до фини трохи. Добавете маслото и разбъркайте. Във форма за торта поставете лист хартия за печене и с притискане оформете бисквитения блат.

За ганаша кипнете сметаната заедно с капките ром и изсипете върху шоколадовите калети или върху ситно нарязания шоколад. Разбъркайте до пълното разтапяне на шоколада. Изсипете върху бисквитената основа и приберете в хладилника за 2 часа. Декорирайте с малини.

Гаспачо от зелени домати и гризини

Необходими продукти:

  • 500 г зелени домати
  • 1 краставица
  • 2 зелени чушки
  • 2 скилидки чесън
  • 50 г кромид лук
  • сол
  • зехтин

За гризините:

  • 400 г кисело мляко
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.л. сол
  • 30 мл зехтин
  • 400-500 г брашно
  • 1 ч.л. риган

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е да обелите зеленчуците (без чушката). Втората стъпка е да сложите всичко в блендер с няколко бучки лед и да блендирате до хомогенна смес. Третата стъпка е да се насладите на тази разхлаждаща супа.

За гризините поставете содата в киселото малко да шупне, добавете солта, ригана и зехтина. Постепенно започнете да добавяте брашното. Омесете хладко и еластично тесто. Разточете на тънка кора и с помощта на линия или нож за пица нарежете вашите гризини. Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене, и печете в загрята на 180 градуса фурна за 10-12 минути.