С ирники са по традиционна руска рецепта, а нашенските златисти бухтички с извара са много подходящи да зарадват малки и големи. Иван Звездев предлага прекрасни идеи и за извара с тесто в сладък вариант, още на zvezdev.com.
Сирники
Необходими продукти:
- 400 г извара или крем сирене
- 70 г захар
- 70 г брашно
- 1/4 ч.л. течна ванилия (1 на прах)
Начин на приготвяне:
В купа се слага изварата и се разбива добре с миксер за 2-3 минути на средна скорост. Добавят се захар, брашно и ванилия и отново се разбърква. Сместа с набрашнени ръце се оформя като колбас. От него се режат питки с дебелина 2 пръста. Оформят се и се слагат в средно загрят тиган с малко олио. Пържат се 2 минути, след което се обръщат с шпатула и се слага капак. Задушават се още две-три минути на средно загрят котлон, като се внимава да не прегорят.
Готовите сирники се поднасят със сладко или пудра захар.
Бухтички
Необходими продукти:
- 200 г извара
- 2 белтъка
- 50 г орехови ядки - 1 шепа
- 1 непълна ч.ч. брашно - 80 г
- 1-2 с.л. захар
- кристална захар за овалване
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
В купа поставяме белтъци, извара и брашно. Разбъркваме с вилица, поръсваме със захар, слагаме и смлени орехови ядки. Омесваме тесто, от което оформяме малки топченца. Пържим на маслена баня за 1-2 минути или във фритюрник на 170 градуса. Овалваме ги в захар, докато са още топли.