0

П ри разработването на нови сортове цветя, най-често рози, растениевъдите са принудени да измислят нови имена. Най-често те се изграждат от асоциации, име на селекционера или география на отглеждане и др. Но някои сортове са получили имената си в чест на световни звезди от екрана от различни епохи.

Прасковено

gettyimages/istock

В чест на актрисата е създадена невероятно красива роза с мек прасковено-кремав нюанс. Може би градинарите също са попаднали в магията на най-великата блондинка в световното кино. Розата "Мерилин Монро" има толкова прекрасна комбинация от прасковени и кремави цветове, че изглежда като апетитен сладкарски продукт. Ароматът е лек и прохладен. Цветовете са събрани в малки съцветия от не повече от 5 броя в съцветие, появяват се в краищата на дълги издънки и не увисват.

Пикантно

gettyimages/istock

Любимите цветя на актрисата Елизабет Тейлър са люляк, лавандула и наситено розови рози. Не е изненадващо, че розопроизводителите решават да й направят още приживе кралски подарък, отглеждайки цвете от любимия цвят на актрисата с деликатен пикантен аромат. Розата на Елизабет Тейлър има от 30 до 35 венчелистчета. Тя е също толкова ефектна и забележима, колкото беше известната актриса. Сортът е патентован в САЩ и често участва в изложби на цветя.

Жълто

gettyimages/istock

Розата “Джина Лолобриджида“ е голямо жълто цвете с множество изящно оформени венчелистчета. Цветът им е жълт отгоре, но тъмнозлатист отдолу. Този сорт рози е разработен през 1989 г.

Оранжево

gettyimages/istock

Цветето „Катрин Деньов“ в чест на изключителната френска актриса е създадено през 1981 г. в Антиб (Южна Франция). Това е розово-оранжева роза с големи цветя и пикантен аромат. Впоследствие на международното изложение за цветя в Рим през 1982 г. "Катрин Деньов" е призната за най-красивото цвете на годината.

Огнено

gettyimages/istock

Нежната Джуди Гарланд, известна и все още обичана в САЩ, никога не е виждала цветето в своя чест. Тя загива трагично през юни 1969 г.: съпругът й намира актрисата мъртва във ваната. Още на следващата година възниква идеята да се създаде нов сорт роза и да се кръсти на Джуди Гарланд. Розата Judy Garland е създадена във Великобритания. Цветето достига до родината на актрисата едва през 1991 г. и е високо оценено както от почитателите на таланта на актрисата, така и от любителите на розата.

Ябълка

gettyimages/istock

Актрисата Одри Хепбърн е въплъщение на елегантност и изтънчен стил. Възвишената и изтънчена хибридна чаена роза с цвят на ябълка се превръща в прекрасен подарък за една талантлива и красива актриса. Цветето има аристократичен вид и деликатен аромат.

Кремаво

gettyimages/istock

Изящната Грейс Кели е наричана "Чаената роза с дълги стебла на Филаделфия", така че не е изненадващо, че през 1956 г., когато се състоя сватбата на принц Рение и Грейс Кели, къщата на Мейлан (най-известните селекционери на рози в света) посвещава персонализирано цвете на принцесата на Монако - Grace de Monaco. Тази красива хибридна чаена роза е печелила много награди и все още се отглежда широко в целия свят. Цветовете са кремаво-бели, с розови краища на венчелистчетата. Дебелите пъпки изглеждат така, сякаш са били потопени в розова боя, но след това цветът потъмнява до пурпурен и се разпространява през венчелистчетата, когато цветето се отваря. Цветята обикновено се появяват едно по едно на дългите издънки. Те никога не се отварят напълно.

Лавандула

gettyimages/istock

Барбара Стрейзънд вдишва аромата на розите, които носят нейното име.

 Барбара Стрейзънд вдишва аромата на розите, които носят нейното име.
gettyimages/istock

Голямата певица и актриса Барбара Стрейзънд много обича розите, така че американските градинари й посветиха хибридна чаена роза с уникален цвят. В каталозите розата на Барбара се определя като лавандула с тъмни ръбове на венчелистчетата, а ароматът има цитрусови нотки. Сортът е отгледан през 2001 г. и може да се използва за цветни лехи, цветни граници, за рязане и като елемент от градинския дизайн.

Пурпурно

gettyimages/istock

Розата „Моника Белучи“ е посветена на една от най-бляскавите актриси. Пъпката е кремава с пурпурни ивици, кръгла. Цветът на цветето е красив и рядък - наситено розово отгоре и кремаво-жълто на гърба на венчелистчетата плюс интензивен аромат с преобладаващи нотки на анасон и пипер. Цветето се състои от приблизително 50 венчелистчета и има диаметър 12-14 см. Листата са широки, матови, с добра устойчивост на болести.