0

Е то че идва краят на октомври, времето започва да застудява, докато се обърнем, и зимата е дошла. Ежедневните разходки на нашите кучета може да се окажат неприятни за някои от тях поради ниските температури. При необичайно студено време ежедневната рутина може да е неприятна не само за нас, но и за четирикракия ни приятел.

Породи

Дори ако никога преди не сте използвали дрешка за любимеца си, докато се обличате, за да излезете навън, помислете дали той също се нуждае от палто. Като общо правило големите кучета с дебела и плътна козина са добре защитени от студа. Това включва северните породи като аляски маламут и сибирско хъски, немска овчарка, шпицове, померани, чиито кожени палта са генетично предназначени да ги затоплят. Но има кучета, които трябва да бъдат защитени от екстремно време. След като определите, че кучето ви се нуждае от зимна дрешка, потърсете такава, която да предпазва врата и корема му. Тя трябва да се простира от основата на врата до опашката, без да е толкова дълга, че да направи спиранията за тоалетна проблематични. Ще ви трябва палто, което да приляга плътно, без да е стегнато.

Дрехите никога не трябва да ограничават движението на вашето куче.

Защита

Кои най-много се нуждаят от защита в студа?

*Малки и миниатюрни късокосмести породи като чихуахуа и френски булдог не могат лесно да генерират и задържат достатъчно телесна топлина, за да се стоплят.

*Кучета, които са ниско до земята. Породи като корги или дакел например - коремът им е достатъчно ниско, за да се търка в сняг и лед.

*Породи, които обикновено имат дълга козина, но са подстригани като пудели. Подстригването може да промени естествената защита на техните палта.

*Слаби породи с къса козина като хрътки и уипет или пинчер също трябва да бъдат защитени от студа.

*По-възрастните животни, които имат костно-ставни заболявания или отслабена имунна система, също се нуждаят от топла дрешка. Регулирането на топлината може да намалее с възрастта, което прави дори кучето с дебело покритие неиздръжливо на студ и влага.

Лапи

През зимата лапите на вашето куче се сблъскват със сняг, лед, сол на тротоара. Важно е да предпазите възглавничките им, тъй като те нямат защита като нас, когато носим обувки. Правете кратки разходки: по време на екстремния студ е най-добре разходките да са кратки за кучето. Прекалено дългото излизане е опасно и може да доведе до измръзване. Имайте предвид, че ако е твърде студено за вас, има вероятност да е твърде студено и за вашето куче. Пожелавам ви прекрасни зимни дни - пазете себе си и вашия любимец. 

*Автор: Д-р Евгени Евтимов