0

- Йоана, честито, новото ви парче „Бум, бум, чао“ е вече факт и е страхотно. Разкажете ни каква е неговата история.

- Омръзнало ми е от този тип мъже, които ни смятат за вещи и не спират да се хвалят с неща, които не са се случили. Цялата песен е по мой личен случай и се надявам господинът, за когото е песента, да разбере какво искам да му кажа.

- Видеото също е страхотно. С кого и колко време работихте по заснемането му?

-Това ми беше първото видео. Първата ми песен “Чувам лъжите ти“ е с лирик видео, защото самата песен не го позволи. Страхотното видео към песента „Бум, бум, чао“ е снимано от талантливите Христо Христов (Зипо), който е и режисьор на клипа, Радослав Делчев и Даян Николов (Frame Rate Studio).Благодаря на целия екип за търпението. Снимахме около 12 часа и въпреки лекото притеснение в началото много се забавлявах.

- Чия беше идеята за заглавието - „Бум, бум, чао“?

- Заглавието, както и текстът са на продуцента ми Стоян Стоянов (Слаш). Те описват точно това, което артистът Йо иска да каже.  

- Вие самата от този тип хора ли сте? Казвате ли лесно чао?

- Не съм от този тип хора, които казват лесно Чао. Понякога виждам само хубавите черти в хората, а лошите загърбвам. Но от скоро се научих да не вярвам на празни приказки за това, че хората се променят. Хората обичат да си слагат маски и да не са искрени. За да кажа окончателно Чао, човека трябва много да ме е наранил. 

- Занимавате се с музика от 18 години. Спомняте ли си първите стъпки?

- Четвърти клас госпожата по музика в моето училище търсеше още ученици за музикалния  хор, който водеше. Чу ме как пея и каза, че имам талант и ме покани. След седми клас ме приеха в музикално училище 144 СУ „Народни будители“. Благодарение на Илиян Михов научих толкова много неща и най-важното да вярвам в себе си.

- Има ли музиканти във вашето семейство? От кого сте наследили таланта си?

- В моето семейство няма музиканти, аз съм първият. Никой не се е занимавал с музика професионално.

- Завършвате народно пеене. Защо решихте да смените стила и как се чувствате в новото амплоа?

- Обичам предизвикателствата, а това да сменя народното с поп пеене е точно такова. Вътрешният ми глас не ме е излъгал и определено се чувствам много добре в този стил. Но имам още какво да уча. 

- Коя е любимата ви народна песен, с която се отъждествявате може би? Коя обичате да изпълнявате винаги и защо? 

- Не е една - харесвам всички родопски песни. Ако трябва да избере една, може би е „Руфинка“. Винаги, като я пея, имам сълзи в очите и тази песен носи някаква магия и имам чувството, че ме удря ток, докато я пея.

- Вие сте професионален педагог – логопед. Доколко музиката ви помага в това начинание?

- Работя с деца с аутизъм, детска церебрална парализа, умствена изостаналост и невербални деца. За тези деца музиката ги успокоява и чрез нея учим цифри, букви и чувства. Мога да кажа, че музиката заема голяма част в моите часове с децата.

- Какво ви дава работата като логопед, и то основно работата с деца и какво ви взима?

- Може би  да не губя детето в себе си, дава ми най-чистата любов и усмивки. Не бих казала, че ми взима нещо.

- А какво ви дава музиката и какво ви взима тя?

- Музиката за мен е друг свят - можеш да си сложиш маската и да градиш различен образ, от който си в личния живот. Можеш  в твоите песни да кажеш неща, които в реалния живот не можеш, защото не говориш от името на Йоана (която е в реалния живот), а говориш от името на образа Йо в музикалния. Двете са много различни. Йоана в реалния живот е притеснителна, но настъпят ли я пали, докато образът Йо е провокативен и казва нещата, без да премълчава и не е толкова притеснителен и понякога този образ може да си позволи да е и леко груб.

- Какво дете бяхте и какви са децата днес?

- Бях тихо дете. Интересувах се от звезди, музика и книги. Определено бях черната овца и почти нямах приятели и бях много подигравана. Но не съжалявам за нищо, защото тези подигравки ме изградиха като човек и ми показаха колко съм силна и че мога. А днешните деца повечето са жестоки - говоря като логопед, защото това е моето наблюдение. Те не осъзнават, че децата, които имат  проблеми, са като тях и че трябва да ги приемат въпреки техните дефицити. А не да им се подиграват. 

- Работите ли вече по ново парче и мислите ли за албум?

- С екипа започнахме работа по нов проект. Мога да издам, че ще е рок парче тип групата Queen. А любовта ми към музиката на Queen се появи от сестра ми София. Тя ме запали. 
А за албум мисля, че ми е още рано. Но знае ли човек, може и това да стане нататък във времето с помощта на Зипо и Слаш

- За какво мечтаете?

- Може да се каже, че една от най-големите ми мечти стана реалност. Винаги съм искала да се развивам и в музиката, не само в логопедията. Но някак си не намерих смелост. Докато не се появи уникалният екип - един изпълнител е нищо бъз хората, които стоят зад неговите проекти. Искам да се обърна към вашите читатели. Вярвайте в себе си и в мечтите си! Не слушайте хората, които ви казват, че не можете и няма да стане дадено нещо. Мечтите се сбъдват с вяра, правилните хора, които да ти подадат ръка и с много работа!