К акъвто и десерт да си купите от магазина или сладкарницата, нищо не може да се сравни с вкуса на направения у дома. Ето няколко идеи от receptite.com.
Руло с ябълки и крем
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 100 г захар
- 100 г брашно
- 50 мл олио
- 50 мл прясно мляко
- 4 г бакпулвер
- 1 ванилия
- 1-2 ябълки
- сладкарски крем
Начин на приготвяне:
Пригответе крема и го оставете настрана. (Кремът е какъвто ви харесва, дори обикновен крем от нишесте върви добре.) Тъй като имах един портокал, който бе започнал да засъхва, му изцедих сока, добавих вода, 2 яйца, захар, брашно и направих крем.
В купа се разбиват яйцата със захарта, докато се образува пенлива смес. Пресейте брашното, бакпулвера, добавете млякото, олиото и ванилия и продължете да бъркате. Нарежете ябълките на тънки филийки с цялата кора (сложих една, защото бе голяма). Разстелете тестото равномерно върху тавата (на фурната), покрита с хартия за печене, и поставете резените ябълка отгоре. По желание може да ги прибавите към сместа. Пече се на 170 градуса за 20 минути.
Готовия блат го обърнете върху друга хартия за печене, отстранете тази, в която е печен, и намажете с крем. Навийте на руло и заедно с хартията за печене прехвърлете рулото в хладилника за поне 1 час. Развийте от хартията, поръсете с пудра захар.
Козуначета без месене
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. хладко прясно мляко (240 мл)
- половин кубче мая (20 г)
- 1/2 ч.ч. захар
- 3 жълтъка
- 100 г краве масло
- 3 и 1/2 ч.ч. брашно
Допълнително:
- 1 кутия обикновен локум, нарязан на парченца
- 1 шепа стафиди
- 1 шепа нарязан на ситно шоколад
Начин на приготвяне:
В купа добавям цялото количество мляко заедно с маята, половината количество захар и половин чаша от брашното. Разбърквам хубаво с бъркалка, докато се получи еднородна смес, покривам и оставям настрани да шупне за около 10-20 минути. Ако правите по този начин, ще сте сигурни, че маята е добра и крайният продукт ще стане пухкав и вкусен. (Препоръчвам ви да не пропуснете тази стъпка, защото тестото след това ще втаса много по-бързо.)
В друг съд разбивам жълтъците с останалото количество захар и ванилията. На тънка струйка добавям предварително разтопеното краве масло. Разбърквам и добавям яйчената смес към шупналата мая. Прибавям останалите 3 чаши брашно и разбърквам с шпатула или дървена лъжица за няколко минути, докато всичко се смеси добре. Тук няма нужда да месите. Използваме само и единствено лъжица или шпатула.
Покривам тестото и оставям да втаса, за да удвои обема си. Щом това стане, добавям локума, шоколада и стафидите и отново разбърквам с шпатула.
Покривам с кърпа и оставям отново да втаса. Този път ще си удвои доста по-бързо обема, отколкото първия път. Препоръчвам ви да не пропуснете някое от втасванията, защото благодарение на тях ще имате разкошни пухкави козуначета.
След като сместа е готова, късам малки парчета от тестото и оформям топчета. Подреждам ги в предварително намазани с малко масло формички за мъфини. Излизат общо 18 броя от това количество. А ако нямате формички, може да преместите тестото в подходяща форма и така ще имате 1 голям козунак.
Оставям ги отново да втасат на топло. Тук имате два варианта – може да отделите още един жълтък за намазване, но може и да използвате от белтъците, които са ви останали. (Аз предпочитам втория вариант, за да оползотворя излишните белтъци.) Разбивам леко с вилица един белтък и намазвам внимателно готовите козуначета. Поръсвам ги с кафява захар. Пека ги в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 минути или докато станат златисти от всички страни.
Сладкиш с бутер тесто
Необходими продукти:
- 400 г бутер тесто
- 250 г извара с 40% масленост
- 150 мл мляко
- 4 яйца
- 10 с.л. захар
- 5 с.л. сладко какао
- 1 ванилия
- 5 с.л. брашно
- олио и галета за формата
Начин на приготвяне:
Разбиват се жълтъците с изварата, млякото, ванилията и захарта. Добавя се какаото и после брашното, лъжица по лъжица. Разбиват се белтъците на твърд сняг и се объркват в тестото, без да се бие силно. Форма с подвижен кант се намазва с олио и се поръсва с галета. Фурната се загрява на 180 градуса. Бутер тестото се нарязва на ивици. С две от ивиците се облицова кантът на формата. Излива се тестото. Останалите ивици се слагат изправени в тестото, като се навиват във формата на кръгове. Сладкишът се пече 30-40 минути. Прави се проба с клечка. След изстиването се нарязва като торта.
Наполеон с маскарпоне
Необходими продукти:
- 600 г бутер тесто
- кристална захар
За крема:
- 500 г сирене маскарпоне
- 4 с.л. (с връх) захар
- 2 с.л. вода
- 2 жълтъка
- 200 мл бита сметана
- натурален шоколад на парченца
Начин на приготвяне:
Леко размразеното бутер тесто се изважда и с помощта на точилка и брашно се изтънява. Нарязва се на 5 еднакви правоъгълника. Слагат се в тава, застлана с хартия за печене, и се набучват с вилица. След това се поръсват със захар. Леко се минава с точилката отгоре, за да се притисне захарта. Платките се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна. Трябва да са на разстояние една от друга. Щом започнат да се надигат, се отваря вратата на фурната и се минават с точилка, за да излезе въздухът. След 20 минути печене платките се обръщат и отново се поръсват със захар. Притискат се с точилката и се връщат във фурната. Пече се още между 10 и 20 минути, зависи от фурната, затова трябва внимателно да се следи.
За крема водата и захарта се слагат в малък съд на котлона. Трябва почти да заври. В купа се слагат жълтъците и докато се разбиват с миксер, капка по капка се добавя сиропът. След като разбиването приключи, се добавят маскарпонето и битата сметана и всичко се разбърква няколко пъти на ръка, докато се смесят съставките. По желание може да се добави ванилия.
След като платките са изстинали, 4 от тях се сглобяват с крема, като се ръсят и парченца шоколад. Завършва се с платка. Петата платка се смила и се използва да се панира отстрани тортата. При поднасяне се поръсва с пудра захар.