0

С ицилианската мафия се сбогува с последния си голям бос. Матео Месина Денаро почина от рак в затвора, след като се укриваше почти 30 години от италианското правосъдие. „Смъртта на Кръстника е отлична възможност за организираната престъпност в Италия да се прегрупира”, коментира „Ел Паис”. С Денаро приключва цяла кървава епоха от убийства, атентати и отвличания. Първоначално се смяташе, че Денаро не е посочил свой наследник начело на Коза ностра. Но това скоро бе опровергано.

Избраната

Човекът, който остана до смъртното легло на боса, бе 27-годишната му дъщеря Лоренца Аланя. Нейното присъствие бе изненадващо, тъй като тя на практика не познава баща си. Матео я видял веднъж, когато била на три години, докато бягал за пореден път от полицията. Въпреки това Лоренца е представяна като любимата дъщеря и наследница на боса. Тя отива в кметството на Кастелветрано и декларира, че е дъщеря на Матео Денаро и приема името му. С този жест тя на практика става глава на цялата фамилия.

Промяна

Докато всички се бяха фокусирали върху сицилианската мафия, тайно и полека тя бе изместена от калабрийската Ндрангета, която в момента е най-мощната престъпна организация.

Самата престъпност също е променена. На власт е ново поколение. По-старите неаполитанци ги наричат „бебета шефове”. Те нямат навършени 30 г., карат скъпи германски лимузини за стотици хиляди евро и не се разделят със смартфоните си. Може да звучи странно, но някои от младите попълнения на мафията са популярни инфлуенсъри.

Официалната власт също реагира бързо. Срещу модерните престъпници е пратен модерен прокурор. Чаровната Клаудия Карамана ръководи прокуратурата в Палермо. Тя е красива, усмихната, има силно присъствие в социалните мрежи, но е най-мразеният човек в Сицилия. Тя неведнъж открива нарисувани кръстове на входната си врата, а преди няколко месеца офисът й бе брутално потрошен.

Клаудия е специализирана в това да откъсва децата на мафиотите от престъпната им среда и да им дава избор дали искат да живеят, както повеляват законите. Карамана е в основата на движението Liberi di Scegliere (Свободен избор, от ит.), което отвлича мафиотските деца, дава им друга самоличност и ги извежда от проблемните зони.

Засега броят на изведените мафиотски деца е относително малък. Става дума за общо 80 малолетни и непълнолетни деца от 30 престъпни фамилии. Обществото обаче не приема еднозначно този начин за обезкървяване на мафията. Според критици стресът от извеждането на детето от семейството има ужасно въздействие върху личността му. Но най-големият критик и враг на Клаудия се оказва църквата. Свещеник в Палермо я анатемосва заради разделянето на семействата.

„От най-ранна възраст децата се възпитават да бъдат мафиоти”, коментира журналистът Франко Никастро. По официални данни цели 21 на сто от децата в Палермо са прекъснали училище и са се присъединили към някаква престъпна организация. Стойностите нямат аналог в никоя друга европейска страна, допълва Никастро.

Модерно

Всъщност не всички деца на мафиотски босове искат да наследят бащите си. В модерните времена те са на светло и прибират огромни печалби от имената си. Такава е Виктория Готи, дъщеря на бившия бос на клана Гамбино Джон Готи. Тя осребрява името си с участие в риалити формати. Изявява се като журналист в New York Post, а за кратко е водеща във Fox. Тя е мощен инфлуенсър и има няколко бестселъра на тема мотивация и личностно развитие. След като й откриват пролапс на митралната клапа, решава да осребри и болестта си, като издава две книги със съвети към жените с този проблем.

„Понякога слизах нощем по стълбите и отивах в хола. Той винаги беше там. Седеше тихичко сам в тъмнината”, спомня си Карен Гравано, дъщеря на известния убиец на мафията Сами „Бикът” Гравано. След като е заловен, Сами сключва сделка и свидетелства срещу мафиотските босове. Лежи само пет години и му предлагат нова самоличност за него и семейството му. Но всъщност популярността става най-добрият съюзник на дъщеря му Карън. Тя е известен инфлуенсър в социалните мрежи, има издадени книги и се изявява като сценарист и продуцент. Самият Гравано има също много популярен подкаст в YouTube, където спокойно разказва историите си от времената, когато е член и вицебос на Гамбино.

Но не всичко е модерно. В някои случаи все още има приемственост в семейството. Салваторе Теста заема мястото на баща си Филип начело на организираната престъпност. Бащата е убит от бомба, заложена на верандата на семейната къща. Салваторе преследва и наказва убийците. По-късно обаче се увлича по медийната популярност и се изживява като звезда. Но прави грешка. Разваля годежа с дъщеря на голям мафиотски бос. Разстрелват го, преди да навърши 28 г.

Подобна е съдбата на боса на клана Гамбино – Карло. Той намира смъртта си под дъжд от куршуми. Наследен е от сина му Томас. Последният умира в леглото си след 50 години в служба на мафията.