0

П одаграта е заболяване, което засяга ставите ни по болезнен начин.

В миналото тя се е срещала основно при по-заможните хора, тъй като те са имали достъп до продукти, с които днес свързваме развитието на възпалението. Съвременната медицина е постигнала сериозен напредък в установяването на продуктите, които влияят пряко на възникването на подаграта. Но и днес текат проучвания, които по-точно да изолират храните и напитките, които не се препоръчват за хранене при подагра, за да предотвратим възпалението, пише forlife.bg.

Храни

Във времето подаграта се е свързвала с храни, които единствено по-заможните са могли да си позволят: месо, морски дарове, мазни храни, алкохолни напитки и продукти с много захар и/или фруктоза. Днес обаче всички те са навсякъде около нас – много от тях дори голяма част от хранителни режими. Както при много други случаи обаче ключът за хранене при подагра е в баланса. Добре подбраното и балансирано във времето меню ще намали до голяма степен вероятността да развиете това така неприятно възпаление, а при вече развито състояние да го облекчи. За хранене при подагра избирайте продукти с ниско съдържание на пурини като например: кисело мляко и обезмаслено мляко, пресни плодове и зеленчуци, ядки, фъстъчено масло, мазнини като зехтин и масло, картофи и ориз, пълнозърнести хляб и паста, яйца (в умерени количества). Медицината развенча митовете, че зеленчуците и някои бобови култури влияят негативно при подагра. Нещо повече – изследвания доказаха, че кафето, витамин С и млечните продукти всъщност действат много добре за превенция на подагра. Нещо, което доскоро се считаше за грешно и вредно. Затова не изключвайте любимата си чаша кафе сутрин, ако спазвате режим на хранене при подагра. Вместо бялата захар обаче използвайте за подслаждане натурални продукти от типа на стевия.

Забранено

Забранените храни са пастети, език, черен дроб, бъбреци, сланина, мазно пържено и пушено месо, гъби. В това число и рибата. Макар и полезна в много отношения, при небалансиран прием морските дарове, хайвер, както и по-мазна и тлъста риба могат да се окажат чудесна предпоставка за развитие на така неприятната подагра. В забранения списък попадат и пушените, топените и пикантните сирена, които съдържат възпалителни съставки и увеличават нивата на солите в урината. До тях нареждаме и всички продукти с добавена преработена захар, както и плодове с много фруктоза. Специалистите препоръчват да обърнете, поне временно, поглед към вегетариански режим и да спрете алкохола и особено бирата. Движението и спортът също помагат да предотвратим развитието на възпалението, в допълнение към правилното хранене при подагра. 

Примерно меню

Закуска:

- пълнозърнести неподсладени зърнени храни с обезмаслено или нискомаслено мляко

- 1 чаша пресни ягоди

- кафе или вода

Обяд:

- печени пилешки гърди или сьомга

- микс зелена салата със зеленчуци, 1 супена лъжица ядки и дресинг от балсамов оцет и зехтин

- обезмаслено или нискомаслено мляко или вода

Следобедна закуска:

- 1 чаша пресни череши

- вода

Вечеря:

- печен или задушен зелен фасул

- пълнозърнеста паста със зехтин

- вода

- нискомаслено кисело мляко или 1 чаша пресен пъпеш

- билков чай