0

Н аближаващата астрономически есен е сезонът на изобилието. А Йоланта Делибозова-Йоли предлага коя от коя по-вкусни идеи за вълшебно и апетитно пиршество. Ето част от нейните идеи как да вкараме в кухнята тази пъстра палитра на сезона, забелязани на yoli-bg.com.

Чушкина манджа

Продукти за 2 порции:

8-10 печени червени чушки

500 мл прясно мляко

1 с.л. масло

сол на вкус

Приготвяне:

Почистете чушките от люспите и семките. Накъсайте ги на лентички и ги сложете в тенджера. Залейте ги с млякото и прибавете маслото.

Гответе чушките без капак, докато млякото изври почти напълно, карамелизира се и се превърне в гъст сос. Посолете и сервирайте с парче сирене. Да ви е сладко!

Тосканска лучена супа

Продукти за 4 порции:

700 г кромид лук

2 пръчки селъри заедно с листата - 200 г

120 мл зехтин

200 мл вода

сол на вкус

800 г белени консервирани домати

500 мл зеленчуков бульон

1/2 връзка пресен босилек листа

4 яйца

4 тънки филийки сух бял хляб

50 г настъргано пекорино или друго сходно ароматно твърдо сирене

зехтин за поливане

Приготвяне:

Нарежете лука на тънки полумесеци, а селърито на резенчета (може да го замените със зелената част на нашата целина). Налейте зехтина в по-дълбок тиган и го загрейте. Сипете заедно лука и селърито, и налейте водата. Без да похлупвате, гответе на бавен огън, като периодично разбърквате. Зеленчуците трябва да омекнат напълно, да намалят драстично обема си и да променят цвета си. Посолете и прибавете доматите, без да ги режете. Продължете да готвите на бавен огън без капак, докато доматите се сгъстят.

Разбърквайте, за да се разкъсат на парченца. Налейте бульона и оставете супата да къкри. След като се сгъсти и мазнината изплува ("да остане на мазнинка"), сложете цели листата босилек. Опитайте на вкус и ако е нужно, посолете още малко. Супата е готова.

От ниско счупете отгоре яйцата, като внимавате да не се спукат жълтъците. Сега затворете с капак и гответе 4-5 минути, докато се коагулира белтъкът.

На дъното на купички сложете по една филийка хляб. Бял селски хляб, чабата или багета са най-вкусни за тази гозба. Разпределете сиренето върху хляба и залейте със супа. Най-отгоре сложете по едно яйце. Полейте с пресен зехтин, гарнирайте с босилек и поднесете. Да ви е сладко!

Бонбони с грозде и сирене

Продукти за около 50 броя:

45-50 зърна бяло грозде

300 г овче сирене

150 г синьо сирене

1-2 с.л. заквасена сметана

150 г накълцани запечени орехи

Приготвяне:

Настържете двата вида сирене и ги разбъркайте добре със сметаната. С ръце омесете сместа така, както месите кайма. От сместа направете топчета с големината на зърната грозде. "Облечете" зърната грозде с топчетата сирене, като се стараете да се получи равномерен пласт.

Загладете с длани, за да оформите кръгли бонбони и ги оваляйте в запечените орехи.

Да ви е сладко и наздраве с хубаво червено вино!

Пълнени печени пиперки с хрупкава поръска

Продукти за 4 порции:

8 големи печени червени чушки

1 яйце

2 с.л. нарязан магданоз

100 г  кашкавал

100 г синьо сирене

100 г бяло сирене

100 г пушено сирене

2 филии бял хляб

2 с.л. нарязан магданоз

1-2 с.л. зехтин

Приготвяне:

Настържете всички видове сирене и ги смесете с яйцето и магданоза. Напълнете чушките със сместа и ги подредете в тавичка, покрита с хартия за печене. В блендер натрошете хляба и прибавете останалия магданоз и зехтина. Смелете всичко на трохи и ги посипете върху чушките.

Изпечете чушките в загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.

Сервирайте с прясна салата. Да ви е сладко!