0

И ма най-малко 4 причини да свалите дрехите, когато се готвите за сън. И те нямат нищо общо с изморителна работа в жегите. След като уточнихме, че няма и намек за секс, трябва да изтъкнем, че има редици ползи от спането без дрехи, ето какви:

1. Подпомага съня

Качеството на съня влияе върху мозъчната функция. Учени от университета в Рочестър установиха, че по време на здрав сън токсичните протеини, които се натрупват при липса на дълбок сън, изчезват от мозъчните неврони. Тези протеини нарушават мозъчната функция и нарушават способността за мислене. Това се отразява негативно на процеси като обработка на информация и решаване на проблеми, намалява креативността и повишава емоционалната реактивност.

Учени от университета в Амстердам пък установиха, че по-ниската телесна температура насърчава дълбокия сън. А това доказва, че е по-здравословно да спиш гол. Освен това ще се будите по-рядко през нощта, което също е доказано от учените.

2. Намалява нивата на стрес

Стресът отслабва имунната система, увеличава риска от сърдечни заболявания, депресия и затлъстяване и намалява когнитивните способности. Освен това стресът повишава нивата на кортизол в кръвта.

Почивката и здравият сън ще помогнат за коригиране на ситуацията. И както казахме, ще спите по-добре без дрехи, а следователно ще се събудите по-отпочинали.

3. Подобрява вашето здраве

Според проучване, проведено от Националния здравен институт на САЩ, по-ниската телесна температура по време на сън помага за ускоряване на метаболизма. Това се случва, защото тялото активира повече кафява мазнина, която произвежда топлина. Този процес изгаря калории и ви помага да отслабнете.

Сънят без дрехи също така подобрява кръвообращението, което е полезно за сърцето и мускулите. Освен това повишава нивата на растежен хормон и мелатонин, които забавят процеса на стареене.

4. Повишава самочувствието

И това качество на характера е ключът към успеха. Уверените хора не се страхуват да опитват нови неща, да поемат предизвикателни задачи и да се сблъскват с трудности. Учени от университета в Мелбърн установиха, че такива хора печелят повече и е по-вероятно да получат повишения.

Ако спите голи, се чувствате по-удобно в собственото си тяло, а това несъмнено е свързано и със самочувствието. Затова след тези доводи смело можем да заявим: Долу гащите!