Д юлите са изключително полезен плод – независимо дали става въпрос за това дали са сурови, печени, варени, в десерт или приготвени за някакъв вид зимнина. Ето изпробвани идеи от receptite.com.
Конфитюр
Необходими продукти:
- 1 кг почистени от семенната част дюли
- 600 г захар
- 200 мл вода
- 3-4 зърна карамфил
- 1 равна ч.л. лимонена киселина
Начин на приготвяне:
Водата и захарта се поставят в съда, в който ще се вари конфитюрът и се слагат на огъня. Разбърква се докато захарта се разтвори напълно и сиропът се сгорещи. Сухите дюли се почистват от мъха с кърпа. Измиват се и се разрязват на четвъртинки или осминки, ако са по-големи. Изчистват се от семенната част и се настъргват на едро ренде. Прибавят се веднага в горещия сироп, за да не почернеят. Когато цялото количество дюли се настърже, сместа се слага да заври. Добавят се зърната карамфил. Ври, докато дюлите станат прозрачни и сиропът се сгъсти. Конфитюрът е готов, когато се капне от него върху порцеланова чиния и капката, след като малко се охлади, не се разтича. Няколко минути преди свалянето от огъня се добавя лимонената киселина. Горещият конфитюр се насипва в чисти, сухи, затоплени бурканчета, които се затварят херметически и се оставят върху капачките докато напълно изстинат. За по-сигурно може да се стерилизират за 4-5 минути.
Изрязаната семенна част се суши и след това използва като съставна част за направата на чай против кашлица.
Печени с кола
Необходими продукти:
- 1 кг дюли
- 1 ч.ч. захар (може и кафява)
- 1 ч.ч. черни стафиди
- 500 мл кола
- 1-2 канелени пръчици (1/2 пакетче канела)
- сокът на 1 лимон
- 10 карамфилчета
Начин на приготвяне:
Измийте дюлите, обелете ги и почистете от семенниците. Нарежете ги на по-едри парчета и ги сложете в подходяща тавичка. Поръсете ги със сока на лимона и ги объркайте, след което ги подредете. Поръсете ги със захарта, стафидите и карамфила. Добавете пръчиците канела (ако нямате поръсете ги със смляна канела) и залейте с колата. Завийте тавата с фолио (ако е съд с капак - сложете капака). Печете дюлите в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути, след което махнете фолиото и допечете до тяхното омекване и докато кока-колата се превърне в гъст сироп (аз ползвах вентилатор). Сервирайте със сметана или сладолед.
Желе
Необходими продукти:
- 2,5 кг дюли
- 800 г захар
- 1 ч.л. (5 г) винена киселина
Начин на приготвяне:
Плодовете се нарязват на парчета, без да се белят, и заедно със семената се заливат с вода. Притискат се добре с чиния и се варят, докато омекнат, без обаче да се преваряват. Още топла сместа се прецежда през чиста кърпа, без да се притискат плодовете. Готовият сок трябва да е около 1 л. Ако е повече, се изварява толкова, че да остане 1 л. Вари се заедно със захарта в разлат съд на силен огън при непрекъснато бъркане и внимателно обиране на пяната, особено към края на варенето. Желето се насипва горещо в малки, предварително затоплени съдове и се съхранява на сухо и проветриво място.
Пълнена тиква
Необходими продукти:
- 1 тиква
- 1 ябълка
- 1 дюля
- 1 шепа орехи - едро нарязани
- 5 с.л. мед
- канела
- 150 г локум (1 кутия)
- 1-2 шепи сушени плодове по избор
Начин на приготвяне:
Тиквата се измива. Отрязва се горната част около дръжката като капаче. Почистват се семената. Вътре се сипват всичките съставки. Тиквата се затваря с капачето и се пече на силна фурна до омекване - около два часа и половина. В тавичката се долива по малко вода, за да не изгори тиквата отдолу.
Компот
Необходими продукти:
- 1,5 кг дюли
- 800 г захар
- 1 л вода
Начин на приготвяне:
Добре узрелите дюли се избърсват, измиват и изчистват от семената, след което се нарязват на резени с дебелина около 1-2 см. Нарязаните дюли се нареждат в буркани и се заливат с горещ сироп от захарта и водата. Бурканите се затварят и стерилизират за 25 минути.
Ликьор
Необходими продукти:
- 3-4 бр. големи дюли
- 4 ч.ч. захар
- 4 ч.ч. (по-слаба) ракия
- 2 пръчици канела (може и без нея)
- 1 буркан от 3 л
Начин на приготвяне:
Измийте дюлите, почистете ги от семенната част и ги нарежете на по-едри кубчета, които сложете в буркана. Добавете захарта и канелените пръчици и залейте с ракията. Запечатайте буркана и приберете на тъмно и хладно място за 20 дена като първите няколко дена го разклащате хубаво да се разтопи захарта. След 20-тия ден прецедете дюлевката и я налейте в подходящи стъклени бутилки. Отначало дюлевката ще е със светъл цвят, но с течение на времето (2-3 месеца) започва да потъмнява и да получава хубав конячен цвят.
Аз държах заготовката 40 дена и тогава я прецедих. Получи се страхотно хубав и ароматен ликьор.
Есенен щрудел
Необходими продукти:
- 400 г кори за баница
- около 800 г – 1 кг есенни плодове - ябълка, круша, дюля, морков
- 3/4 ч.ч. олио
- по 2 – 2 и 1/2 с.л. захар на кора
- 1 ч.ч. орехови ядки
- 1 ч.л. канела
- галета (или смлени обикновени бисквити)
- стафиди и/или други сухи плодове, кокосови стърготини
- по желание - пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Съотношението на плодовете е по желание. От дюлята да се ползва парче, защото е кисела, леко стипчива и вкусът ще доминира над другите плодове. Ябълките и крушите се обелват, морковът се остъргва. Всички плодове се настъргват на едро ренде и се смесват. Готовите кори се разпределят по две, като и двете се намазват с олио. Плодовете се разпръскват равномерно по цялата повърхност на кората. Поръсва се със захар, щипка канела, по 1 ч.л. галета и едро нарязани орехови ядки. Може да се добавят стафиди и кокосови стърготини.
Корите се навиват на руло и се нареждат в намаслена тава. Тя може да е правоъгълна или кръгла (за вита баница). Може да се направи и налагана баница –слагат се двете намазани с олио кори в тава, отгоре плънка, пак кори и плънка и т. н. Най-отгоре са 2 кори без плънка, поръсени с олио. И тук, като при баницата с моркови, навлажнявам рулата с някаква течност, за да не се напукат толкова корите. Отгоре се поръсват (намазват) с олио. Щруделът се пече в предварително загрята фурна, на около 180 градуса.
Горещ, леко се напръсква с вода и покрива с кърпа или вестник, за да се задуши и омекне. По желание, като изстине, се поръсва с пудра захар.
Като на баба
Необходими продукти:
- 5 дюли
- 1 ч.ч. захар
- канела
Начин на приготвяне:
Нарежете 4 дюли на по 6 парчета и ги почистете от семената част. Веднага оваляйте всяко парче в захар, наредете ги в тавичка. Поръсете с канела. Семената, 1 нарязана дюля, останалата захар и 1 чаша вода варете 5-6 минути. Прецедете течността и залейте дюлите в тавичката. Печете ги, докато омекнат. Ако разполагате с повече семена или кори от дюли, течността може да бъде и повече - тя се желира и е особено вкусна.