К улинарно доматът е от най-използваните продукти в съвременната кухня. Ядем го по всякакъв начин и през цялата година. Подбрахме няколко вкусотии, които се готвят в Европа. Нямаме претенциите за представителност, важното бе доматите да са пълнени и запечени.
По френски
Необходими продукти:
- 4 големи домата
- черен пипер
- 2 с.л. зехтин
- 1 скилидка чесън
- 2 филийки хляб без кора
- 1 с.л. магданоз
- 2 с.л. мащерка или майорана
- сол
Начин на приготвяне:
Изрежете капачетата на доматите. Издълбайте вътрешността им и поръсете със сол. Обърнете ги да се отцедят за 1-2 часа. Смесете зехтина, чесъна, хляба, подправките и вътрешността от доматите. Напълнете доматите и ги запечете под загрят грил за 5 минути.
По сицилиански
Необходими продукти:
- 8 домата
- 7 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 112 г галета
- 8 филета аншоа
- 3 с.л. нарязани маслини
- 2 с.л. магданоз
- 1 с.л. риган
- 4 с.л. пармезан
Начин на приготвяне:
Махнете капачетата на доматите и с помощта на лъжичка внимателно ги издълбайте. Обърнете издълбаните домати, за да се отцедят. Загрейте 6 с.л. от зехтина в тиган и запържете лука и чесъна. Махнете от тигана и смесете с галетата, аншоата, маслините и подправките. Напълнете доматите със сместа, поръсете с пармезана и оставащия зехтин. Запечете в загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути.
По андалуски
Необходими продукти:
- 6 големи домата
- 100 г галета
- 3 с.л. магданоз
- 2 с.л. масло
- 1 глава лук
- 50 г сирене
- 1 с.л. мащерка
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 140 градуса. Махнете капачетата на доматите и внимателно ги издълбайте с чаена лъжичка. Смесете галетата с магданоза и сока от вътрешността на доматите. Овкусете със сол и черен пипер. Загрейте маслото и запържете лука. Прибавете сместа с галетата и задушете за няколко минути. Добавете половината сирене и напълнете доматите. Отгоре поръсете с оставащото сирене и запечете за 25 минути. Сервирайте веднага.
По белгийски
Необходими продукти:
- 500 г едри домати
- 100 г пържени пилешки дробчета
- 1 с.л. галета
- 1 с.л. магданоз
- 1 скилидка чесън
- мащерка
- олио
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Доматите се измиват, подсушават се, отгоре се отрязва капаче и вътрешността им се издълбава. Пилешките дробчета се нарязват на ситно и се смесват с галетата, магданоза, счукания чесън, мащерка, черен пипер и сол на вкус. Доматите се напълват с тази смес, покриват се с капачетата и се увиват в алуминиево фолио. Пекат се 15 минути на грил. Поднасят се в чинийка заедно с фолиото. Вместо домати може да се напълнят големи глави лук или чушки. Пилешките дробчета се заместват със смляно месо или с подправен сварен ориз и в този случай напълнените зеленчуци могат да се поднесат като гарнитура към печено на скара месо.
*Рецептите са от gotvach.bg.