0

И зпълненията му често се определят като лудост и празник на абсолютната свобода. В репертоара му има творби на Бах, Моцарт, Паганини, както и музика на съвременни изпълнители, сред които Radiohead, Led Zeppelin, David Bowie и Jimmy Hendrix. Но всички те звучат по различен начин, защото в тях се отразява огненият темперамент на Ара Маликян, наричан още Дяволския цигулар.

Само още един човек е носил това прозвище преди него - Николо Паганини. Има известна прилика между тях. И Маликян се ориентира към музиката под болезнения диктат на своя баща. Но при него има и сантиментален момент - инструментът е толкова важен за семейството му, защото спасил живота на дядо му. Затова и баща му настоял Ара да се научи да свири на всяка цена на цигулка.

Забрана

„Баща ми беше фен на цигулката и ме караше да свиря почти веднага, щом се родих. Когато бях на 7-8 години, исках да играя навън с други деца, но той ми забрани и ме затвори в една стая, така че можех да тренирам там часове наред. Спомням си колко пъти съм свирил със сълзи на очи, защото не исках повече. Но днес съм вечно благодарен на баща ми, защото съм много щастлив, че съм цигулар“, признава музикантът пред различни издания, когато го интервюират.

Към днешна дата световноизвестният музикант, който на 14 септември направи 55 години, признава, че усиленото свирене на цигулка не е най-здравословното занимание за децата.

„Децата са настроени да си играят с играчки. Опитах се да науча сина си да свири на цигулка, но той я запрати по мен. Обучението трябва да бъде игра за децата, да започнеш да свириш на цигулка с приятели и съученици, винаги е по-забавно, отколкото да си сам в една стая с учител. „Да играеш перфектно, е нещо второстепенно. Важното е детето да се забавлява“, казва Маликян.

gettyimages

Междувременно самият цигулар изнася първия си значим концерт едва на 12 години.

„Тогава бях може би единственият цигулар в Ливан и благодарение на този концерт се влюбих не само в цигулката, но и в сцената“, отбелязва музикантът.

Според Маликян успехът няма тайни, но изисква много работа, което се отнася не само за цигулката, но и за други инструменти или области от живота като цяло. Но в същото време той признава, че успехът е много крехък и е много лесно да се загуби.

"Любовта е много важна. Трябва да обичаш това, което правиш", казва артистът с буйната грива и неукротим нрав.

Ара Маликян също работи в киното и става автор на няколко саундтрака към филми, включително известните произведения на Педро Алмодовар „Говори с нея“ и „Лошо образование“. Въпреки интересния опит обаче музикантът предпочита сцената пред работата в студио.

Маликян никога не е губил връзката си с Армения, но в момента няма планове за концерти в родината на дядо си. Що се отнася до политическата ситуация в Армения, художникът смята, че е важно хората да изразяват мнението си и гласът им да бъде чут.

„Промяната се случва чрез хората, а не чрез офисите на политиците“, казва той.

Маликян е роден на 14 септември 1968 г. в Бейрут, Ливан, живял е в Германия, Англия, Китай, но намира своя дом в столицата на Испания Мадрид.

„Харесвах ежедневието в тази страна и ми напомни за времето, когато живях в Ливан, тоест за средиземноморския начин на живот. Живея в Испания повече от 20 години и съм много щастлив, но навсякъде се чувствам като у дома си Днес съм в Москва и мога лесно да си представя, че живея тук. Ако обичам това, което правя, и имам добри отношения с хората, мога да живея навсякъде“, казва Маликян.

Без граници

Цигуларят защитава и се бори за липсата на граници като цяло и в частност по отношение на Каталуния и Испания.

"Вярвам в различията на културите. Очевидно каталунската култура е различна от испанската, но не вярвам в необходимостта от отделна държава, трябва да има разделение на културите, а не граници", казва музикант.

Що се отнася до родния му Ливан, Маликян смята, че ситуацията в страната е много обнадеждаваща.

"Тази страна сега живее в мир, но този мир е много крехък. Страната пострада много по време на гражданската война, която е много подобна на това, което се случва сега в Сирия. Сега е необходимо да се поддържа хармония между различните етнически групи и религии“, подчертава цигуларят.

Междувременно Дяволския цигулар планира да продължи да пътува и вече подготвя ново турне, което ще започне през декември тази година.