0

Т елевизионната водеща, на която се доверяват дори в CNN - Диана Радева, тази седмица ни радва в ефира на NOVA като част от звездната компания в „Черешката на тортата“. 

В предаването тя участва заедно с новия секссимвол на българското кино - Владимир Зомбори, актрисата, която не се плаши от провокации - Анелия Луцинова, носителката на титлата „Мисис България“ - Милена Шаркова, и българския Елвис Пресли-Цецо Елвиса. 

Предизвикателство

Пред „Телеграф“ Диана разкри, че е приела като предизвикателство участието си в „Черешката“ и е щастлива, защото е излязла от зоната си на комфорт.

„Участието ми в „Черешката на тортата“ е едно голямо предизвикателство за мен. Никога не съм си мислела, че ще ме поканят да участвам. Обичам да готвя и през годините това се превърна в начин да подреждам хаоса, в който живея, принципно. Това да виждаш толкова непосредствен резултат в действията си много ми харесва - разказва Диана и допълва: - Много обичам да чета готварски книги и смятам, че за всяко ястие има история. Понеже моите баби готвеха прекрасно, но аз тогава бях много малка и нямах интерес към готвенето, а те си отидоха много млади и сега компенсирам, опитвайки се да науча рецептите им. Така по някакъв начин се чувствам по-близко до тях“. Радева с умиление призна, че по време на вечерята, приготвена от  Шаркова, е била много щастлива, че е хапнала питка със сирене. Никога не съм опитвала питка, която да прилича толкова на моите баби, преди тази на Милена. Взех й рецептата и дори я приготвих“, с усмивка разкрива красивата журналистка. 

С интерес я питаме познавала ли е някого от компанията, с която е в „Черешката“, а тя е откровена: „Само Цецо Елвиса, защото ми е гостувал в предаването. Но го опознах много повече, той е много скромен и сърдечен. Притесняваше се, че не може да готви, а му се получава чудесно. За Милена Шаркова знам, особено покрай нещата с покойния й съпруг, защото точно в този ден и аз бях на работа и следяхме какво се случва покрай тази трагедия. Ние бяхме приятелки във Фейсбук, но не се познавахме лично и ми беше интересно да я опозная, много е фина и истинска дама. Анелия и Влади не ги познавах също, но съм щастлива, че се запознахме“. Тази вечер предстои и вечерята на Диана, но тя не разкрива с какво ще изненада групата и самия шеф Манчев. 

Новини

Говорейки за отразяването на новината за смъртта на Емил Шарков, връщайки се назад, си спомняме, че именно Радева бе първа на мястото на трагедията. Тук идва и трудното в професията на журналиста и границата, където трябва да се спре. Оказва се, че на Диана й е изключително трудно, когато отразява трагедии, но е и професионалист, който иска да си свърши работата по най-добрия начин. 

„Много е трудно, защото преди да бъдеш журналист, ти си човек. Не можеш да се абстрахираш изцяло, но трябва да се събереш, защото не си важен ти. Винаги съм казвала, че хубавото на нашата работа е да не мислим, че ние сме важни. Важна е темата, която дискутираме, историята и т.н. Когато първи хванеш някаква трагедия, както аз хванах атентата в Бургас, трябва да си много силен, за да покажеш какво се случва. Макар че понякога не сме сигурни самите ние какво се случва, затова трябва да казваме само фактите, а не предположения“, категорична е журналистката. Да хваща първа новините освен плод на усилена работа сочи и за наличие на голям късмет. „Със сигурност има и сериозна доза късмет. Като се замисля, винаги съм имала малко късмет. Понякога събитията те изненадват и трябва да си с отворени сетива и да не изпускаш нещо важно“, допълва Радева.

Истории

Като журналист тя е свикнала да разказва историите на хората. Спомняйки си за своя лична история от детството, Диана с усмивка разказва: „Едно време много исках да стана капитан на кораб, за тази цел трябваше да завърша Военноморското училище във Варна. Оказа се, че по онова време не приемат жени. Приемаха само специалност океанология. Мислех, че това е прекалено теоретична специалност. Не ми стигна бала за психология и така записах българска филология с идеята да се преместя, но ми стана много интересно. След това записах журналистика. Започнаха стажовете и първият ми беше в NOVA.”

Освен работата й истински щастлива я правят половинката й и нейната дъщеря. „Удоволствието и тази магия да виждам всеки ден как детето ми расте и ме учи да гледам по-високо на проблемите и света. Учи ме да се забавлявам и си казвам, че все нещо съм направила правилно, за да бъда благословена с такова прекрасно дете“, казва Диана.

В момента тя е водещ на предаването „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria. „Стараем се да бъдем интересни на зрителите, да ги информираме с качествена и проверена информация. Надявам се да имам възможността да правя още много интервюта с интересни гости“, завършва Радева.

Гордее се със стажа в CNN, но не иска кариера в чужбина

Диана може да се похвали със стаж и репортаж в  CNN, а споменът за тези дни винаги ще помни и пази. „Това е нещо, за което само съм си мечтала. Не можех да повярвам, че ми се случва и е реалност. Много специален момент, сякаш се е случило в друг живот. Имах шанса да говоря с тези големи хора, толкова известни, а се държат с такова уважение. Невероятно е. Колкото по-голям е човек, толкова по-възпитан е и толкова уважение показва към хората“, разказва пред „Телеграф“ Радева. 
Въпреки топлите спомени за CNN тя не мисли за кариера извън България или поне не на този етап. „Всеки журналист мечтае да работи в световните медии. Но светът на новините е необятен и за мен винаги е магия. От дете се интересувах от новините, гледах ги от малка. Не ги гледам по задължение. Не съм имала мечта да изляза от България. Ако я имах, вече щях да съм го направила. Ако искаш да постигнеш нещо, не е толкова важно къде си. Чувствам се свободна, ако искам, ще го направя“, усмихва се Диана.