0

У нас тараторът е най-типичната студена лятна супа, но по света има още много примери. И повечето от тях се готвят с топлина, а след това се охлаждат. За някои от тях рецепти забелязахме в magipashova.com.

Ментова с грах

Необходими продукти:

  • 400 г замразен грах
  • 1 глава лук
  • 1 л филтрирана вода или бульон
  • 1/2 ч. ч. заквасена сметана
  • 1 с. л. масло или гхи
  • 4-5 стръка прясна мента
  • сок от 1/2 лайм
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1/2 ч. л. хималайска сол

Начин на приготвяне:

Загрейте маслото в тенджера. Нарежете лука на ситно и го добавете към маслото. Разбърквайте няколко минути, докато лукът стане прозрачен. Добавете граха и водата/бульона. След като заври, оставете да къкри на тих огън 15-20 минути, докато грахът омекне. Добавете черния пипер и солта и отдръпнете от огъня. Изчакайте супата да се охлади, добавете сметаната, сока от лайм и почистените листа от мента и пасирайте. Оставете за няколко часа в хладилник преди да сервирате.

С авокадо и краставица

Необходими продукти:

  • 2 краставици
  • 2 зрели плода авокадо
  • 1 чаша кисело мляко
  • 1-2 стръка мента
  • сок от 1 лимон
  • 1 скилидка чесън
  • 1 до 1 и 1/2 чаша вода за разреждане
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Обелете краставицата. Разрежете авокадото на двете, отстранете костилката и изгребете вътрешността с лъжица. Смесете всички продукти без водата, солта и пипера в блендер и пасирайте. Започнете да наливате по малко вода, докато получите желаната гъстота. Овкусете със сол и черен пипер. При сервиране може да гарнирате с пресен копър, магданоз или босилек, с шайби чери домати или флейки лют червен пипер, с конопени семена или леко запечени кедрови ядки.

Гаспачо

Необходими продукти:

  • 6 зрели домата, обелени и нарязани
  • 1 глава лилав лук
  • 1 малка краставица
  • 1 червена чушка
  • 2 скилидки чесън
  • 6-8 листа босилек
  • 1 ч. л. сладък червен пипер
  • сок от 1/2 лимон
  • 2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

За да обелите лесно доматите, потопете ги за 30 секунди в гореща вода и прехвърлете веднага в съд с ледена вода. Отстранете външната ципа и ги нарежете. Почистете и нарежете останалите зеленчуци. Поставете всички продукти в блендер и пасирайте. Охладете супата в хладилник поне за час преди да сервирате.

С царевица

Необходими продукти:

  • 4 кочана сладка царевица
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 3-4 стръка прясна мащерка
  • 1 чаша кокосово мляко или зеленчуков бульон
  • 3 чаши вода
  • 1 с. л. масло или гхи
  • сок от 1/2 лайм
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

С помощта на остър нож отстранете зърната царевица от кочана. Нарежете лука и го задушете с маслото в дълбока тенджера, докато стане прозрачен. Добавете чесъна и мащерката и разбъркайте. Изсипете в тенджерата зърната от царевица, кокосовото мляко/бульона и водата. След като заври, оставете да къкри на тих огън около 20 минути или до увиране на царевицата. Добавете сол и черен пипер. Изчакайте супата да се охлади и я пасирайте заедно със сока от лайм. Оставете супата за няколко часа в хладилник преди да я сервирате.