0

О т векове 1 април се възприема за ден, в който близки и познати си спретват шеги помежду си. „Връзват си тенекии“, като колкото по-находчива е шегата, толкова по-силно дрънчи „тенекията“ по адрес на потърпевшия.

Много рядко си задаваме въпроса кога е възникнал Денят на лъжата или шегата и защо точно на 1 април? Преданията са няколко.

У нас

От векове в България се смята, че месец април е непостоянен, времето е колебливо и често се мени. Затова нарекли първия му ден Ден на лъжата, закачката и хумора. Отколешна традиция е на 1 април близки и познати да се се лъжат взаимно и то само до 12 ч. на обед. Според българските етнолози обичаят да се лъже празнично води началото си от прабългарите. На старобългарски език месец април е лъжуняк. За славяните пък април е лъжетрев. Обичайно е през този месец вече да цъфтят дръвчета, цветя и треви, а след това да падне внезапно сняг и слана да ги „попари“. Затова е „лъжливо раззеленяване“ и „лъжлива пролет“.

„Прати ме мамо далеко, че кат’ лъжа, да ми е леко”, „Лъжи ме да те лъжа, да минава времето”, „От половин кило риба изкарал три кила хайвер” са само част от родните поговорки да лъжем и преувеличаваме.

На един 1 април приятели вързали ръцете за китките на рибар, който постоянно се хвалел. Попитали го: „А сега кажи каква риба хвана вчера“? Хвалипръцкото не се поколебал и разтворил докрай китките на вързаните си ръце: „Не знам колко беше голяма, обаче ей такова око имаше“.

БИБЛИЯ

Според преданията произходът на този международно признат ден датира още от библейски времена. Ной за първи път пуска гълъб, за да провери дали водата от Потопа се е оттеглила. Това се случва на 1 април – потвърждава го еврейската Библия, както и Коранът. Според друга библейска теория Исус е изпратен от Пилат Понтийски до Ирод и обратно точно на този ден. Т.е. изпратил го е за „зелен хайвер“. Заради това се смята, че този ден оттогава се приема и като Ден на лъжата.

РИМ

В древния Рим римляните и келтите организират фестивал на шегите по време на пролетното равноденствие, което е около 1 април. По време на фестивала работата спира и са разрешени всякакви шеги. Например слугата да командва наужким господаря си. Или децата да командват родителите си.

АНГЛИЯ

Английски крал от 13 век задължава поданиците си, когато преминава през даден град, жителите му масово да се стичат и да му се кланят. Веднъж на 1 април пожелава да мине през град Нотингамшир. Когато научават за плановете на краля, гражданите, които го недолюбвали, решават да му скроят номер. Кралят изпраща войска, за да сплаши непокорните граждани, но когато войската стига, вижда как хората... ловят риба на сухо. Кралят обявява жителите за глупаци, недостойни за него, и отказва да посети града.

Английска карикатура от XIX в. - на гърба на мъжа пише Ритни ме.

 Английска карикатура от XIX в. - на гърба на мъжа пише Ритни ме.

На 1 април 1713 г. авторът на "Пътешествията на Гъливер" Джонатан Суифт обявява, че един от обезглавените престъпници ще се върне от мъртвите, за да пие бира в местен пъб. На този ден всички кръчми били пълни с хора, които искат да видят как мъртвец без глава пие бира.

В друга история се разказва, че през 1860 година английски джентълмени са поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове", насрочена на 1 април. Англичаните не се усъмняват в странната церемония и масово водят семействата си на посоченото място. 40 години по-късно 1 април е обявен за Ден на глупаците.

През 1957 г. в телевизионното предаване "Панорама" на британския канал Би Би Си се разказва история за "безпрецедентна реколта от спагети" в Швейцария. Излъчва се и покритие с предполагаеми документални кадри от прибирането на "реколтата". През онези години спагетите са екзотична храна за жителите на Великобритания и се продават в консерви. След излъчването на репортажа ТВ каналът е засипан с молби от зрители откъде да си закупят фиданки за спагети.

На 1 април 2008 г. Би Би Си повтаря успеха си от 1957 г., този път с история за летящи пингвини. Според репортажа екип журналисти, снимайки в Антарктида документален филм, неочаквано улавят сензационни кадри с летящи пингвини. "Ексклузивният материал" се оказва качествена комбинация от снимки и компютърна графика. На 1 април 2006 г. в. "Таймс" публикува статия за нова защитна система на кредитните карти, която се активира с пеене.

ФРАНЦИЯ

Във Франция и Холандия от началото на 16 век Първи април е Ден на риболова. И защото рибите са достатъчно „глупави“, за да се хванат на въдица, се заражда традиция и хората да се ловят така на шеги. И до ден днешен във Франция и на други места в Европа има практика на 1 април на гърбовете на хората да се закачат незабелязано хартиени рибки.

Френска поздравителна картичка по случай деня на шегата.

 Френска поздравителна картичка по случай деня на шегата.

На 1 април 1987 г. френският в. "Паризиен" пише за решение на правителството Айфеловата кула да бъде демонтирана. Плановете са прочутото съоръжение да бъде преместено в строящия се по това време близо до столицата Дисниленд, а на мястото на кулата да бъде създаден стадион с 35 хиляди места за Олимпийските игри през 1992 г. Хиляди парижани се „хващат на въдицата“ и организират протестни шествия.

ШВЕЦИЯ

На 1 април 1962 г. шведската телевизия, която по това време излъчва само по един черно-бял канал, съобщава за появата на нова технология, която прави изображението цветно. За целта е необходимо зрителите да нахлузят на приемника си чорапогащник и да гледат в екрана под определен ъгъл. Хиляди зрители последват съвета на водещия. Цветната телевизия в Швеция се появила едва през 1970 г., също на 1-и април.

ЗАТВОР

По време на ковида в страните от Тайланд до Индия забраняват да се правят първоаприлски шеги, а разпоредбите на извънредното положение предвиждат дори затвор за разпространение на слухове, свързани със заразата. В Тайланд шегаджиите дори са наказвани с до пет години затвор, защото разпространяват зловредни съвети за пиене на урина от крава и нощуване върху ситно нарязан лук. Което спомагало заболелите да се излекуват от Ковид-19.