0

К оледното вълшебство владее света почти целия декември. И е свързано с блясъка на украсата, с аромата на бор и канела, с радостта от получените и дарени подаръци.

И може би съвсем логично в тези дни дойде и запознанството ми с една жена, която обожава и блясъка, и аромата, и подбира винаги много внимателно подаръците за себе си и за любимите хора. Тя е изключителен познавач на миризмите, тъй като вече над 20 години колекционира парфюми.

Деница Иванова, или по-известна като Денси, се запалила по това хоби, когато била едва 14-годишна. Тогава нямала много опции, просто се радвала на парфюмите на майка си. Това обаче не й пречило да започне да чете за ароматите и да научава все повече за есенциите в красиви бутилчици. Когато ходила на гости при бабите си или на други приятелски семейства, Денси първо минавала през всички кремове и козметика, които имало в къщата. „Исках да усетя аромата им, да почувствам вдъхновението от тях“, разказва тя.

Специални

Първият оригинален парфюм в колекцията й, в която има само такива, е подарен по повод празник от бъдещия й тогава, а сега настоящ, съпруг. Това е Ultraviolet на Пако Рабан, който остава един от най-любимите й и до днес. „Още пазя шишенцето с малко течност в него“, признава Деница, въпреки че оттогава са минала близо 20 години. Така прави и с всички парфюми, които започват да привършват (което се случва изключително рядко) – пази по малко от тях на дъното. „Интересно ми е да виждам дали и как ще се променя във времето, дали ще се развали, за да мога да го сравнявам с други, по-нови парфюми“, разказва още колекционерката.

Страстта й обаче се разгоряла с пълна сила, когато забременяла с първото си дете. Тогава тя влязла в контакт чрез Фейсбук с други любители на аромати и започнала да чете и да споделя с останалите общите си интереси.

„Парфюмерийното хоби, освен че е много интересно, е и ангажиращо, обсебващо и изискващо посвещение“, откровена е Денси.

Самата тя му посвещава доста часове от времето си за сън нощем, „защото трябва да чета и да уча всеки ден“.

Не може да каже точната бройка на парфюмите си, защото не ги брои постоянно, а за над 20 години те наистина са много. В колекцията обаче не попада всеки парфюм. „Подбирам ги много внимателно, трябва да са изключителни и ценни. Не държа да имам всичко, а само най-доброто“.

Предпочитания

Естествено, и колекционерите си имат своите предпочитания и любими марки, но Денси предпочита да си го запази за себе си. Не крие, че в нейния живот един определен парфюм е №1, тъй като с него е родила децата си, посреща всяка Нова година и ходи по важни събития. „Не защото нямам по-хубави от него, но той за мен е класиката в сърцето ми и ми носи това, което искам“.

Избягва парфюми, които съдържат мускус в себе си, защото придава една неприятна миризма на пот. Обикновено проучва не само съставките и в какви нотки се разгръща даден парфюм, преди да го купи, но също и как реагира на промените на времето и околната среда.

Казва, че парфюмите са нещо интересно – те запечатват спомени, моменти, връщат към определени събития и това е най-силното им и вълнуващо качество.

Като колекционер и познавач на ароматите обаче Денси не обича да подарява и да получава парфюми. „Не е добра идея някой да ми подари парфюм, защото вероятността да сгреши е повече от 90%. Или ще го имам, или няма да уцели точно на каква вълна съм в момента“, споделя тя.

Самата Деница не купува всичките си парфюми, които влизат в колекцията й. И не бърза да се снабди с най-новия, който е излязъл на пазара. Предпочита да изчака да намери някъде по-приемлива цена, промоция, да го вземе от точно определено място или дори да си го размени с някой друг колекционер.

Съвети

Не рядко обаче хората я търсят за съвети, когато избират парфюм за себе си или за подарък. „Предпочитам да отидем заедно да изберем парфюма. Хората обичат да говорим и знаят, че аз разчитам нотките в дадения парфюм, знам как се разгръща аромата му през деня и ми се доверяват. Казват ми какво са ползвали преди и аз мога да им предложа най-доброто“.

Самата Деница сменя парфюма си три пъти на ден. Част от колекционерството изисква всеки ден да тренира обонянието с нови аромати или пък да се връща към добре забравени стари. „Това е част от обучението. Не го ли правиш, носът става ленив“.

Интересно е, че Денси има любима течност дори за сън и това е т.нар. парфюм за лека нощ. Той обикновено се впръсква само веднъж, слаб и лек е и не дразни околните.

Сред най-необичайните парфюми в колекцията на Ковачева е този с аромат на автомобилен сервиз. Ухае на гуми, масла, бензин, газовите изпарения от автомобила и дори на работен гащеризон, намазан с грес. Ароматът му е много силен, ухае дори след душ. „Разбира се, аз не си слагам от този парфюм, но е много ценен за мен – колекционерски е и е много стар. Обикновено го показвам по срещите, на които се събираме парфюмани“.

Денси има в колекцията си и парфюми, които миришат на кръв, на дървесина, на запалени гуми. Озоновите парфюми пък ухаят на море в различните му фази – бурно, спокойно. Има и плътски парфюми, които имат животински нотки.

За тези близо 30 години, откакто се зародило любопитството й към парфюмите, най-дългият период, в който не е попълвала колекцията си с нов екземпляр е 2 години. „При парфюманите няма отказване. Може да си дадеш почивка, но след това отново възобновяваш страстта си. И аз не съм спирала да си набавям необходимата информация, просто не си купувах парфюми, а използвах вече наличните“, казва тя.

Децата

Дъщерите й – на 7 и на 15 години, не злоупотребяват с мамините парфюми. Каката от 2 години вече проявява по-сериозен интерес и вече си има отделени за нея парфюми. Денси казва, че вече е демоде младите да ухаят на силни миризми, а няма и нужда, тъй като чистото младо тяло само по себе си ухае на свежест.

И не си мислете, че всички шишенца с аромати са по рафтовете на дома й. „Не, не мога да ги оставя така да събират прах и да не са защитени от светлина и топлина“, признава колекционерката. Държи ги в специални червени куфарчета, повечето са в оригиналните си кутии, и ги слага, където има място в дома си – в шкафовете, под леглото и т.н. Знае обаче местоположението на всеки един парфюм, като има и списъци с всички налични. Не носи бутилки по дамските си чанти, освен ако не е някоя малка проба.

За Коледа се носят парфюми, които миришат на Коледа – с портокалови корички, с ванилия, гурме и с алкохолни нотки, дава съвет Деница Иванова.

Как се избира парфюм?

Деница е категорична – парфюм се избира, когато не си гладен, не си жаден, не си изнервен. Не се избира, когато си изморен след тежък работен ден, по-добре в обедната почивка или в почивния ден. По-добре е да не сте пили алкохол, когато отидете да избирате и не миришете капачките. Пръскайте първо на тест лентичката, не търкайте и не я допирайте после до носа, така че да го намокрите. Мирише се от по-далечно разстояние. Когато пробвате няколко парфюма в магазина, е добре да надписвате лентичките, за да определите кой аромат е вашият и после да напръскате върху ръката, но не на китката, а по-нагоре, за да не изчезне при миене на ръцете.