0

Н яколко прекрасни рецепти за лесно готвене, които постигат добър ефект и отлични вкусови качества намираме на gotvetesmen.com.

Чеснови възелчета с тесто за пица

Необходими продукти:

  • 1 опаковка готово тесто за пица
  • 2 с.л. зехтин

За чесновото масло:

  • 80 г краве масло
  • 4-5 скилидки чесън
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 равна ч. л. сол

Начин на приготвяне:

Разточете тестото на правоъгълна кора, не е задължително да е равна от всички страни. Нарежете я с остър нож на ивици. Завържете ги на възелчета и ги наредете в тава. Оставете да втасат, докато удвоят обема си. С помощта на четка намажете възелчетата със зехтин и ги сложете да се пекат 15-20 минути във фурна, загрята до 200 градуса. Разтопете маслото в тенджерка и запържете в него за кратко ситно нарязаните скилидки чесън. Добавете солта и ситно нарязания магданоз. Извадете зачервените възелчетата от фурната, оставете ги да постоят 5 минути и с четчица ги намажете с уханното чесново масло.

Лимонова паста с риба

Необходими продукти:

  • 250 г филета от тилапия
  • 1 лимон
  • магданоз
  • сол
  • 250 г прясна паста талиатели
  • зехтин 4 с. л.
  • захар
  • смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Рибата се измива и подсушава. Нарязва се на кубчета със страна 2 см. Лимонът се измива с гореща вода и се подсушава. Настъргва се кората, след което се изстисква сокът. Половината от лимоновата кора се разбърква с рибата. Магданозът се измива, подсушава и се накълцва на дребно. В голяма тенджера се кипва вода, която се посолява. Пастата се вари 2-4 минути или според указанията на пакета. Паралелно в среден тиган се загряват 2 с. л. зехтин. Добавят се рибните кубчета. Пържат се на среден огън до готовност (2-5 минути). Тиганът се сваля от котлона, а рибата леко се посолява. В малка купа се разбиват 3 с.л. лимонов сок, останалата лимонова кора, щипка захар, щипка сол и щипка черен пипер. Добавят се 2 с. л. зехтин и всичко се разбърка добре. Пастата се отцежда и леко се подсушава. Прехвърля се в голяма купа, добавят се рибни кубчета и магданозът. Заливат се с лимоновия сос и се разбърква. Лимоновата паста с риба се разпределя в 2 чинии и се поднася.

Бирена лазаня

Необходими продукти:

  • 1/2 пакетче готови точени кори за баница
  • 400 г наденица
  • 300-400 г домати от буркан или 3-4 домата, които се настъргват
  • 1 връзка пресен лук или две глави стар
  • 1 ч.ч. зехтин
  • 1/2 пакетче масло
  • 1 с.л. брашно
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. бира
  • ронена чубрица
  • черен пипер
  • куркума
  • сол

Начин на приготвяне:

Лукът се наситнява и се запържва в половината зехтин, добавя се нарязаната на дребно наденица. Като се запържи и тя, се добавят чубрицата, доматите и черният пипер. Оставя се да поври, докато се поизпари водата. В отделен съд се приготвя сос от брашното, запържено в маслото, заедно с щипка куркума, към което се прибавя сол на вкус и една непълна чаена чаша вода. Корите се разпределят на три части. Средна по големина тава се намазва със зехтин, застила се с кори, наръсва се със зехтин и така, докато свърши първата част от разделените на три кори. Отгоре се изсипва половината месна плънка, а върху нея половината сос с куркума. Втората част от корите се нарежда по същия начин, отгоре втората половина от плънката и соса и най-отгоре - третата част кори. Нарязва се на квадрати и се полива с разбитите яйца и бирата. Бирената лазаня с кори за баница се пече в силна фурна (220 градуса), докато добие кафеникаво златист загар.

Ароматна питка с пармезан

Необходими продукти:

  • 1/2 ч.ч. масло
  • 1 кръгла пълнозърнеста питка
  • 1 с.л. сушен риган
  • 1 скилидка чесън
  • 150 г сирене
  • 1/2 ч.ч. настърган пармезан

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Направете решетка от разрези в питката, като не стигате до долната кора. Разширете ги леко с пръсти. Сложете маслото в купичка, подходяща за микровълнова фурна. Прибавете ригана и наситнения чесън. Пуснете за 30 секунди в микровълновата. Извадете, разбъркайте и пуснете за още 30 секунди. Насипете ароматизираното олио в разрезите, като си запазите 1 супена лъжица. Посипете и с пармезана. „Затворете“ всеки разрез с парче сирене (още по-добре ще е, ако настържете и него). Намажете питката отгоре с останалата лъжица ароматизирано масло. Загърнете я в алуминиево фолио и печете във фурната 30 минути. Махнете фолиото и поставете питката в тавичка, застлана с хартия за печене. Върнете във фурната за 5 минути или докато сиренето започне да се топи. Сервирайте веднага със затопления сос за пица или спагети.