Н аближаващата астрономически есен е сезонът на изобилието. А Йоланта Делибозова-Йоли предлага коя от коя по-вкусни идеи за вълшебно и апетитно пиршество. Ето част от нейните идеи как да вкараме в кухнята тази пъстра палитра на сезона, забелязани на yoli-bg.com.
Чушкина манджа
Продукти за 2 порции:
8-10 печени червени чушки
500 мл прясно мляко
1 с.л. масло
сол на вкус
Приготвяне:
Почистете чушките от люспите и семките. Накъсайте ги на лентички и ги сложете в тенджера. Залейте ги с млякото и прибавете маслото.
Гответе чушките без капак, докато млякото изври почти напълно, карамелизира се и се превърне в гъст сос. Посолете и сервирайте с парче сирене. Да ви е сладко!
Тосканска лучена супа
Продукти за 4 порции:
700 г кромид лук
2 пръчки селъри заедно с листата - 200 г
120 мл зехтин
200 мл вода
сол на вкус
800 г белени консервирани домати
500 мл зеленчуков бульон
1/2 връзка пресен босилек листа
4 яйца
4 тънки филийки сух бял хляб
50 г настъргано пекорино или друго сходно ароматно твърдо сирене
зехтин за поливане
Приготвяне:
Нарежете лука на тънки полумесеци, а селърито на резенчета (може да го замените със зелената част на нашата целина). Налейте зехтина в по-дълбок тиган и го загрейте. Сипете заедно лука и селърито, и налейте водата. Без да похлупвате, гответе на бавен огън, като периодично разбърквате. Зеленчуците трябва да омекнат напълно, да намалят драстично обема си и да променят цвета си. Посолете и прибавете доматите, без да ги режете. Продължете да готвите на бавен огън без капак, докато доматите се сгъстят.
Разбърквайте, за да се разкъсат на парченца. Налейте бульона и оставете супата да къкри. След като се сгъсти и мазнината изплува ("да остане на мазнинка"), сложете цели листата босилек. Опитайте на вкус и ако е нужно, посолете още малко. Супата е готова.
От ниско счупете отгоре яйцата, като внимавате да не се спукат жълтъците. Сега затворете с капак и гответе 4-5 минути, докато се коагулира белтъкът.
На дъното на купички сложете по една филийка хляб. Бял селски хляб, чабата или багета са най-вкусни за тази гозба. Разпределете сиренето върху хляба и залейте със супа. Най-отгоре сложете по едно яйце. Полейте с пресен зехтин, гарнирайте с босилек и поднесете. Да ви е сладко!
Бонбони с грозде и сирене
Продукти за около 50 броя:
45-50 зърна бяло грозде
300 г овче сирене
150 г синьо сирене
1-2 с.л. заквасена сметана
150 г накълцани запечени орехи
Приготвяне:
Настържете двата вида сирене и ги разбъркайте добре със сметаната. С ръце омесете сместа така, както месите кайма. От сместа направете топчета с големината на зърната грозде. "Облечете" зърната грозде с топчетата сирене, като се стараете да се получи равномерен пласт.
Загладете с длани, за да оформите кръгли бонбони и ги оваляйте в запечените орехи.
Да ви е сладко и наздраве с хубаво червено вино!
Пълнени печени пиперки с хрупкава поръска
Продукти за 4 порции:
8 големи печени червени чушки
1 яйце
2 с.л. нарязан магданоз
100 г кашкавал
100 г синьо сирене
100 г бяло сирене
100 г пушено сирене
2 филии бял хляб
2 с.л. нарязан магданоз
1-2 с.л. зехтин
Приготвяне:
Настържете всички видове сирене и ги смесете с яйцето и магданоза. Напълнете чушките със сместа и ги подредете в тавичка, покрита с хартия за печене. В блендер натрошете хляба и прибавете останалия магданоз и зехтина. Смелете всичко на трохи и ги посипете върху чушките.
Изпечете чушките в загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.
Сервирайте с прясна салата. Да ви е сладко!